DET ER MANGE måter å se en fotballkamp på, og Drillo gjør det med faglige kritiske øyne. Selv når spenningens intensitet overskygger alt, og det eneste fotballkampen handler om er dramaet som utspiller seg, bryter han det ned til det som på 90-tallet gikk inn i den norske fotballterminologien som plusser og minuser.

For Drillo er fotball et fag påvirket av flaks og tilfeldigheter.

Scorer du to eller tre mål innafor 120 minutter i en VM-finale, men gjør feil underveis, får du likevel store minuser i boka.

Det er ikke premien som setter karakteren, det er innholdet.

Det er også hånd i hanske med påstanden fra 1998, om at daværende verdensmester Brasil (før finalen mot Frankrike) ville blitt bedre med han (Drillo) som trener.

Les også: Messi får høre det av Drillo: – Gjør flere store feil

AV DEN GRUNN er ikke Drillo imponert av det resten av verden falt pladask for søndag ettermiddag, skrevet inn i historien som dramaet i Doha. Der andre lar seg rive med ser han på mange måter en VM-finale som en hvilken som helst kamp i Eliteserien.

Det som av noen omtales som tidenes fotballkamp, gitt betydningen, og av andre som tidenes VM-finale, har ingen faglig relevans for mannen som i engelske tabloider ble kalt The Mad Professor.

I Drillos analyser er ikke press, forventninger eller det faktum at en VM-finale er det største som finnes i fotball, parametere som legges til grunn.

Les også: Kongen av kategorisk fotball

NÅR VERDEN SNAKKER om at Lionel Messi endelig er i mål som verdens beste fotballspiller igjennom alle tider, snakker Drillo om at han har sett Argentinas nummer 10 mye bedre før. Når kampfakta forteller at Messi scoret tre mål inkludert straffesparket i finalens finale, snakker Norges mest suksessrike landslagstrener om feil han ikke har sett tidligere i turneringen.

For han som oppfant en spillestil som utelukkende handlet om at hensikten skulle hellige middelet - det var ikke pent, men hvem brydde seg om det seg så lenge Norge vant? - er det altså ikke nok å lede laget ditt til VM-tittelen.

Du skal helst være feilfri.

HVA KYLIAN MBAPPÉ angår, som scoret hattrick før han slo inn Frankrikes første mål i straffekonken, og som endte som VMs toppscorer med åtte scoringer, er dommen enda mer brutal. Ifølge Drillo har han ikke «vært spesielt god i denne turneringen her», «ikke lykkes med så veldig mye» og i finalen «var han heller ikke veldig stor».

Mbappé scoret riktignok det første hattricket i en VM-finale på 56 år, men han var ikke «veldig stor».

Øynene som ser, ser det de ser.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

DRILLO ER IKKE blind, bare så det er sagt. Han kan sin fotball. Du tar ikke gamle Olsen (80) på faget. Du kan heller ikke påstå at han flytter målstolpene for å score sine kritiske argumenter.

Problemet er vel snarere at han sjelden evner å glede seg sammen med alle oss andre, det er alltid noe å sette fingeren på.

Når hele verden går av skaftet lener Drillo seg tilbake og sier han har sett Messi bedre før.

Pasningene som var feil veier sånn sett tyngre enn den lille pasningen som startet og åpnet banen for Argentinas 2-0 scoring i finalen, kanskje den vakreste kontringen i turneringa.

Gledesdreper!

Les også: Full fest i Buenos Aires etter VM-vinnerne landet i hjemlandet