(Trønderdebatt)

Et koronasertifikat i Norge vil kunne vise vaksinasjonsstatus, negativt testresultat og eventuell immunitet etter gjennomgått koronasykdom. Dette høres bra ut.

I første omgang vurderes det om sertifikatet vil gi vaksinerte andre muligheter enn uvaksinerte i Norge. Etter hvert vil det også blant annet kunne få betydning for utenlandsreiser, for eksempel med tanke på karantene.

Dette tolker jeg rett og slett som at man gjennom vaksinesertifikatet innfører vaksinetvang i Norge, hvis du ønsker å være med på reiser, konserter, idrettsarrangement og så videre.

Les også: Flertallet mener koronasertifikat med fordeler er en god idé

Helseminister Bent Høie har vært tydelig på at det er uaktuelt å gjøre koronavaksinen obligatorisk i Norge: Det vil være helt frivillig å ta koronavaksinen, har Høie sagt mange ganger. Vi har ingen tradisjon for obligatorisk vaksinering i Norge, og vi har heller aldri hatt behov for det, har Høie også sagt.

Regjeringen sier altså at vaksinering bare skal skje frivillig, men har de lov til å tvinge noen?

I Norge er hovedregelen at vaksiner mot smittsomme sykdommer gis som et frivillig tilbud, men regjeringen eller Helsedirektoratet kan i helt spesielle tilfeller påby vaksinering.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Vaksiner har gjort menneskeheten mye godt. Etter rent vann og kloakk er vaksinasjon det mest effektive helseinngrepet. Vaksiner beskytter oss mot mange farlige sykdommer og har til og med utryddet kopper.

Generelt er personer utsatt for større helserisiko om de ikke får en vaksine, enn om de får den. Likevel velger mange å ikke vaksinere seg.

Nå tvinges de til det, om man ønsker seg en utenlandsreise eller vil oppleve noe sosialt.