Gå til sidens hovedinnhold

Fagermo har fått svingdøra fra Deila-tida midt i trynet

Det som ikke skulle skje er i ferd med å gjenta seg, også i Dag-Eilev Fagermos Vålerenga. 2021 begynner å likne veldig på 2019.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

EN MANN UT er alt som skal til for å velte lasset på Oslos østkant. Og så rakner det. Det skjedde da Chidera Ejuke forsvant sommeren 2019. Etter salget av Aron Dønnum er det i ferd med å gjenta seg.

Det er riktig at Vålerenga solgte to mann denne sommeren, men det som nå skjer har ingenting med hvem som står i mål å gjøre.

Vålerengas fall 2021 handler mest om å ikke ha en tydelig plan når de beste spillerne forsvinner.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

FOR TO ÅR siden hentet Vålerenga tre mann i sommervinduet. Det var krise. En av dem er på utlån i Georgia og kan komme tilbake og koste klubben ytterligere penger etter endt sesong.

I overgangsvinduet som akkurat stengte hentet også Vålerenga tre utespillere.

Pilene peker den samme veien som for to år siden.

Les også: Det er nå Fagermo må vise hvem han er, og hva han står for

DAG-EILEV FAGERMOS forsvar vil være at venstreback Samuel Adegkugbe måtte erstattes (Leonard Zuta), at danske Nicolaj Thomsen bare er en deknings-spiller ut sesongen - og at 21 år gamle Albin Mørfelt er en spiller for framtida, en han hentet fordi anledningen bød seg. Det er greit. Alle ser at Vålerenga ikke har sprengt banken denne sommeren.

Da Martin Linnes valgte Molde for mer penger, aserbajdsjanske Qarabag kjøpte Ibrahima Wadji for enda mer penger og Tomas Totland ikke fikk lov til å reise fra Tromsø, kjøpte ikke Vålerenga alternative spillere bare for å handle.

Det er egentlig det beste du kan si om klubbens sommer.

VÅLERENGAS STORE PROBLEM, ut over at laget selvfølgelig savner Aron Dønnum, oppmerksomheten han fikk og alt han driblet seg til, scoret og skapte, er mangel på forberedelser. Da Ejuke forsvant visste ikke klubben hva de skulle gjøre. Det samme gjentok seg i vinduet som akkurat stengte.

Mangel på forberedelser er ordet, og Dag-Eilev Fagermo kjenner den skoen trykke.

Det er nemlig ikke pengene som er problemet på Valle.

Det er jobben som blir gjort, som er for dårlig.

Les også: Sier han trenger en høyreback, men prøvde å signere Ibrahima Wadji

NOE AV DET første Dag-Eilev Fagermo gjorde da han kom til Vålerenga var å legge ned speider-arbeidet ledet av Lars Tjærnås. Det virket ikke inn mot A-laget. Ambisjonene var større enn effekten.

Rosenborg er i ferd med å bygge opp et tilsvarende speider-apparat - bare større og sikkert også bedre - der video, datamaskiner og Moneyball-metoden (statistikk) er grunnleggende elementer.

Uavhengig av metode vil det å vite hvem og hva man trenger, når man trenger det, alltid være en suksessfaktor.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

VÅLERENGA VISSTE IKKE det inn i sommerens overgangsvindu. De var dårlig forberedt og hadde ikke oversikt i markedet. Utenfor klubben sto den vanlige køen av agenter og prøvde å prakke på dem alt som kan krype og gå.

Det beste Vålerenga kunne gjøre da de åpenbare førstevalgene forsvant til andre klubber, var å si nei.

Det beste Vålerenga kan gjøre nå er å ansette en troverdig speider, skaffe seg oversikt og sørge for at de er bedre forberedt i framtida.

DAG-EILEV FAGERMO sier han vil bygge klubben parallelt med at han bygger laget Vålerenga. Da er en speider et fint sted å begynne. En mann som har oversikt, kunnskap og nettverk.

Denne sesongen synes å være ødelagt tolv serierunder før slutt.

Den eneste oppsiden sammenliknet med 2019 er at det ikke blir nedryksstrid.

Les mer fra Norsk debatt her

TOPP TRE OG Europa 2022 var et VIF-mål før sesongen. Det er fortsatt mulig om 2021-utgaven overlever de to neste rundene i cupen. Andre halvdel spilles neste vår med finale en gang i mai/juni. Å vinne cupen bør være gulrota å styre etter.

Alt mens grunnarbeidet på spillerfronten - der alle prospekter fra høyre back til spiss må ha tempo som en forutsetning - gjøres samtidig som denne sesongen avsluttes.

Vålerengas neste signering bør derfor bli en mann som ikke skal spille en eneste kamp.

Men som kan hjelpe klubben med å finne de som skal spille kamper i framtida.