Gå til sidens hovedinnhold

Erna, vis meg planen for gjenåpning!

Man kan holde oss nordmenn innesperret i vinterhalvåret. Men når temperaturen stiger, blir nordmenn sosiale igjen uavhengig av hvilke smitteråd og regler som måtte eksistere.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Når de som leder landet vrir seg unna anbefalingene de selv har satt, vil Norges befolkning før eller senere gjøre motstand.

Statsministeren samlet 13 gjester over to dager til markering av 60-årsdagen sin. Hun hevder selv at det bare var en anbefaling at man ikke skal ha mer enn ti gjester i privat sammenheng, og derfor ikke brøt noen regler.

Helseministeren anbefaler å ikke reise på hytta hvis man bor i Oslo, men fordi han bare bor fem dager i uka i hovedstaden, kan han selv reise på hytta i Rogaland. For det er jo bare en anbefaling.

I Bodø var det fest for de som bestemmer at innbyggerne ikke får lov til å feste. Den «spontane» sammenkomsten var i det minste planlagt nok til at de rakk å hamstre alkohol i butikken før de stengte salget klokka 20.

I Oslo ba et bystyremedlem folk om å ikke reise utenlands – samtidig som ektemannen var utenlands.

Les også: Korona-tiltak må begrunnes medisinsk og ikke være en straff for å utjevne

Leve ett år ekstra

Hver gang nye innstramninger har kommet, har fokuset vært på å beskytte den sårbare delen av samfunnet vårt, de eldre. Når vaksinene skulle deles ut, sto de først i køen.

Få, om noen, synes det var en feil prioritering.

Men når flere fullvaksinerte nordmenn setter seg på første fly til «Syden», eller at man prioriterer ferie foran vaksine, skjønner jeg at mange blir frustrert.

På omtrent hver eneste pressekonferanse som holdes om koronaviruset, nevnes det at det er en nasjonal dugnad, at virkemidlene rammet skjevt og at spesielt barn og ungdom lider mest.

En 80-åring jeg snakket med nylig oppsummerte det på denne måten: «Ungdommen mister ett av sine viktigste år for at jeg skal få leve ett år ekstra».

Og, han har et poeng.

Pandemien rammer skjevt

Det er hjerteskjærende å høre min ni år gamle niese si at hun nesten har glemt hvordan et normalt liv var. Eller å høre en femåring prate om kohort og meteren.

Det er ufattelig trist å tenke på de som går fra barn til tenåring, og fra tenåring til voksen, uten å få dele det med de rundt seg. Når man ikke tør å få sin første kjæreste fordi hen tilhører en annen kohort eller fordi et familiemedlem er i risikogruppen.

Siden tidenes morgen har de eldste klaget over russens herjinger i mai måned, men nå er det to årskull som aldri vil få oppleve det å virkelig feire avslutningen av 13 års skolegang. En godt voksen person vil kanskje avfeie dette med at det ikke er viktig, men det spørs om vedkommende mente det samme den gang da.

Pandemiens tapere

De mest sårbare voksne blir også hardest straffet. De som står uten jobb, de som er aleneboere og de som har familien langt unna står igjen som pandemiens tapere.

På den andre siden er de som bestemmer reglene i Norge stort sett godt vokste mennesker, med stabil inntekt og romslig økonomi. At de «forstår at det er tøft» høres i beste fall hult ut.

Regningene kommer regelmessig i postkassa uavhengig om det herjer en pandemi utenfor døra. Når bankene nekter å refinansiere lånene til de som har Nav som eneste inntekt, står mange menneskeskjebner på spill.

Når sola kommer varmende inn i landet vårt en gang i mai, bør derfor myndighetene ha er plan for hvordan de skal håndtere en gjenåpning. De må gjerne komme med anbefalinger om hva vi ikke skal gjøre, men da må de faktisk starte med å etterleve reglene selv.

Og, vi må ha noe positivt i syne.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Legg en plan for når man skal åpne treningssentre, kinoer, konsertsaler og serveringssteder. Legg en plan på hvordan man skal åpne barnehager, skoler og universiteter 100 prosent igjen. Og lag en plan for hva vi gjør om norske sykehus trener flere intensivplasser.

Jeg håper myndighetene har lært nok fra de siste 13 månedene til at de kan forberede seg på hva som skjer de neste to månedene.

Vi trenger å se en plan – uansett hvordan virussituasjonen er. Sommeren kommer – slipp oss fri!

Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene

Kommentarer til denne saken