Gå til sidens hovedinnhold

Et bilde sier mer enn tusen ord: Turistenes mangel på folkeskikk

På nettet kan jeg lese at folk som poster mange bilder av seg selv, gjerne lider av lav selvfølelse. Jo flere selvportretter i løpet av dagen – jo verre står det til med troen på seg selv. 

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Hva gjør alle narsissistene nå – når de ikke kan bruke tida til å demonstrere sin egen mangel på folkeskikk og respekt for andre mennesker?

En gjennomgang av egne reisebilder fra de siste årene, viser at reporteren gjerne fotograferer de som fotograferer, fotograferer og fotograferer seg selv og hverandre – uten tanke på hvor de befinner seg, eller om de samtidig demonstrerer taktløshet og mangel på ganske vanlig folkeskikk.

Les også: Om bruden er gravid?

Ved den åttende stasjonen på Via Dolorosa i Jerusalem skal Jesus – muligens – ha stoppet mens han slet med å bære sitt eget kors til henrettelsesstedet. Han snakket med kvinnene som satt der og trøstet dem.

Den palestinske kvinnen

Først braste to grupper med unge turister inn – og konstaterte at dette var «soooo cool».

Noen kristne pilgrimer ble føyset unna, slik at skjønnhetene kunne fotografere hverandre og seg selv. Jeg tipper at ingen av de unge verken visste hvor i byen - eller hvilken by - de befant seg, eller hvilke historie som knyttes til Via Dolorosa.

Den eldre, palestinske kvinnen satte opp en mine – og fikk et ansiktsuttrykk - som uttrykte den reneste forakt for dette dekadente og hjerneløse sirkuset som hun var nødt til å brøyte seg gjennom på sin ferd gjennom de trange smugene.

Den Lille havfrue i København er også en slik magnet som pleide å tiltrekke hundretusener – hvis ikke millioner – av tilreisende hvert år.

Selfistene er så mange at de ikke gidder å vente på hverandre.

Det henger altså til enhver tid to-tre-fire folk på den lille statuen, og den som kunne tenke seg et bilde av H. C Andersens eventyrskikkelse uten horder med turister som lager trutmunn eller rekker ut langefingeren, må som regel vente forgjeves.

Boteros pupp

I colombianske Cartagena er en hel bydel full av den verdensberømte Fernando Boteros groteske og nakne mennesker i XXL.

Men det er bare statuen av en liggende kvinneskikkelse med store pupper som tiltrekker turistenes oppmerksomhet.

Skulle du en dag komme forbi, kan jeg vedde på at du vil finne en amerikansk gringo som gledesstrålende står og gnir ivrig på puppestellet, mens kompisen hans høylytt fotograferer. Slitemerkene taler sitt tydelige språk om at riktig mange andre også har latt seg forevige med en sånn bronsepupp i hånda.

(Ingen nypussede eller masserte kjønnsdeler å se på noen av de andre statuene.)

Litt lenger borti gata står turistmennene i kø for å bli fotografert sammen med en dverg som hevder at han er «Verdens nest minste mann» - og bare tar noen få dollares for å stille opp.

(Jeg lurte i mitt stille sinn på om opptakene var ment for peishylla – eller kanskje noe helt annet?)

Minnesmerket for Europas myrdede jøder er blitt ett av Berlins mest populære selfiemål. Det som skal være et monument over de seks millionene, er nå blitt byens største utestudio for solbadere og festfolk som poster bilder av seg selv fra alle vinkler.

Jødiske minnesmerker

Direkte komisk blir de som vil sikre seg et selvportrett foran statuen på Alexanderplatz av Marx og Engels. Men de selfiejegerne som holder på der, merker antakelig ikke en gang hvor latterlige de ser ut ved siden av sine to mega-digre helter.

Gamle østberlinere må få gåsehud på ryggen ved synet av turistene som betaler rundhåndet for å la seg fotografere foran Brandenburg Tor sammen med to-tre skuespillere utkledd som DDR-grensesoldater.

I konsentrasjonsleiren Sachsenhausen er det ofte ventetid foran smijernsporten med påskriften «Arbeit macht Frei». Tommelen opp, et bredt flir inn i kamera – og vipps er vi klare for et nytt og talende bidrag på Instagram.

Ved Fontana de Trevi er helvetet løs natt og dag, med folk som – kanskje – tror på at et bilde av seg selv ved kjempefontenen i Roma vil bringe dem lykke.

Her kan du lese flere innlegg av Asbjørn Svarstad

I sin iver, går de heller ikke av veien for å dytte konkurrenter unna eller dele ut en og annen ørefik.

Rembrandts soldater

Amsterdam er imidlertid det ultimative selfiemarerittet. Plutselig blir hele gågater sperret, fordi 25 japanske turister samtidig vil fotografere seg selv foran skiltet på pølsevogna som det står «hotdog» på.

Ved nasjonalmonumentet finnes det millioner av duer, som gjør seg godt som bakgrunn på selvportrettene når de tar av i flokk.

På den store plassen er det også mulig å bli fotografert ved siden av Mannen med ljåen – hvis det da er mulig å få kjempet seg til en ledig plass mellom horder av mennesker bevæpnet med kamera.

Og inne på Rembrandtplein hersker en voldsom aktivitet, der folk tumler rundt inne i gruppen med statuer av middelalderske lanseknekter.

Sikkert praktisk å ha bilder av seg selv og/eller barna omgitt av en slik gjeng med ubehagelige karer som er bevæpnet med muskedundere og spyd.

Anne Frank

Men ingen overgår de unge foran Anne Franks hus - der det står en statue av den jødiske jenta – i smakløshet og mangel på pietet. En hånd rundt Anne Franks skulder, fett flir over hele ansiktet – og klikk. (Vet de egentlig at Anne Frank ble myrdet i Bergen-Belsen?)

På nettet kan jeg lese at folk som poster mange bilder av seg selv, gjerne lider av lav selvfølelse. Jo flere selvportretter i løpet av dagen – jo verre står det til med troen på seg selv.

Mange av de mest overivrige må sågar frykte for sin psykiske helse – og anbefales å søke profesjonell hjelp til blant annet å håndtere at alle andre ikke digger utseende deres.

Les mer fra Norsk debatt her

En rask tur gjennom øde gater i sentrum av Berlin er nok til å konstatere at alle statuer og minnesmerker for tida står helt i fred – og at byen for tida virker befridd for eksibisjonister og andre kameraidioter.

Bølgen brutt?

Hvis vi skal tro ekspertene, så risikerer vi alle - i flere år fremover - å måtte gå med maske til daglig.

Skulle dette være tilfelle, er den verste selfie-bølgen også brutt, selv om gjestene vender tilbake.

For hvilken selvforelsket turist har lyst på å skryte med å vise frem bilder hvor han selv er ugjenkjennelige?

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken