Seriestart Premier League, Crystal Palace – Arsenal 5. august

MARTIN ØDEGAARD (23) er favoritt til å bli Arsenals nye kaptein etter vikariatet på åtte kamper mot slutten av forrige sesong. Isolert sett er det svære greier i en engelsk fotballklubb.

Enda større er ambisjonene Arsenal-manager Mikel Arteta har på den norske landslagskapteinens vegne.

Når spanjolen ser for seg Martin Ødegaards rolle i laget, er det Manchester Citys Kevin de Bruyne han har i tankene.

Les også: Nå likner han på en som kan bli verdens beste

KEVIN DE BRUYNE er til orientering både hjertet og navet i Premier Leagues beste fotballag, og også en av verdens beste fotballspillere. Intet mindre. Han skyter i snitt 3.14 skudd per kamp og scoret 15 ligamål forrige sesong.

Martin Ødegaards tall for 2021/2022 er 1,72 skudd per 90 spilte minutter, og sju scoringer.

Absolutt godkjent, men med betydelig forbedringspotensial.

MANCHESTER CITY HAR ballen mer enn Arsenal. Av den grunn er også Kevin de Bryne mer på ballen enn Martin Ødegaard, han mottar flere pasninger fra lagkameratene. Deler av statistikken kan derfor forklares på den måten. Andre faktorer handler om rutine, trygghet og omgivelsene man samhandler med.

Kevin de Bruyne er 31 år og spiller for et av verdens beste fotballag.

Martin Ødegaard er åtte år yngre i et lag som ikke har spilt Champions League siden 2016.

KAPTEINSBINDET MARTIN ØDEGAARD er tiltenkt kommer med betydelig ansvar og ære. Rollen Mikel Arteta ønsker han skal ta i laget er det ultimate komplementet. Vi visste ikke helt hva vi skulle tro om framtida da Martin Ødegaard dro til Real Madrid som 16-åring vinteren 2016, og derfor ble det ment, sagt og trodd veldig mye dumt.

I dag har vi svaret.

Verdens største talent 2016 er i ferd med å bli en klassespiller av globalt format.

Les også: Martin må bli tøffere i trynet

MARTIN ØDEGAARD LIKER ansvar, det har Norge-jobben bevist. Da Ståle Solbakken valgte Martin (21) som kaptein visste han hva han gjorde. Siden det har Martin Ødegaard tatt steg, bygd ytterligere erfaring, vokst seg inn i rollen og blitt stadig bedre som fotballspiller.

Denne sesongen vil fokuset ligge på sluttproduktet.

Det er der det største forbedringspotensialet ligger.

SJANSESKAPING HAR ALLTID vært en av Martin Ødegaards styrker. Ferdighetene hans matcher det beste. Blikket for åpninger og muligheter optimaliserer totalen av 23-åringens potensielle påvirkning på kamper.

Sist sesong var Martin Ødegaard Arsenal-spilleren med flest nøkkelpasninger og forventede målgivende pasninger per kamp.

Likevel ble bare fire av dem omsatt i scoringer.

Les også: Vær sint Martin, det kler deg

MIKEL ARTETA SER oppsiden i dette, og vil at Martin Ødegaard skal ta et enda større offensivt ansvar. Det er her parallellene til Kevin De Bruyne kommer i spill. Bare to spillere ut over City-stjerna - Liverpools Trent Alexander Arnold og Manchester Uniteds Bruno Fernandes - skapte flere sjanser for laget sitt forrige sesong.

Når du vet at Arsenal scoret 61 mål - og en og to i ligaene scoret henholdsvis 99 (Manchester City) og 94 (Liverpool) – er det på mange måter som å lese Mikel Artetas tanker.

Når du vet at Manchester United bare scoret 57 skjønner du hvorfor alt gikk i dass på Old Trafford.

Dette er Nettavisens spaltister

DET ER LENGE siden Martin Ødegaard ble en sensasjon. Den kommende sesongen kan han bli Arsenals gallionsfigur. Jobben han er tiltenkt kommer med ansvar og enorme forventninger.

Siden 2016 har han skyndet seg langsomt og gjort det meste riktig.

Alt tyder på at han vil fortsette med det.