Finansavisen har i år som i fjor sin populære spalte med «sommerspørsmål». I år har Trygve Slagsvold Vedum fått sitt eget lille avsnitt med spørsmålet: «Hvordan blir Trygve Slagsvold Vedum som statsminister?»

Fredag 9. Juli svarte dagens intervjuobjekt Linn Nærup Bjørke fra Askeladden & Co slik: «Sannsynligvis like god som da han opptrådte som fugleskremselet i Maskorama på NRK. Han blir ikke statsminister».

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

For en som leser denne spalten så og si daglig så er det en ting som går igjen: intervjuobjektenes selvutnevnte verbale fortreffelighet på bekostning av en «stil» fra Vedum som er mer glad og åpen.

Ler for mye

Fordi Vedum ler for mye så kan han nemlig ikke bli statsminister. I følge flere finansanalytikere og andre intervjuet av Finansavisen er det nemlig slik. Vedum ler for mye og for høyt.

Til de samme menneskene har Vedum og SP lovet en politikk som tar vare på Norge i fremtiden. Oljenæringen skal bestå på en bærekraftig måte. Antallet asylsøkere og kvoteflyktninger skal reduseres til et nivå som er økonomisk forsvarlig. Beskatningen skal være i henhold til det som rimelig i forhold til allerede beskattede inntekter (som eiendomskatt), og ja; - en togbane i nord vil skape arbeidsplasser og er riktig i forhold til en viktig del av Norge som besitter store ressurser og potensial innenfor et mangfold av næringer.

Les også: Hvordan kan rivalisering mellom brødre ende med drap?

Umoden voksenmobbing

SP sin politikk er med andre ord skreddersydd for flere av Finansavisens intervjuobjekter, som virker mer opptatt av å skåre lettvinte «poeng». En slags umoden voksenmobbing som dessverre befinner seg langt utover Finansavisens format.

Les flere meninger fra Norsk debatt

Bønder er kjent for å være høflige og ordentlige på mange måter i møte med folk fra mer urbane områder. Dette tror jeg Vedum og Senterpartiet fortsatt tjener godt på.

Å være seg selv appellerer godt i et langstrakt land som Norge, med en atskillig bredere sammensetning av folk enn de som befinner seg i Finansavisens sommerspalte.