Når vi oversvømmes av IPAer som er pakket fulle med fruktpuré og det er like mye hveteøl som Pale Ale, er det godt at noen produserer skikkelig IPA. Riktignok med den moderne vrien på humling, men skikkelig IPA. Riktignok i trippel versjon, og egentlig en uskikkelig IPA. En du bør passe deg for.

The Great Southern Trendkill

Gulbrun og passe grumsete, slik ungdommen nå til dags forventer at en IPA skal være.

Duft av moden fersken og aprikos, men også bark, skogsbunn og dempet blodappelsin. Med andre ord en øl som inneholder mye forskjellig fremfor overdrevet mye i en retning.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Smaken bygges opp rundt det samme bildet. Fruktene tar nesten hele fokuset i begynnelsen, før det mer jordnære kommer frem inn mot ettersmaken. Her får det også selskap av sitrus. Litt blodappelsin-aktig og litt blodappelsinskall-aktig.

Totalen følges opp av at ølet har nok sødme til å bli passe stort og kraftig i munnen. Det skulle da og bare mangle, når alle disse smakene drar med seg 12 prosent alkohol.

Det er selvsagt sistnevnte som inspirerer tittelen. Da kombinert med at dette, på tross av sin kompleksitet, er et lettdrikkelig øl, og at det kommer i 0,5 liter flasker. Et raskt overslag gir at en flaske inneholder samme alkoholmengde som fire «vanlige øl» (butikkøl 0,33) eller 2,5 halvliterbokser. En til grillingen og en til maten, og du har brått fått i deg en tredjedels kasse før festen har begynt.

Det er neppe å anbefale, men ølet er varmt anbefalt av meg. Når jeg i tillegg vet at smaken utvikler seg etter hvert som du jobber deg nedover i flasken blir anbefalingen å sette seg godt til rette før du starter på denne oppdagelsesferden.

Nasjonalitet: Norsk

Tilgjengelig: Vinmonopolet

ABV: 12,0 prosent

Volum: 0,5 l

Pris: 89,-

Les flere kommentarer av Sammy Myklebust

Litt mer om forholdet mellom alkoholinnhold i denne flasken til kroner 89,- og «vanlig øl». En flaske The Great Southern Trendkill koster kr 89,- på Det Kongelige Norske Vinmonopol. Tar vi utgangspunkt i 4:1 forholdet på alkohol og deler også prisen på fire får vi kr 22,25.

Til sammenligning ligger en boks Ringnes Pils på omtrent 22,40 (snitt Kolonialen og Meny).

Sa noen at kvalitetsøl er dyrt i dette landet?

Sa noen at alkoholloven vrir forbruket mot mindre alkoholsterke varer?

Les flere meninger fra Norsk debatt