Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
(Trønderdebatt): Det er en del ting jeg ikke forstår noe som helst av. Som strøm og strømpriser, musikk, lakseskatt – og kunstig intelligens. Men jeg kan litt om strikking. Hva skjer når jeg kombinerer noe jeg mestrer og noe jeg absolutt ikke har peiling på? Er det mulig å kombinere AI og strikk?
En stereotypisk strikker er en kaffedrikkende bestemor som spiser kamferdrops. I dag strikker de kamferdropsspisende bestemødrene, men de er i godt selskap. Kvinner i alle aldre har blitt bitt av strikkebasillen, og under pandemien gikk strikkeverdenen bananas. Strikke-influensere har blitt et begrep – de som lager strikkedesign, tjener penger på verdens beste hobby og dominerer på «Strikkeinsta».
Og hva er så Strikkeinsta? Det skal vi komme tilbake til.
Les også: ChatGPT skrev skoleoppgaven min
I 2023 går strikk og teknologi sammen som hånd i hanske. Det finnes strikkerelaterte apper for det meste – enten du vil designe din egen genser, ha kontroll på hvilke garnnøster og strikkepinner du har liggende, oversikt over planlagte, aktive og fullførte strikkeprosjekt, eller ha hjelp til å telle antall strikkede omganger. Det finnes apper for å laste ned oppskrifter, for å lage og lagre egne oppskrifter, garnalternativ-apper eksisterer, og digitale strikkejournaler er lett tilgjengelige.
Når teknologien blir så behjelpelig og tilgjengelig, skulle en tro det var mulig å kvitte seg med strikkedesignerne og lage de vakreste mønster på egen hånd. Det hadde jeg lyst til å teste med elevenes nye bestevenn – ChatGPT. Det er en kunstig intelligent chatbot, som ifølge ChatGPT selv, er designet for å forstå og generere tekst, og som har vist seg effektiv i «å forstå og generere tekst i forskjellige kontekster».
Hva er Strikkeinsta, lurer du på? Dersom vi spør ChatGPT «kan Strikkeinsta referere til flere ting, men det oftest brukt om Instagram-kontoer som fokuserer på strikking. Disse kontoene kan inneholde bilder av ferdige strikkeprosjekter, oppskrifter, tutorials og tips om strikking. De kan også være en plattform for å dele og kommunisere med andre strikkere, og for å følge trendene i strikkeverdenen. Instagram-kontoer med «strikkeinsta» kan også være en kommersiell plattform for å selge garn eller oppskrifter eller for å markedsføre seg som en strikkeinstruktør eller designer».
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Jeg har også lyst til å bli en del av den digitale strikkeverdenen, med nydelige egenproduserte mønstre og oppskrifter. De eneste to utfordringene mine er at jeg 1) ikke kan å lage egne oppskrifter, og 2) ikke har en særlig god strikkevenn i ChatGPT.
«Jeg vil strikke en oversized genser med et typisk norsk mønster i størrelse S. Kan jeg få full oppskrift og detaljerte beskrivelser for hvordan jeg skal gjøre dette», spør jeg Chat-kompisen min. Snill som’en er, får jeg til svar: «Ja, jeg kan gi deg en oppskrift for å strikke en oversized genser med et typisk norsk mønster i størrelse S». Jeg får oppgitt antall masker jeg bør legge opp, og beskjed om å «begynn å strikke i glattstrikk (rett, vrang) til arbeidet måler cirka 20 centimeter eller til ønsket lengde». Det kan jo ikke være lett å holde styr på alt, men en rett en vrang vil jo ikke bli glattstrikk, kompis.
Selbumønster foreslås som typisk norsk mønster, og min nye venn får plusspoeng for å foreslå et mønster fra Trøndelag. Men det kommer ikke noe mønster. Strikk en rett, en vrang. Det blir ikke noe som ligner Selbu-mønster av en slik oppskrift. Vi må også ha en alvorsprat på at det heter å felle av masker, ikke binde av. Godt oppdratt som ChatGPT er, får jeg stadig «Du har helt rett, unnskyld for det», når kritikken hagler fra min side.
Jeg lærer ingen nye strikketeknikker av chat-vennen min. Men den setter meg på plass når jeg spør om hvordan en stereotypisk strikker ser ut. «Det er ingen stereotypisk «utseende» for en person som strikker. Strikking er en aktivitet som kan utøves av mennesker i alle aldre, kjønn, kulturer og bakgrunner. Strikking er en aktivitet som kan nytes av mennesker med forskjellige interesser og livsstiler. Det er også verdt å nevne at å stereotype noen basert på deres hobbyer eller interesser er ikke riktig, og kan være problematisk og krenkende. Det er viktig å respektere alle menneskers valg av interesser og aktiviteter». Så det må jeg bare beklage til alle bestemødre som strikker, drikker kaffe og spiser kamferdrops.
Les også: Det elevene hadde sett i sosiale medier var mer urovekkende enn selve skjermtiden
Det ble ikke strikkeherredømme på meg og min kompanjong ChatGPT i denne omgang, men jeg er sikker på at min nye venn etter hvert kan gi meg strikkeoppskrifter på sekundet. Dette til skrekk og advarsel for alle strikke-influensere der ute.
Inntil videre skal jeg delta i «Strikkeinsta» som en stille observatør, jeg skal fortsette å strikke andres design, og holde meg unna forsøk på å lage egne – med eller uten hjelp fra kunstig intelligens.