Gå til sidens hovedinnhold

Feil, Viggo Wetteland. Noen fysikere tror på Gud

Viggo Wetteland har ikke tatt spørsmålet om Gud og kristendom seriøst, og han har ikke gått grundig til verks. Han vet egentlig veldig lite om det han skriver om.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

«Fysikere,» skrev Viggo Wetteland i sitt debattinnlegg i Nettavisen, «tar alle spørsmål seriøst, og de går grundig til verks når de vil finne ut sannheten om noe.»

Men resten av innlegget viste at han på ingen måte hadde gjort dette selv.

Han startet innlegget sitt med å snakke om julenissen, og viste til grensesprengende forskning ved universitetet i Leicester som viser at nissen ikke finnes. Han gikk videre til å snakke om spøkelser, klarsynthet og astrologi.

Les saken her: Verdensberømt fysiker: – Det finnes en maskin på jorden som burde oppdaget spøkelser

Jeg skal ikke kverulere med Wetteland om hvorvidt julenissen og spøkelser eksisterer, ei heller om stjerners posisjoner har innvirkning på mitt liv og personlighet.

Men det jeg vil kverulere på, er om det han hadde å si om Gud og kristendom.

En usynlig magisk mann

For det var her Wetteland viste at han ikke har tatt spørsmålet om Gud seriøst. Han har ikke gått grundig til verks for å finne sannheten om ham. Konsekvensen er stråmenn, parodier og store misforståelser.

Han startet med å beskrive Gud som en «usynlig magisk mann som bor i et usynlig magisk paradis». Dette er kanskje hva små barn på fem år tror om Gud, og selv de kan ikke unnskyldes helt for en slik forestilling.

Hvis dette er hva Wetteland mener han ikke tror på, så gjør ikke jeg det heller.

Les også: Forakten mot Charter-Svein – og det folkelige

Videre sa han at denne mannen ofret seg selv til seg selv for å fungere som et smutthull for en regel han selv lagde. Han er både én person og tre personer samtidig, og skapte et helvete for alle fysikere – et grusomt sted hvor Satan styrer.

De som derimot klarer å følge ti regler, unngår dette stedet og får komme til Guds magiske paradis.

Hva er dette for noe? Hvilke kilder er det egentlig Wetteland har brukt i sin grundige søken etter sannheten?

Et mysterium, ikke en selvmotsigelse

Noen av disse feilene kan vi tilgi enklere enn andre. Det at Wetteland ikke har forstått treenigheten – og at det etter denne følger andre misforståelser, som at Gud ofret seg selv til seg selv – er noe vi kan ha sympati for.

Treenigheten skal jo være litt ubegripelig. Men vi må være forsiktige og grundige. Vi kan la treenigheten forbli et mysterium, men ikke en selvmotsigelse.

Så selv om kristne har hatt forskjellige meninger om treenighetslæren, har ingen sagt som Wetteland, at Gud er både én person og tre personer samtidig. Det er en motsigelse.

Treenighetslæren er i stedet noe som at Gud er av én substans, én essens, men at tre personer tar del i denne substansen. For å si det på logisk språk: Gud er ikke én P og tre P samtidig. Gud er én Q og tre P.

Blind for egne antagelser

Wetteland forklarer så – eller han forklarer egentlig ikke, han kommer med en rekke bastante påstander – hvordan den vitenskapelige metode har motbevist mirakler.

Det er umulig å gå på vannet og ingen står opp fra de døde, sier han. Men igjen er Wetteland blind for sine egne filosofiske antagelser og den vitenskapelige metodes begrensninger.

Den vitenskapelige metode kan vise oss mye, men den kan aldri vise oss at mirakler er umulig.

Den kan vise oss at døde kropper på egenhånd ikke står opp fra de døde, men den kan aldri utelukke at noe utenfor eller ovenfor naturen (e.g. Gud) kan vekke disse døde kroppene til live ved en overnaturlig inngripen.

For å finne svar på disse spørsmålene må vi ty til metafysikk, ikke naturvitenskap. Dette gjør Wetteland, han bare forveksler det med naturvitenskap.

En innbilt konflikt

Det er to store problemer med Wettelands innlegg. Det første er at han bryter med det han åpnet innlegget med. Han sier fysikere tar alle spørsmål seriøst og går grundig til verks for å besvare dem.

Men Wetteland har ikke tatt spørsmålet om Gud og kristendom seriøst, og han har ikke gått grundig til verks. Han vet derfor veldig lite om det han skriver om, og da sier han slikt som at Satan styrer i helvete.

Det andre problemet er at han nekter å dele fysikk og naturvitenskap med kristne. Jeg er kristen og jeg elsker fysikk, dog som lekmann.

Også flere av fysikkens største bidragsytere var kristne: Galilei, Kepler, Pascal, Newton, Faraday og Maxwell for å nevne noen. Å si at fysikere ikke tror på Gud er feil. Noen fysikere tror på Gud, andre ikke – akkurat som alle mennesker.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Konflikten mellom religion og vitenskap er en innbilt konflikt. Den oppstår som regel der folk vet lite om religion eller vitenskap, og ofte er det begge deler samtidig.

Som Robert Millikan, en nobelprisvinnende fysiker, skrev i Collier’s National Weekly:

«Dette kan jeg si med sikkerhet: det finnes ikke et vitenskapelig grunnlag for benektelsen av religion. Heller er det ikke, etter mitt skjønn, noen unnskyldning for en konflikt mellom vitenskap og religion, for deres felter er fullstendig forskjellige. Menn som vet veldig lite om vitenskap, og menn som vet veldig lite om religion, starter kranglingen, og tilskuerne innbiller seg så at det finnes en konflikt mellom vitenskap og religion. Men konflikten er bare mellom to forskjellige typer kunnskapsløshet

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken