- Hei, jeg prøvde å bestille en campinghytte online, men jeg fikk en feilmelding fra nettsiden, så nå ringer jeg i steden.

- Du kan ikke bestille nå.

- Hvorfor ikke?

- Du kan ikke bestille etter klokka tre.

- Ja, jeg ser jo at klokka nå er kvart over tre.

- Ja, det er den.

- Men du tar telefonen?

- Ikke egentlig. Jeg jobber på kjøkkenet og har veldig mye å gjøre.

- Jeg skjønner. Hvordan skal jeg få bestilt da?

- Prøv igjen i morgen.

- OK.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Tilsvar i ung alder

En annen samtale dreier seg om å få ansvar i ung alder:

Sønnen til Erling er 11 år.

Sønnen til Erling ringer sin far på jobben. Klokken er litt over fire.

Sønnen til Erling har fått ansvar for å lage middag. Han ringer som sagt sin far:

- Er det greit at middagen blir en halv time forsinket?

- Ja, det er greit. Hva driver du med?

- Jeg gamer.

- OK.

Popcorn

Den tredje samtalen er fra badstua i Bergerhallen i Bærum. Her sitter Pål og jeg. Brannalarmen går.

Det er ikke så veldig fristende å evakuere svømmehallen. Vi er nettopp kommet. Jeg foreslår at vi skal se på dette som en falsk alarm. Pål er enig.

Vi burde sikkert løpt ut, kledd på oss og kommet oss ut. Men de fleste alarmer er jo falske, og denne alarmen slutter jo å ringe etter et minutt. Vi går ut i bassenget. Det lukter svidd i hele svømmehallen. Badevaktene virker helt rolige, så Pål og jeg tar det som et godt tegn og legger på svøm. Jeg må likevel innrømme at jeg er veldig nysgjerrig.

Hva kan det være som lukter så sterkt? Pål foreslår brent brød. Lukten kan minne om det. En halv time senere er vi ferdige med kveldens treningsøkt. På vei ut av hallen spør jeg badevakten om hva som brant.

- Det var to jenter som helte en hel pose med popkornfrø på ovnen i badstua.

- Oi, det må ha poppet noe voldsomt.

- Ja.

- Får det konsekvenser?

- Hvis brannvesenet hadde kommet ville det ha kostet 5000 kroner, men det avverget vi.

- Får jentene noen straff?

- Vi ga beskjed om at hvis noe slikt skjer igjen kan de droppe å komme i svømmehallen igjen.

Her kan du lese flere petiter fra Baard Fiksdal

Kjøpe øl

La meg også fortelle om et åpenbart forsøk på svindel.

Første gang jeg skulle kjøpe øl i butikken var jeg 16 år. Ved hjelp av et åpenbart forsøk på svindel fikk jeg et rosa skolebevis med bilde stiftet fast med stiftemaskin til å se ut som jeg var 18. Jeg brukte penn og endret et årstall. Jeg hadde skolebeviset i baklomma i tilfelle jeg skulle bli spurt om legg.

Jeg var veldig nervøs, men hard i blikket. Jeg tenkte at hvis jeg bare så tøff nok ut, ville jeg få kjøpt øl. Jeg satte en sixpack med Ringnes på rullebåndet. Jeg hadde stålblikket klart. Jeg hadde solbriller og en svart skinnjakke. Jeg tenkte også med lengsel på hvor fint det hadde vært med bart, eventuelt litt kinnskjegg.

Jeg satte ølet på båndet. Det gled raskt ned mot jenta som satt i kassa. Hun var gammel, minst 20 år. Hun sa ingenting. Hun bare tok flaskene av båndet og satte dem bak seg, nede på gulvet. Hun gjorde dette på en slik måte at jeg straks skjønte at slaget var tapt.

Jeg ble minnet om denne historien i lunsjen på jobben. Jeg satt og spiste sammen med en kollega som bor på Bygdøy i Oslo. Det viser seg nå at det fortsatt er en utfordring for 16-åringer å få kjøpt øl i butikken. Min kollega forteller om to nabojenter som diskuterte hvordan de skulle få kjøpt øl i nærbutikken. Problemet var at alle som jobbet i den butikken straks ville avsløre at de ikke var gamle nok.

Les mer fra Norsk debatt her

Da kommer den ene jenta til å tenke på at faren hennes nylig var på reise i et arabisk land. Han kjøpte med seg en svart burka som suvenir. En burka er et heldekkende plagg, som du trer over hodet. Ingen kan se hvor gammel du er når du har på deg burka. Det er perfekt kamuflasje.

Slik gikk det til at det sitter en ung mann i kassa på nærbutikken på Bygdøy da det for første gang i butikkens historie kommer en burkakledd kvinne inn i butikken. Nå ser mannen at burkaen går bort og henter seg 12 øl. Hun skal ikke handle noe annet. Hun skal bare kjøpe en ting, øl.

Det har aldri skjedd før at det kommer inn en troende muslim som vil kjøpe 12 øl, og at denne muslimen kommer gående med en sixpack i hver hånd og forlanger å bli trodd, på sine ærlige hensikter.

Jeg vil bare legge til at jeg har litt sympati for slike åpenbare forsøk på svindel, selv om det ikke ender godt.