Da jeg leste VG i morges, om at forsvarsministeren hadde innledet et langvarig seksualisert forhold til en 18-åring da han selv var 50, tenkte jeg «Exit Enoksen».

De tidligere beskyldningene mot ham var peanøtter mot dette, og jeg opplevde dem også som peanøtter da de kom, ord mot ord og ingenting å legge vekt på.

Les også: Forsvarsministeren går av som statsråd etter å ha beklaget forhold til ung kvinne

«Seksuell mentor»

Ordet «seksualisert» er økenavnet på den type sex folk driver med når en er på vei til å få ordentlig sex, men blir forhindret enten av egen redsel (for kona?) eller av at de skjønner at jenta egentlig ikke vil. Her var det vel litt av begge deler.

En statsråd har også et privatliv, og en statsråd kan ha et forhold utenfor ekteskapet, sa Enoksen til VG, og understreker at han ikke hadde noe maktforhold overfor henne.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Det siste kan diskuteres. Han satt på Stortinget da de traff hverandre, han ble statsråd samme høst og de innledet et forhold. Hun var brennende opptatt av politikk. Han kalte seg hennes seksuelle mentor, med detaljer så kleine at jeg skammer meg på hans vegne.

Enoksen oppførte seg som det han var: Et erkefjols.

Det enkle spørsmålet alle menn bør stille seg når de får lyst på lammekjøtt er følgende: «Ville jeg synes det var greit at en annen mann, på min alder og i min stilling, hadde oppført seg slik mot min egen datter?».

Alle normale fedre ville brølt «nei» på spørsmålet om de ville syntes det var greit at deres 18-årige datter ble kurtisert til av en gift 50-årig stortingsmann, og det på en skoletur, av alle ting. Forskjellen i alder og posisjon er så hinsides at fyren bare må gå av. Hvilket han gjorde veldig raskt.

To ting som ikke er en statsråd verdig

Jonas Gahr Støre var usedvanlig hard, til ham å være, da han la vekt på at Enoksen ikke hadde lagt fram hele sannheten under «vettingen», altså intervjuene statsministerens kontor har med mulige og påtroppende statsråder. «Han burde forstått» sa Støre, og la vekt på at diskusjonene under #MeToo»-bølgen burde fått Enoksen til å forstå at han burde fortalt inngående om forholdet til denne jenta.

Les også: Støre: Vil bruke tiden til så raskt som mulig å finne en ny forsvarsminister

Kvinnelige politikere må gå av på grunn av penger, menn på grunn av sex. Enoksen har gjort to ting som ikke er en statsråd verdig. Det ene er selve forholdet til en så ung jente. Det andre er å tilbakeholde viktig informasjon for sjefen sin, altså Jonas.

Det er det alvorligste, fordi det er en synd han har begått i dag, eller rettere sagt i fjor, altså for veldig kort tid siden. Det er utilgivelig å tilbakeholde informasjon for sjefen, når man er del av en regjering.

Et grunnleggende tillitsbrudd

VG har spurt Enoksen om han fortalte om forholdet under intervjuene i høst, før han ble statsråd. Han svarer at han fortalte om utroskap og VG spør videre: Hvor detaljert var du om dette forholdet?

– Jeg var ikke detaljert, svarer Enoksen, og svarer videre at han ikke fortalte om aldersforskjellen fordi han ikke ble spurt om det.

Les mer fra Norsk debatt

Dette er det grunnleggende tillitsbruddet, at han ikke fortalte om akkurat denne unge jenta. Det er jo aldersforskjellen, ikke utroskapet, som er bomben her. Han skjulte bevisst det han måtte forstå var avgjørende negativ informasjon om han selv. Det er å føre sjefen bak lyset, og det gjør man ikke hvis man er statsråd.

Dette handler litt om #MeToo, men mest om tilliten internt i et regjeringsteam. For egen del steg min aktelse for Jonas Gahr Støre. Han, som til tider virker temmelig ullen, kan skyte fra hofta når han må. Og det måtte han nå.