Gå til sidens hovedinnhold

Feil partnerbytte, Sissener

Kan hende Jan Petter Sissener får et partnerbytte, men det er trolig ikke den partneren han ønsker seg.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Trygve Slagsvold Vedum og Sp bør gjøre partnerbytte. Det mener Nettavisens spaltist Jan Petter Sissener.

Ja, kan hende det. Men ikke med den partneren Sissener peker ut.

Les saken her: På tide med partnerbytte, Trygve?

Uaktuelt samarbeid

For det første er det altfor kort tid frem til valget - og derfor intet rom for radikale strategiske endringer. Og dessuten peker den gode spaltist ut feil partner.

For Sp er det selvsagt helt uaktuelt å inngå et nært samarbeid med Frp, som i mange politiske sammenhenger er dets verste motstander.

Mulig jeg strekker Sissener litt langt akkurat her, for han mener vel først og fremst at Sp bør skifte side, altså til Høyre. Skal vi kalle det et forslag om dobbelt partnerbytte?

Her må fokus skiftes.

Et mer sannsynlig samarbeid

Det valget som Sp nå står midt oppe i, er om partiet skal godta SV i et regjeringssamarbeid.

For bare få dager siden (mandag) kunne Dagbladet fortelle (riktignok uten åpne kilder) at Sp ville forlate forhandlingsbordet dersom SV ble invitert inn i regjeringsforhandlingene.

I dag kan vi lese at Sps sterke trekløver Liv Signe Navarsete, Anne Beathe Tvinnereid og Kjersti Toppe på ingen måte deler et slikt syn og tvert imot argumenterer for at Sp bør inngå forhandlinger med nettopp SV om et mulig regjeringssamarbeid etter valget.

Jeg må si; dette høres mer fornuftig, og dessuten tviler jeg sterkt på at Trygve Slagsvold Vedum ikke makter å komme til en forståelse med SV, et parti som i langt de fleste sakene stemmer med Sp i Stortinget, og omvendt.

På høy tid med en avklaring

Til helgen holder Sp landsmøte. Få, om noen - ikke en gang Jan Petter Sissener, tror at det vil bli besluttet et eller flere partnerskifter her. Men det kan selvsagt bli diskusjon om hvordan Sp skal forholde seg til SV i en mulig regjeringsforhandling.

Det bør det bli; det er på høy tid nå å avklare stillingen slik at velgerne vet hva de har å holde seg til i god tid før de går til valgurnene.

God posisjon

Jeg tviler sterkt på at Trygve Slagsvold Vedum klarer å tugge det til politisk, nå som valget nærmer seg med stormskritt.

Som nevnt, sterke krefter i partiet ønsker SV velkommen til et samarbeid. Det største partiet i den mulige koalisjonen, Ap, ønsker SV med. Og SV ønsker selv å være med på laget.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Sv gjør det dessuten gjennomgående skarpt på meningsmålingene den senere tid, og partiet er dermed i det man kan kalle for god posisjon. Dersom Sp bestemmer seg for å holde SV utenfor, kan en slik beslutning få negative utslag for valgresultatet sett med Sps øyne.

Partnerbytte

Selvsagt kan Ap og Sp med et godt valgresultat danne regjering alene, men den vil være avhengig av SVs støtte. Og kanskje også støtte fra Rødt.

MDG holder jeg unna enn så lenge, selv om partiet har signalisert at de støtter et regjeringsskifte. Hverken Ap eller Sp ønsker å ha MDG på laget, ei heller å være avhengige av dem.

Men dette og alt det andre, avgjør velgerne i høst.

Inntil det tror jeg Jan Petter Sissener må se langt etter sitt etterlengtede partnerbytte, men kanskje får han en annen partner han ikke vil ha?

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken