Gå til sidens hovedinnhold

Er det virkelig nå vi skal be Camilla Stoltenberg jobbe mindre?

Jada, Arbeidstilsynet gjør en viktig jobb. Men noen ganger kan de kanskje se en annen vei.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Aller først: Det er naturlig at Arbeidstilsynet interesserer seg for overtidsbruken i Folkehelseinstituttet (FHI) under korona-pandemien.

Interne tall viser at FHI hadde 41.729 overtidstimer i fjor, mot vel 3000 i 2019. Det er, for å si det mildt, en voldsom økning. Det som gjør tallene enda verre, er at de naturlig nok fordeler seg skjevt. Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfare sier til TV 2 at enkelte har hatt over 900 timer overtid - i tillegg til ordinær arbeidstid.

I disse tallene er nok ikke sjefen sjøl, Camilla Stoltenberg med. Gad vite hvor mye hun har jobbet.

LES OGSÅ: Mye forvirring om det muterte viruset. Slik svarer Nakstad

Kanskje særlig i en krise, der folk må jobbe alt hva remmer og tøy kan holde, er det viktig at folk ikke møter veggen. Som sjef for Folkehelseinstituttet er dette Camilla Stoltenbergs ansvar. Kanskje må hun og folkene hennes holde på i mange måneder ennå - da kan vi ikke brenne ut de viktigste nøkkelpersonene med en gang.

Likevel må vi også huske den menneskelige faktor her.

For mange i Folkehelseinstituttet kan henvendelsen fra Arbeidstilsynet oppleves som dypt urettferdig, og årsaken til det handler om årevis med nedbemanninger før pandemien:

For først kommer ett statlig organ med knallharde krav om effektiviseringer, som gjør at bemanningen kuttes fra 1170 ansatte i 2015 til 977 i 2019, ifølge den siste årsrapporten. De har altså mistet nesten 200 kolleger på bare fire år.

Deretter kommer en pandemi, og så kommer et annet statlig organ og kjefter på de gjenværende for å jobbe for mye.

LES OGSÅ: Advarer mot at ungdom kan gi blaffen i koronatiltak

Arbeidstilsynet har selvsagt sitt mandat å holde seg til. I første omgang har de derfor skrevet brev og bedt om detaljerte tall og opplysninger, som FHI - som allerede står til halsen i arbeidsoppgaver - nå må gå inn i og svare på innen 12. februar.

Men deretter får vi håpe at tilsynet behandler den mistenkte på mildeste måte. Kanskje klarer de også å finne en måte å rette søkelyset på det virkelige problemet, nemlig den ulykksalige nedbemanningen som i dag gjør at vi - blant annet - henger etter og bruker unødvendig lang tid på å analysere livsviktige testresultater.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken