(NORDLYS): Situasjonen for Høyre er nå denne: Partiets leder Erna Solberg er uløselig knyttet til to ting.:

1) En stygg mistanke om at hun bevisst,og på det absolutt mest kyniske vis, har holdt en enorm politisk skandale skjult, på grunn av et forestående valg, der mange kommuner og byer til slutt vippet i Høyres favør, med en margin på svært få stemmer. Mistanken om at Erna Solberg har vært grunnleggende uærlig overfor det norske folk, vil ikke slippe taket med det første, sannsynligvis vil det aldri skje.

2) Erna Solberg har en ektemann som er avslørt som løgner av stort format, en som har drevet hyppig og systematisk aksjehandel fra selveste statsministerboligen, også handel i selskaper der statsministerens avgjørelser få dager senere har påvirket aksjekursen direkte. Avsløringer i pressen styrker mistanken om at sensitiv informasjon kan ha kommet i hendene på Sindre Finnes, og ha blitt misbrukt av ham, allerede få dager etter at Erna Solberg vant stortingsvalget i 2013, og forhandlingene om ny regjeringsplattform hadde startet på Sundvollen.

Hva som har skjedd de neste åtte årene frem mot 2021, vil folk selvsagt spekulere i. Dette er gift som siver nedover helt fra toppen i samfunnet, og bryter ned alle forsvarsverkene for tillit. Saken handler, slik redaktør Snorre Valen i Trondheim formulerer det, om den belastningen Solberg nå påfører de politiske institusjonene hun selv representerer.

Fra Høyres spinndoktorer er den desperate fortellingen at Erna Solberg har blitt forledet og lurt. Håpet er at alt spetakkelet skal gli over, og at Solberg skal kunne tre frem som en samlende leder nok en gang. Høyre ønsker fokus på en Finnes som har lurt Solberg, ikke på en Solberg som har lurt folket.

Det har formodningen mot seg at denne mediemanipuleringen kommer til å lykkes. Saken er for stor, for grov og omfattende, med en mistanke om at Erna Solberg har visst langt mer enn hun sier om omfanget av mannens spekulasjon, på et tidligere tidspunkt, i god tid før valget. Denne tanken er umulig å fjerne, og vil hvile som en skygge over hennes kandidatur som statsminister i 2025.

Mye av det Sindre Finnes har drevet med, er så til de grader i grenselandet for innsidehandel som det kan få blitt.

Når han har løyet planmessig om det meste i saken fram til nå, er det absolutt ingen grunn til å stole på ham, når han fremholder at han ikke har beriket seg på informasjon han har fått via statsminister Erna Solberg, gjennom åtte lange år.

Det er, uavhengig av om Økokrim innleder etterforskning eller ikke, umulig å ha tillit til Erna Solberg som statsministerkandidat i 2025. At Høyre så langt ikke vil ta konsekvensen av dette, fremstår like kynisk som de nesten parodiske forsøkene på mediemanipulering. Hvor dumme tror egentlig Høyres mediestrateger at folk i Norge er?

Erna Solberg har i over ti år vært Høyres suverent beste kort. Partiet vil selvfølgelig ikke ha noe i nærheten av samme velgerappell dersom en av dagens to nestledere tar over. Om Ine Marie Eriksen Søreide skulle stille seg til disposisjon, kan situasjonen bli en annen.

Dette vet man i Høyre. Og kommer det nå svake målinger fremover, kan vurderingene i partiet endre seg raskt. Da kan Erna Solberg bli sett på som en større byrde enn et sikkert vinnerkort.

Skjalg Fjellheim er politisk redaktør i Nordlys.