Tre småpartier er over 1,0 prosent på TV 2s ferske meningsmåling, og tallene fra Kantar tyder på at fire borgerlige småpartier ligger an til å få 5,6 prosent tilsammen:

  • Demokratene: 2,4 prosent
  • Industri og Næringspartiet: 1,6 prosent
  • Liberalistene: 1,0 prosent
  • Partiet De Kristne: 0,6 prosent

Hvis dette er riktig, betyr det at rundt 160.000 borgerlige velgere stemmer på partier som ikke har en reell sjanse til å komme inn på Stortinget. Hadde de samme velgerne gått til ett av de fire borgerlige partiene, ville Erna Solberg hatt en bedre sjanse til å fortsette som statsminister i fire nye år.

Med så små tall er det store feilmarginer mellom de ulike småpartiene. Demokratene kan ha så lite som 1,5 prosent, mens Industri og Næringspartiet kan ha så mye som 2,4 prosent, med normale feilmarginer.

Dette er partier som normalt ligger i kategorien «andre». På gjennomsnittet av partimålinger siste uke er det snakk om totalt 5,2 prosent av velgerne, eller rundt 150.000 velgere.

Problemet for Erna Solberg og den borgerlige siden er at det er på høyresiden minipartiene finnes.

Venstresiden har ingen småpartier som gir bortkastede stemmer.

Frp-utbrytere koster regjeringen dyrt

Hva som er bortkastede stemmer eller ikke, avhenger av øynene som ser og kan forandre seg fort. Bare spør Rødt og Miljøpartiet De Grønne, som for få år siden var minipartier, men som nå kan komme godt over sperregrensen.

Det største minipartiet er Demokratene, som er spesielt sterkt i Kristiansand, og som har Frp-utbrytere som Vidar Kleppe og den avsatte lederen for Oslo Frp, Geir Ugland Jacobsen, som frontfigurer.

Meningsmålernes feilmarginer tilsier at partiet med 95 prosent sikkerhet har mellom 1,5 og 3,3 prosents oppslutning.

Dersom valgvinden blåser riktig vei for Vidar Kleppe & co., kan partiet drømme om en fremtid over sperregrensen. Men det vil være en sensasjon, og det mest sannsynlige er at partiet ikke får noen på Stortinget.

I så fall går rundt 70.000 borgerlige stemmer tapt for regjeringen til Erna Solberg.

Demokratenes kjernesaker er innvandring, EU, islam, bompenger og vindmøller - altså saker der partiet ligger nærmest den nasjonalkonservative fløyen av Fremskrittspartiet.

Liberalistene, der Per Sandberg er den mest kjente, bygger på en annen tradisjonell fløy i Fremskrittspartiet - som navnet indikerer liberalistene som er tilhenger av individuell frihet og selvråderett.

Partiene De Kristne og Sentrum gir noe av de samme problemene for Kristelig Folkeparti - «hard core» kristne velgere kan gå den ene veien, mer sentrumsorienterte den andre. Begge partiene befolkes av KrF-avhoppere og ligger milelangt unna å få noen inn på Stortinget. Men de kan ta stemmer, og for Kristelig Folkeparti teller hver stemme for å komme over sperregrensen.

Industri- og Næringspartiet står for en proteksjonistisk politikk, der de vil avvikle EØS-avtalen og bygge opp olje- og industrivirksomhet i distriktene.

Ved forrige stortingsvalg i 2017 delte 15 partier i kategorien «andre» drøyt 50.000 stemmer mellom seg. Ved det valget var Pensjonistpartiet størst av småpartiene, men ingen kom inn på Stortinget.

Kjernespørsmålet for velgerne er om det er bortkastet å støtte partier som ikke har sjanse til å komme inn på Stortinget.

Nei, mener Industri- og Næringspartiet, som viser til at både Høyre og Arbeiderpartiet startet som småpartier: - Slik kan en holde på i historien om de forskjellige partiene. Hva denne historien har lært oss, er at en stemme på et lite og kanskje nystartet parti, overholdet ikke er en bortkastet stemme.

Ved forrige stortingsvalg fikk de fire borgerlige partiene 48,8 prosent av stemmene, mens de nå ligger an til å få 37,7 prosent på gjennomsnittet av målinger hos Pollofpolls.no.

Målingene viser at de borgerlige utbryterpartiene har tatt store jafs av de borgerlige partiene og bidrar sterkt til de rødgrønnes ledelse.

For Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre er en borgerlig stemme på småpartiene ikke bortkastet. Tvert imot betyr det et skritt nærmere statsministerposten.

PS! Vurderer du å stemme på et av de borgerlige småpartiene, eller mener du at det er en bortkastet stemme? Skriv et debattinnlegg!