(Nordnorsk debatt)

Det er kanskje spekulativt etter den brå og bisarre endringen i vaksinestrategi, som blant annet fører til at blodrøde kommuner utenfor hovedstadsområdet mister vaksiner, men det er likevel nødvendig å stille spørsmålet: Ville en regjering som tror den kan vinne valget i september ha plaget en koronatrøtt norsk befolkning med et slikt grep?

Svaret gir seg i grunnen selv. Hele operasjonen har blitt et trist vitnesbyrd på at regjeringens vaksinepolitikk i virkeligheten har endt opp som en fiasko.

Les også: En livsfarlig kvinne seiler opp til å overta makten. Men nå kommer herrenes propaganda-tog rullende

Gang på gang har vi blitt lovet store leveranser av vaksiner som ikke har kommet. Og den lite sjarmerende kampen om vaksinene de neste månedene, er simpelthen det som kommer ut i andre enden av et beklagelig faktum: Norge har ikke klart å utnytte sin rikdom og økonomiske muskler til å beskytte befolkningen mot smittebølger og nedstengninger.

På mange måter er omfordelingen av vaksiner også et slags symbolsk sluttpunkt for det som trolig kommer til å felle regjeringen om fire måneder; at Erna Solberg mer eller mindre bevisst har skapt en vedvarende konflikt med store deler av Norge utenfor det sentrale østlandsområdet.

I Norge har vi tradisjon for å bemyndige våre liv der vi vil, basert på likeverd. Men regjeringens mantra har vært at du kan få bo hvor du vil, men du kan ikke gjøre krav på det samme tjenestetilbudet som i de mest befolkningstette delene av landet. Nå skal altså et velferdsgode som vaksinering mot Covid-19 følge den samme logikken.

Derfor vakler Høyre inn i valgkampen, etter at Bent Høie med noen få korthugde setninger avlyste den planlagte sommerferien for hundretusener av nordmenn i Nord-Norge, Vestlandet, Innlandet og Trøndelag. Mens han åpnet opp for utenlandsreiser og andre privilegier for en gruppe mennesker i 24 utvalgte kommuner i og rundt Oslo.

Strategien hans ville vært riktig og helt udiskutabel i februar, mars, ja til og med i april. Nå fører den bare til støy, svekket samhold, slitasje på tillit og dugnadsvilje.

På sin pressekonferanse onsdag kveld vektla Bent Høie at regjeringen følger rådene fra FHI. Men det er en politisk beslutning Høyre har tatt.

På andre områder har Høie og Solberg valgt å ikke lytte til FHI. Denne gang gjør de det. Samtidig vender de det døve øret til de mange kommunelegene som ikke tror det som nå skjer vil ha noen betydning overhodet for å få slutt på pandemien i Norge, eller de 100 kommunene som har fortalt at de ikke vil være i stand til å massevaksinere i slutten av juli.

Høie kom med noen svevende formuleringer om at de skal få hjelp til å gjøre jobben. Det er fattig trøst for kommuner som har måttet lære seg å leve med at nesten all viktig informasjon som berører deres innbyggere kommer på hastig innkalte pressekonferanser i Dagsrevy-tid.

En av de viktigste effektene av regjeringens beslutning blir at de i Asker får reise til Gran Canaria lenge før de fra Narvik, der kommuneoverlege Sverre Håkon Evju denne uka organiserte et opprop mot Bent Høie og Erna Solberg. Narvik har nå tre innlagte ved sitt sykehus, de håndterer et stort utbrudd på et malmskip og har hatt et høyt antall smittede de siste dagene.

Narvikingene har neppe noe imot å gi fra seg doser til en hardt prøvet hovedstad som har vært nedsmittet og nedstengt. Det er umulig å ikke ha sympati med det mange av Oslos bydeler har vært igjennom.

Men så dukker Asker opp som et lite mysterium på Bent Høies liste. Kommunen har 95.000 innbyggere og i praksis null smitte, kun to tilfeller tirsdag.

Men de skal likevel få 60 prosent flere vaksiner, og slik kommer det ifølge Bent Høie til å bli til alle over 18 år i Asker er vaksinerte. Alle i Norge har vært med på dugnaden, men Asker skal i alle fall få sommerferie før alle andre.

Asker er en steinrik kommune der mange stemmer Høyre, men det er også en kommune uten noen som helst viktige funksjoner på vegne av Staten. De har verken havn, flyplass eller sykehus.

Tromsø har alt det Asker ikke har. Universitetssykehus, trafikk-knutepunkt med havn og flyplass. Men nå skal altså Tromsø med sine 80.000 innbyggere sende 35 prosent av sine vaksiner til friske 18-åringer i Asker.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Det er denne politikken som tvinger fram en lite lekker kamp mellom norske kommuner, med slitent helsepersonell som etterlyser forutsigbarhet. Regjeringen har ikke greid å samle og forene gjennom å holde en kurs som stenger for unødvendige kommunekamper ingen vil ha.

I en spisset debatt om vaksine-strategien, der Molde-ordføreren fikk smake pisken i vinter, er det få som nå orker å ta belastningen med å protestere.

De risikerer å få hele Twitter-mobben på nakken og alt blir sidestilt med angrep på hele Oslos befolkning. Den belastningen er det ikke mange som ønsker å ta. Da får heller fordelingen av vaksiner gå sin skjeve gang, bokstavelig talt.