(Nordnorsk debatt)

Det har vært ganske lite kritisk journalistikk på det mange i Norge er opptatte av; regjeringens brå og dramatiske skifte i vaksine-strategi, der over 300 kommuner fra og med neste uke skal avgi 35 prosent av sine vaksinedoser til 24 kommuner rundt Oslo.

Et av unntakene var da VGs debattredaktør rykket ut med kritikk. Han slo kraftig alarm på vegne av Nesodden, hans egen bostedskommune.

Les også: Robert Steen: Smitteøkningen i Oslo var ventet

Det hadde rask og umiddelbar effekt, dagen etter dukket Nesodden opp på den eksklusive listen hos Erna Solberg, uten at noen helt forsto hvorfor, verken i vest eller nord.

Det fører nå til at Nesodden kommune, uten en eneste ny smittet de siste fem døgnene, vil motta vaksiner som var ment til blant andre et nedstengt Hammerfest, med 300 smittede siste uke. Det synes ordfører Marianne Sivertsen Næss er fullstendig galt, noe hun har gitt tydelig uttrykk for i media de siste dagene.

Asker med sine 95.000 innbyggere hadde null smittede i forigårs, Tromsø hadde åtte. Mandag mister Tromsø over en tredjedel av dosene mens det ruller inn store mengder vaksiner i Asker, der ordføreren lover at alle over 18 skal være vaksinerte seinest innen tredje uke i juli.

Det kan man bare drømme om i Harstad. Det er en av kommunene som ikke kjenner seg igjen i fortellingen som produseres av de nasjonale helsetoppene i Oslo, og som har blitt adoptert av politikere og media: At det er uproblematisk å skjevfordele siden risikogruppene allerede er vaksinert rundt omkring i landet.

Her kan du lese flere kommentarer av Skjalg Fjellheim

Ifølge kommuneoverlege Jonas Holte i Harstad er det ikke tilfelle, kommunen er langt unna et slikt mål, mange i risikogruppene har ikke fått første dose.

Holte er en av mange kommuneoverleger i førstelinjen i Norge som har stilt relevante spørsmål ved nytten av endringen i spillereglene som nå trer i kraft. Legene ser det samme som alle andre; smitten stuper heldigvis i vår felles hovedstad, der tempoet i vaksineringen er høyt, allerede før endringen trer i kraft kommende uke.

I Hammerfest, Harstad og mange andre kommuner mener man derfor at egne innbyggerne blir utsatt for økt risiko når vaksinene uteblir i neste uke, i tillegg til logistikkutfordringene ved å måtte ta igjen det tapte midt i fellesferien i juli.

Skjevfordeling av vaksiner er ikke galt så lenge «timingen» er riktig . Men tiltaket kommer for sent og fører regjeringen rett inn i en stygg konfrontasjon med kommune-Norge. Det virker som man iverksetter politikk som er beregnet på en situasjon som har vært, mer enn en situasjon som inntreffer nå.

Les mer fra Norsk debatt her

Å overføre store mengder vaksiner fra kommuner med stigende smitte, til kommuner der smitten går raskt nedover, trenger man gode pedagogiske evner for å forklare. Kanskje skyldes kaoset at Erna Solberg er sliten og mister grepet i innspurten etter å ha hatt god kontroll i over ett år. Det er forståelig at det røyner på.

Men den klønete omfordelingen har pisket opp stemningen og satt samholdet i landet i fare. Det er ikke for seint å snu og gå tilbake til den gamle planen. Og sette stikkene basert på alder og risiko, ikke geografi, slik at det føles mest mulig rettferdig for alle i Norge, uansett adresse og basert på et prinsipp om likeverd.