(Avisa Oslo)

Er selskapet blitt et eierløst milliardkonsern som bruker sin makt slik som Norgesgruppen gjør innenfor matvarer? Og hvem er det som styrer Obos nå?

Den forrige lederen utnevnte dagens leder, samtidig som dagens leder utnevnte den gamle som styreleder i datterselskapet.

Obos later som om de er medlemsstyrt, men medlemmene har ingen direkte innflytelse, slik man har for eksempel i aksjeselskaper. Skal man mene noe i Obos, må man først være med på valg av delegater i den indre krets.

Det er et udemokratisk demokrati.

Les også: Boligdirektørens familie ble utleieinvestor i Obos-selskap - skylder på en glipp

Umoralsk

Selskapets etablering av forkjøpsrett, etter ansiennitet, var genial. Alle medlemmene, nå nær 500.000 medlemmer ifølge Obos selv, har i snart hundre år betalt hundrevis av kroner, hvert år, for å få lov til å stå i kø!

Å ta betalt for å stokke køen av lett desperate boligsøkende, er neppe ulovlig. Men er det greit moralsk?

Drev jeg melkebutikk under melkemangel, ville jeg neppe krevet betaling fra dem som sto i kø utenfor butikken min. I tillegg overdrar Obos sine medlemslister.

Det blir fremstilt som en fordel for medlemmene som får gode tilbud, men alle vet at fordelen er større for dem som får listen enn for dem som står der.

Obos har også spesialisert seg på milde gaver og sponsorvirksomhet, både her og der. Man kan spørre seg om hvorfor selskapet bruker så mange penger på å ha et hyggelig forhold til så mange samfunnsaktører, når jo selskapets oppgave er å hjelpe medlemmene med sosial boligbygging?

Les flere saker fra Norsk debatt her

Hvis Obos har så høy fortjeneste at man ikke vet hva pengene skal brukes til, burde man kanskje betalt utbytte til medlemmene eller til Oslo kommune.

Har Obos gått fra det sosiale regulerte til å bli Oslos største boligprofitør, uten eiere som kan styre dem?

Har Obos blitt til Oslos boligspekulant og sjefsparadis?