Nettavisen var en av de første bedriftene som åpnet for full fleksibilitet under pandemien, og vi har opplevd både økt produktivitet og rekordgode økonomiske resultater.

Årsakene kan være mange, men en sikker ingrediens er stort engasjement blant medarbeiderne. Og en lettere hverdag ved at det er enklere å kombinere levering i barnehage med morgenmøter når de skjer via skjerm, og ikke ved fysisk oppmøte.

Likevel går Torstein Tvenge motstrøms og har kjøpt næringseiendom for 1,5 milliarder kroner under pandemien. Han har ingen tro på fall i kontormarkedet etter pandemien: - Det å ta seg fri på fredag og mandag, og kalle det hjemmekontor, tror jeg ikke arbeidsgiver kommer til å finne seg i, sier han i et intervju med Dagens Næringsliv.

Når den ene broren i «Brødrene Penge» stikker hodet frem, så får han svar på tiltale.

Hodejeger Trine Larsen satte «morgenkaffen i halsen i en blanding av latter og vantro», og mener at eiendomsinvestoren iver etter å promotere kontorets fremtid er så ulogisk at det ikke kan få passere, skriver hun i en kommentar i Nettavisens Norsk debatt.

Les mer: Vil du le litt? Noen tror fortsatt at hjemmekontor betyr gjemmekontor.

Dagens Næringslivs kommentator Eva Grinde mener også at Torstein Tvenge ikke er spesielt opplyst: - Nei Tvenge, hjemmekontor er ikke det samme som langhelger for latsabber, skriver hun i et innlegg i DN (bak betalingsmur).

Hodejegeren og kommentatoren argumenterer med at fremtidens arbeidstakere ønsker fleksibilitet, og at de er minst like produktive hjemmefra. Grinde mener hjemmekontor kan være vinn/vinn, ved at arbeidsgiveren får mer produktive og tilfredse medarbeidere, og etterhvert lavere utgifter til kontorlokaler.

Her er det altså fortiden mot fremtiden, og en 69-årig eiendomsinvestor mot to kvinnelige representanter for det moderne og fleksible arbeidslivet.

Selv mener jeg at dette ikke svart/hvitt, men en gråskala. Etter 15 måneder med pandemi lengter mange ansatte etter å komme tilbake på kontoret og til fellesskapet med kolleger. En arbeidsplass er mer enn summen av individer.

Nettavisen har en bedriftskultur som sitter i veggene etter snart 25 år som en digital pionérbedrift. Vi er vant til å jobbe distribuert med medarbeidere i New York og i Bangkok, og i samarbeid med 800 journalister og fotografer i Amedias avisnettverk rundt om i Norge.

Samtidig har vi benyttet pandemien til å pusse opp lokalene, og det har vært et sterkt ønske fra organisasjonen om å ha en plass i hovedredaksjonen. Tilhørighet til et jobbfellesskap går hånd i hånd med ønsket om mer fleksibel arbeidstid og en variasjon mellom fysisk fremmøte og digitale møter.

Har Torstein Tvenge rett i at mange har brukt pandemien til å arbeide 4 dagers uke på kontoret/hjemmekontoret, og ta ovale weekender på hyttekontoret på fredag?

Det er nok å se på trafikken inn og ut av storbyene for å se at det er en plausibel hypotese at færre drar til sentrum fredag morgen. Men det betyr ikke at de er mindre produktive eller har mindre behov for kontorplass på jobben.

Markedet har foreløpig gitt Torstein Tvenge rett. Analytikerne i Colliers beskriver et nokså flatt marked i sentrum av de store byene, og at det har gått mye bedre enn fryktet i starten av pandemien. Fremover tror anatikerne mer på Grinde og Larsen, og forteller at leietakerne øker mer fleksibilitet til å ta opp og ned arealet: - Våre rådgivere opplever at det er mye større fokus på fleksibilitet blant leietakere som søker nye lokaler, samt hybride løsninger som følge av en antatt økning i bruk av hjemmekontor fremover, skriver de.

Union-gruppen rapporterer om god aktivitet og solide leienivåer, og forteller at det ble signert leiekontrakter for 160.000 kvadratmeter første kvartal - helt på linje med normalen. Leiekontraktene var dessuten på en snittvarighet på over fem år.

Det spennende med diskusjonen mellom Torstein Tvenge og Eva Grinde/Trine Larsen er at svaret ikke er gitt, og at de fleste kan kjenne seg igjen i debatten. Hjemmekontor er til glede for noen, og en belastning for andre. Motstykket til økt fleksibilitet er ikke nødvendigvis en tillitsreform (for å låne et begrep fra politikken), men også stadig mer målstyring og resultatkrav.

Som Dagens Næringslivs legendariske sjefredaktør Kåre Valebrokk sa da han i sin tid ansatte meg som sjef for finansredaksjonen: - Ingen teller dine fridager, men du har ansvar 24/7.

Foreløpig holder jeg en knapp på at både eiendomsinvestoren og kritikerne har noe rett.

Torstein Tvenge er landets 13. rikeste med en reell formue på 14,0 milliarder kroner, ifølge Kapitals 400 rikeste. Han har en solid teft og har tjent penger på alt fra aksjer, eiendom og vin (!). Det er dumt å avskrive ham som en halvgammel tulling, når han i en årrekke har vært en av landets beste investorer.

Tvenge har ikke blitt mangemilliardær på å tro det samme som alle andre, men på å se trender og muligheter før de er åpenbare. Han har nok fått med seg at mange tror at kontorleiemarkedet vil falle, men har trolig analysert seg frem til at det er overdrevet og overilt, og at det store flertallet ønsker seg tilbake til en form for normalitet.

Samtidig tror jeg Eva Grinde og Trine Larsen har rett i at kontortid fra åtte til fire, og tvunget oppmøte ikke er fremtidens arbeidsliv.

PS! Interessant nok nevner ingen av dem den store elefanten i rommet, nemlig offentlig sektor. Der har pengene fosset inn det siste året, og med en mulig rødgrønn valgseier blir det nok vekst i byråkrati og administrasjon i årene som kommer også.

De skal ha kontorer, de også.

PS! Hva mener du? Vil arbeidsgiverne åpne for mer fleksibilitet, og ønsker arbeidstakerne å være mer på hjemmekontor fremover? Skriv et debattinnlegg!