Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.
Årets «Farmen kjendis» var i ferd med å bli som en doven Champagne. Men etter at gründeren av kleskjeden Høyer, Ørnulf Høyer ble valgt som storbonde og deretter valgte Marit Andreassen som førstekjempe, ble det liv.
Han fikk fram nordlendingen i henne og satte fyr på lunta, for å si det slik. Og Andreassen reaksjonsmønster gir assosiasjoner til Neil Youngs låt: «It's better to burn out than to fade away.»
Nå kan man like programmet eller ikke, men det sosiale spillet mellom deltakerne og argumentene de bruker for å rettferdiggjøre sine valg og reaksjonsmønstre, er en studie i mye rart.
Blant annet i woke.
Les også: TV 2 gjorde «Farmen»-endringer få timer før publisering: – Ikke riktig gjenfortalt
Får gjennomgå
Høyer har gått gjennomgå av kvinnene på gården i det siste. Noe av det er berettiget, blant annet da han iført klissvåt badebukse – og på spøk – forsøkte å dytte influenser Sofie Karlstad i vannet. Dette tok han også selvkritikk på.
I tillegg beskyldes han for å diskriminere når det gjelder arbeidsoppgaver, hvilket er en annen sak.
Men når Andreassen sier «Kor my mainnskit har du i haue?» da hun ble valgt som førstekjempe, så blir det smått komisk.
Hadde Høyer sluppet unna med det hvis han hadde sagt det samme til Andreassen? Tja.
Det snakkes om at menn slipper unna med alt. Men det er jo nettopp det de ikke gjør.
Høyer slapp ikke unna forsøket på å kaste Karlstad ut i vannet. Det ble til et hovedtema i sendingen. Så kan man snu på flisa: Ville det blitt noen sak hvis Marit Andreassen hadde gjort det samme mot Aleksander Sæterstøl? Neppe.
Les også: Når man som statsråd stiller i en slik kjole, så må man forvente oppmerksomhet. Også for kjolevalget
En nesten hellig tro
De gjenværende jentene på «Farmen» har søkt sammen i en felles, nesten hellig tro, om at de er utsatt for kjønnsdiskriminering.
«Farmen» er et spill der Høyer måtte velge en førstekjempe. Han valgte Andreassen med hovedbegrunnelse at de hadde dårlig kjemi. Nettopp samme begrunnelse som gårdens selvutnevnte, politisk korrekte moralpoliti, Ingrid Vik Lysne brukte da hun valgte – ja nettopp – Høyer som førstekjempe.
Ble Høyer grinete og mente seg utsatt for kvinnelist og diskriminering? Nei. Han tok det på strak arm.
Marit Andreassen tar svært lite på strak arm inne på gården. Da Lysne valgte, så var det en del av spillet. Da Høyer valgte, ble det til kjønnsdiskriminering.
«Gutteklubben Grei» og «Syklubben Syt»
Nå tiskes og viskes det om «Gutteklubben Grei», en anakronisme av et uttrykk, som fortsatt – for en del kvinner – er helt greit å bruke.
La oss snu på flisa igjen: Hvis gutta hadde omtalt jentene som «Syklubben Syt», hadde det blitt forbigått i stillhet? Nei.
Jentene framstår som sutrete. De klager over at guttene får gjøre det tunge arbeidet. I mitt hode er det ganske logisk at hvis man skal få et ukesoppdrag i havn, så er det naturlig at folk plasseres der de har mest kompetanse, eller kan gjøre størst nytte for seg. Det handler om å klare oppdraget.
Ukeoppdragene er ikke en øvelse i at folk skal få prøve seg på ting de ikke kan. Det er ikke unaturlig at gutta lemper stein. Menn er fysisk sterkere enn kvinner. Stort sett. Lik det eller ei.
Og er det unaturlig at de som er har mest peiling på bygging, i dette tilfellet Høyer og Trond Moi, leder slikt arbeid? Nei. Er det kjønnsdiskriminering? Nei.
Les også: Gud forby det å være hvit, middelaldrende mann
Men det vil jentene ha det til. Marit og Ingrid har tatt woking tilbake til 1923. De ser ikke at «Farmen kjendis» er en konkurranse, et spill. For dem har det blitt til en kjønnskamp.
Og slik sett har «Farmen kjendis» i denne sesongen utviklet seg til en studie i kvinnelig hersketeknikk.
*Marit Adeleide Andreassen har fått tilbud om å svare på debattinnlegget.