Gå til sidens hovedinnhold

Erna Solberg overlater smekkfull pengekasse til et rødgrønt flertall

LO-rådgiver fremstiller Norge som et land som lever over evne. I virkeligheten har vi en pengekasse på 11.200 milliarder kroner.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Regjeringen til Erna Solberg kan kritiseres for mye rart. Men det er skivebom å fremstille Norge som et konkursbo på fattigkassen, slik LO-rådgiver Kjetil Staalesen forsøker på i Dagsavisen.

- Kassa er tom etter åtte år med Solberg. Regjeringen Støre blir dermed henvist til å øke skattene eller til å kutte andre steder. Det er en oppskrift på å bli upopulær, skriver Dagsavisens faste skribent under tittelen Den brente jords taktikk.

LO-rådgiveren ser likheter mellom den norske politiske situasjonen og da Napoleon inntok et nedbrent Russland.

Parallellen er fantasifull, det skal LOs spesialrådgiver ha.

Rent bortsett fra at påstanden er litt smålig, tatt i betraktning at vi er i sluttfasen av en pandemi og en internasjonal krise den norske regjeringen knapt har særlig ansvar for, så er påstanden heldigvis skivebom.

Da Erna Solberg overtok som statsminister var Oljefondet på rundt 5.000 milliarder kroner. Ifølge den daværende handlingsregelen som hun overtok fra den rødgrønne regjeringen (4 %), kunne vi bruke 200 milliarder kroner i året fra Oljefondet i statsbudsjettet.

Siden den gang har to ting skjedd:

  • Oljefondet har økt til 11.200 milliarder kroner, altså mer enn en fordobling fra 2013.
  • Handlingsregelen er redusert fra fire prosent til tre prosent.

Hva betyr det? Jo, at vi årlig kan bruke 375 milliarder kroner uten å tappe fondet. Og det har ikke Erna Solberg vært i nærheten av å gjøre i sin normale regjeringstid.

Med andre ord: Kassen er smekk full etter åtte år med Erna Solberg. Dersom en mulig Jonas Gahr Støre-regjering skal bli upopulær, så må den klare det med eget grep.

Du kan se selv: Oljefondets markedsverdi

Det er likevel positivt at LOs spesialrådgiver er bekymret for landets statsfinansielle ressurser. Det har han all grunn til å være, tatt i betraktning hvilket rødgrønt minefelt som kan oppstå etter valget.

I alle partiene, minus Senterpartiet, er det sterke fløyer som vil avvikle oljevirksomheten. Det eneste de krangler om er datoen for å stenge pengekranen.

Viljen til å bruke penger er nokså likt fordelt i hele den rødgrønne alliansen. Og med Fremskrittspartiet som mulig støttespiller, er det grunn til å frykte ytterligere overbudspolitikk fra petroleumspopulistene i «firerbanden».

Det har ikke akkurat vært måtehold og bekymring for statskassen som har preget opposisjonens kritikk mot regjeringens ulike støtteordninger under koronapandemien.

Skrekkscenariet er en situasjon hvor det både er flertall for å kutte inntektene (stenge oljekranene) og øke de offentlige utgiftene. Det er mer sannsynlig med en rødgrønn allianse med MDG, Rødt og SV enn dagens regjeringskoalisjon.

LOs spesialrådgiver mener at en potensiell statsminister Jonas Gahr Støre ikke har annet valg enn å heve skattene eller kutte andre steder i budsjettet. Det høres krisemaksimerende ut. Når pandemien er over, vil 3 prosent av oljefondet være nok til å bruke nær 400 milliarder kroner i året - og det burde være mer enn nok til både å være populær og uansvarlig.

Men la oss si at spesialrådgiveren har et poeng. Da skal han få et gratis forslag. Sammen med resten av LOs medlemmer krever nemlig LOs godt lønnede ledelse å få en spesialdesignet skattelette øremerket for seg selv. Det heter dobling av fagforeningsfradraget, og er en skattelette i milliardklassen de neste fire årene med rødgrønn regjering.

(En fiffig liten bieffekt av å doble fagforeningsskatteletten er at det gjør det enklere å ha høy kontingent til LO - og dermed økte ressurser til å lønne LO-ledelsen med solide millionlønninger).

Mitt forslag er enkelt: Fjern forslaget om økt skattelette til fagforeningsmedlemmer. Da har dere noen milliarder til andre gode formål!

Alternativt: Slutt å late som om kassen er tom. Alle som vil se kan enkelt observere at kassene aldri har vært fullere - og det etter et år med pandemi!

PS! Hva mener du? Tror du en rødgrønn regjeringen med Jonas Gahr Støre er bedre til å styre offentlig pengebruk enn en borgerlig regjering med Erna Solberg? Skriv et debattinnlegg!

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis