Jula nærmer seg, med fridager, god mat og for mange av oss - alkoholgrenser som blir skjøvet på. Her skal du få med deg fem råd inn i jula, så blir høytida enda hyggeligere for både voksne og barn.

Jula er tiden hvor vi unner oss litt ekstra, og ofte kan det bli litt mer alkohol enn vi har for vane ellers i året. Men hvor går egentlig grensen når man feirer sammen med barna?

Mange undervurderer hvor raskt man bli påvirket av alkohol, og hva det gjør med barna våre. Barn merker raskere at vi forandrer oss når vi drikker alkohol enn det vi tror, og det vi voksne ser som positive effekter av å drikke, oppleves helt annerledes av barna.

Selv tenker du kanskje at du bare blir litt gladere og morsommere med noen glass vin innabords. Barna dine kan derimot tenke at du er annerledes, at du ikke har tid til dem og deres tanker, og de blir kanskje urolige for hva som skal skje senere på kvelden. Lykkepromillen ser annerledes ut med barneøyne.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Av-og-til sine fem råd om alkoholbruk rundt barn i jula:

1. Drikk maks to glass når du er sammen med barna

Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, med barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem. Det kan være en god pekepinn.

2. Ha flest dager uten alkohol

De fleste barn oppgir at de synes det er greit å drikke alkohol en gang i uka eller sjeldnere. Bare tre av hundre synes det er greit at foreldrene drikker hver dag. Vis barna at man ikke trenger å drikke alkohol hver gang man skal kose seg, selv om det er jul.

3. Bli enige med andre voksne

Skal dere være sammen med andre voksne? Da kan det være fint å avtale hva som er greit og ikke med barn til stede. Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe.

4. Ikke glem morgendagen

Pass på at kveldens kos ikke ender med at du er mindre tilstede eller må avlyse morgendagens planer som hele familien har gledet seg til.

5. Vær bevisst på mengden alkohol du kjøper inn

Kjøper vi mer alkohol, er sannsynligheten også stor for at vi drikker mer. Passer du på å også fylle handlekurven med fristende alkoholfrie alternativer, vil det bli lettere å bytte ut noen av glassene med alkohol.