Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
(Norsk debatt): Antall par som svarer «Tinder» på spørsmålet om hvor de først møttes, virker som har eksplodert de siste årene. Men det å bli kjent med andre mennesker gjennom en skjerm har sine utfordringer, og det kan virke som vi har blitt mer mistenksomme på datingfronten. Det er i hvert fall inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha scrolla meg gjennom flere lukkede Facebook-grupper for kvinner.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Det finnes nok av skrekkhistorier der ute til å skremme oss fra datingmarkedet. Tinder-svindleren er et godt eksempel, som svindlet til seg flere millioner dollar fra kvinner han møtte på Tinder. Eller alle tilfellene av catfishing som eksisterer, det vil si at en person utgir seg for å være noen andre på internett. Ofte kan vedkommende misbruke andres identitet i forsøket på å lure offeret. For ikke å snakke om alle de som bruker datingapper for å pleie flere relasjoner på samme tid.
NRK omtalte nylig Facebook-gruppa «Are we dating the same guy?». I skrivende stund er over 6000 kvinner medlemmer, i det som omtales som «fightclub for girls». I denne gruppa skal kvinner beskytte hverandre mot menn de hovedsakelig møter via datingapper. Ofte publiseres en skjermdump av en Tinder-profil, bilde av en mann, navnet og alderen hans. Slike bilder publiseres med en tekst, de fleste med noe i duren av «noen som har erfaring med han her?», «er vi flere som holder på med han her?», «noen som kjenner til han?» og «er han rødt flagg?». Er svaret ja, kommenterer noen «pm» – som i «send meg en personlig melding og vi utveksler informasjon om dette mennesket».
Les også: Gutta som ikke får damer
Det går an å forstå hensikten med gruppa. Jenter og kvinner som har opplevd ubehagelige situasjoner med menn de har blitt kjent med gjennom datingapper, ønsker å advare andre om denne personen. Problemene er likevel mange. En av utfordringene er at gruppene hovedsakelig ikke brukes på denne måten. Det publiseres riktignok noen innlegg med bilde av en fyr med opptil flere røde flagg for å symbolisere at kvinner skal holde seg unna. Den offentlige gapestokken er tydelig på lang vei. Men det er ikke slike innlegg som dominerer på disse gruppene.
Det er innlegg av vanlige profiler på Tinder. Bilder, navn og informasjon om en tredjepart – som ikke er velkommen i gruppa kun for kvinner – deles ukritisk. Vedkommende er ikke klar over at denne informasjonen deles med flere tusen kvinner, og han har ikke mulighet til å oppklare rykter eller dele sin versjon av eventuelle historier som florerer.
Etter NRKs reportasje om denne gruppa har en av moderatorene publisert et innlegg med lenke til datatilsynets retningslinjer for å dele bilder av andre mennesker. Der står det blant annet at «som hovedregel kan det alltid være lurt å be om samtykke først». Videre står det at dersom du skal dele portrettbilder, som et profilbilde på Tinder, «må ha samtykke fra den eller de som er avbildet før bildet publiseres». Og dette samtykket gjelder «selvsagt uansett om bildene publiseres på en hjemmeside, blogg, sosiale medier eller andre nettsider. Det gjelder også om bildene deles i åpne eller lukkede grupper – som Facebook-grupper med flere medlemmer». Likevel fortsetter kvinner å dele bilder av og navn på uvitende menn de har møtt på Tinder – uten å be om samtykke av mannen det gjelder.
Les også: Ghosting er feighet forkledd som mye rart
Det er mye å reagere på i denne gruppa. Formuleringene som følger de publiserte bildene, er et annet eksempel. Mange formuleringer er dypt problematiske. Måten menn omtales på oppfattes nesten transaksjonelt. Når jeg scroller gjennom disse gruppene og leser haugevis av innlegg med en eller annen versjon av «erfaringer om han?», får jeg assosiasjoner til klesshopping på internett. Før du bestiller et par bukser du ikke har prøvd før, er det greit å vite hva andre syns. Er buksene store i størrelsen, ser de annerledes ut i virkeligheten enn de gjør på bildene eller er det noe annet det kan være greit å vite før du eventuelt investerer i plagget?
Slik bør det ikke være i datinglivet. Vi bør ikke lese anmeldelser om potensielle partnere, og i hvert fall ikke før vi i det hele tatt har møtt vedkommende. I likhet med partnere, er det ikke alle bukser som sitter like bra på alle. Andres erfaringer burde ikke definere ditt syn på et annet menneske. Hva med å lære hverandre å kjenne, ikke gjennom andres anmeldelser, men gjennom å møte mennesket, snakke sammen, bli kjent? I stedet deles røde flagg og erfaringer. Og slik informasjon etterspørres.
Les også: Kjærlighetens trange kår utenfor allfarvei
Som informasjon om «Truls». To bilder fra hans Tinderprofil er publisert i to grupper – «Are we dating the same guy?» og «Jenter på Tinder». Til sammen har disse to gruppene over 10.000 medlemmer. «Noen som har vært borti han?» publiseres på den ene siden, med navn, alder og bosted. På den andre gruppa publiseres bildene uten annen informasjon. «Noen som har snakket med han?».
Jeg forstår ønsket om å være sikker på at den du snakker med – og potensielt kan tenke deg som partner – ikke er en seriemorder, en gærning eller et dårlig menneske. Men hadde jeg vært Truls, og oppdaget at den jeg snakka med etterspurte informasjon og delte bilde av meg til 10.000 andre damer, hadde det vært et gigantisk rødt flagg.