Nå skulle vi kose oss. Sånn ble det ikke for mange.

Plutselig ble ting vi er avhengig av dyrere. Vi kan ikke velge å ikke bruke strøm, boliglånet må betales, og mange må fortsatt bruke bil for å få hverdagen til å gå opp.

Førjulstiden er en tid som legger ekstra press på økonomien vår. Økende forventing til gaver, høyere strømregninger, renter og drivstoff, gjør ikke saken bedre. I år er over 500.000 nordmenn bekymret for økonomien i jula.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Unngå kredittspiralen

Forrige uke gikk Nav-sjefen ut og ba strømleverandørene tilby nedbetalingsordninger. Han ser for seg en praksis hvor det å inngå nedbetalingsavtaler er det som vil være gode løsninger for de som sliter og har spesielle utfordringer.

Jeg er glad for at Nav ønsker å hjelpe, og intensjonen er god, men jeg er redd dette kan bidra til å sette flere i en enda vanskeligere økonomisk situasjon. Delbetaling vil bare utsette problemene, for regningene forsvinner ikke.

Med en nedbetalingsordning vil regningen hele tiden vokse – det kan sammenlignes med å kun betale minimumsbeløpet på kredittkortet, selv om det da er rentene som øker gjelden. I verste fall kan det føre til at de som ikke hadde betalingsproblemer i utgangspunktet, også kommer på etterskudd.

Les også: Ved å følge denne enkle oppskriften kan 10.000 kroner bli til flere millioner: – De aller fleste nordmenn kan få det til

For tanken om at nedbetalingsordninger løser problemer kan være farlig. Det bør ses på som en siste løsning og komme sammen med en realistisk plan for å få tilbakebetalt alt du skylder. Avbetaling kan være et symptom på økonomiske problemer, men sjeldent en løsning i seg selv. Dette er spesielt viktig å ta innover seg i en høytid hvor det er lett å la seg friste til å bruke penger man ikke har.

Gjør økonomien din mer sårbar

Når du skal begynne å spare bør det første målet være å legge til side et par månedslønner til uforutsette utgifter. Hva om vaskemaskinen ryker? Du trenger en rotfylling? Bilen konker?

Har du en buffer slipper du å havne på etterskudd, men med kreditt det kan bli vanskelig å betale tilbake senere. Velger du å bruke avbetaling når du handler julegaver, selv om du ikke behøver det, er det egentlig litt det motsatte du gjør. Du øker det månedlige forbruket ditt og gjør økonomien din mer sårbar.

Les også: Dårlige nyheter for dem som sparer til pensjon

Litt verre er det hvis regningene skal betales og det ikke er nok penger på konto, men faste utgifter til bolig og strøm bør prioriteres høyt. Så hva bør du egentlig gjøre nå for å ikke komme (enda mer) på etterskudd?

Her er mine fem tips for å komme økonomisk helskinnet gjennom jula og starte nyåret uten minus på kontoen.

1. Skaff deg oversikt

Er du en av de som synes det er vanskelig å få endene til å møtes nå, bør du gå i nettbanken din å se hva du bruker penger på.

Hvordan er de faste utgiftene? Kan du få redusert renta på lån, pris på forsikringer, strømabonnement? Finnes det noen dyre abonnement du ikke trenger? Er det andre pengetyver som går igjen, som du kan kutte ut?

Gjør opprydningen nå, kanskje halv skatt i desember kan gjøre at du kan starte 2022 med blanke ark.

2. Sett opp budsjett for julen

Julen kan fort bli ett pengesluk som det blir vanskelig å innhente seg igjen fra. Lag et budsjett så du vet hva du må bruke penger på og hvor mye du har til rådighet. Dette bør inkludere både julegaver, mat og hyggelige gjøremål, og eventuelle andre ting du trenger.

3. Planlegg julegavene

Tenk kreativt rundt julegaver. Kjøp brukt eller gi en tjeneste som for eksempel å passe barn eller måke snø. Det er gratis og kan glede like mye som dyre gaver!

Skal du kjøpe gaver, se etter gode tilbud og sammenligne priser så du ikke bruker mer penger enn nødvendig.

4. Ikke bruk penger du ikke har

Julen handler om å glede andre, men det trenger ikke å koste penger. Du kan til og med avtale gavefri jul, eller kun gi gaver til barna, og det er ikke utenkelig at du blir møtt med lettelse.

Det viktigste er at du ikke gir etter for kjøpepresset og bruker penger du ikke har. Det gjelder også å kjøpe på avbetaling. Snakk med de rundt deg om hva som er viktig for dere i julen. Hvilke forventninger har du og de du skal feire jul sammen med.

5. Sett et sparemål for 2022

Bruk litt tid til å tenke på hva du skal gjøre for å bedre økonomien i 2022. Kanskje du kan starte året med å snakke med sjefen om høyere lønn?

Uansett burde du ha et sparemål. Kan du ikke spare et fast beløp, bør målet være å komme i en situasjon hvor du kan spare til buffer og senere langsiktig.

Tenk deg nøye om

Vær forsiktig og tenk deg nøye om før du benytter deg av delbetaling for utgifter som strøm. Det kan kanskje løse et kortsiktig problem, men det vil gjøre beløpet du skylder større og kunne sette deg inn i en vanskeligere situasjon på sikt. Selv om du i beste fall får en nedbetalingsplan uten renter eller gebyr, vil beløpet øke for hver måned fordi du hele tiden får nye regninger på toppen.

Sliter du økonomisk er det viktigste å finne årsaken til at det er sånn. Be om hjelp fra en rådgiver i banken din eller hos Nav om å se over situasjonene din. Ofte hjelper det å få noen utenfra som kan se løsninger du ikke selv har tenkt på. Kanskje finnes det også støtteordninger du kan ha krav på som du ikke vet om.

Les mer fra Norsk debatt