Gå til sidens hovedinnhold

Fjellvettregel nummer åtte er noe å tenke på for de som fortsatt vil boikotte Qatar-VM

Lite tyder på at søndagens ekstraordinære fotballting vil gå for en boikott av Qatar 2022. Det vil være en klok avgjørelse.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

I SLUTTEN AV februar, da avisa The Guardian presenterte tall som fortalte at 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka var døde på byggeplassene i Qatar, skrev jeg en kommentar under tittelen «Vi kan ikke spille fotball på baner bygd av slaver og død».

Der og da var konklusjonen den at Norge burde gå foran og si nei til VM 2022.

Boikott var det eneste riktige.

Det var ingen tvil.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

FIRE MÅNEDER SENERE, og til en viss grad klokere, er konklusjonen den stikk motsatte.

Grunn: Det er lov å skifte mening.

Det er ikke lenger følelsene som styrer. Hovedårsaken til det er Mollekleiv-utvalgets rapport, det uavhengige rådet til søndagens ekstraordinære fotballting.

Der konklusjonen er at Norge bør søke andre virkemidler enn boikott, og at det å stille seg på sidelinja er et standpunkt uten påvirkende kraft.

Alenegangens symbolpolitikk er det siste man ønsker å utøve i en så stor og viktig sak.

Les også: Konklusjonen er god, men kritikken av NFF er enda bedre

MOLLEKLEIV-UTVALGET GJORDE en grundig jobb, snudde alle steiner og konkluderte 12-2 for dialog og påvirkning framfor boikott. En av de viktigste stemmene for er Tromsøs Tom Høgli. Før utvalget ble satt ville jeg hevdet at den tidligere landslagsspilleren ville være den siste som snudde i synet på Qatar.

Det forteller mye om grundigheten i arbeidet som ble gjort.

Det forteller også at fjellvettregel nummer åtte kan brukes til mer enn å ta til vettet på vidda.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

DA STÅLE SOLBAKKEN og fotballandslaget fortalte verden hva Norge mener om arbeidsforholdene og bruddene på menneskerettighetene i Qatar, gikk norsk fotball foran med handling. T-skjortene i Gibraltar var langt forbi de nordiske Qatar-delegasjonenes rapporter med påfølgende oppfordringer i brevs form til FIFA.

Norges krav om RESPECT og HUMAN RIGHTS on and off the pitch kommer uten bisetninger og parenteser, det er det vi kaller reine ord for penga.

Alle vet hvor den norske fotballfamilien står i dette spørsmålet.

Det er ingen tvil.

Les også: 18 fotballkretser: Nei til boikott av VM i Qatar

VERD Å MERKE seg er også det faktum at internasjonale arbeidstaker- og menneskerettighetsorganisasjoner på bakken i Qatar mener dialog er den beste veien videre. Det samme gjør FN. På toppen kommer de økonomiske konsekvensene en boikott kan få for norsk fotball.

Tallet er 205 millioner kroner, det foreslått budsjettkuttet om en boikott skulle bli utfallet.

I tillegg har du sannsynligheten for at Norge i det hele tatt klarer å kvalifisere seg for mesterskapet mange mener det av medmenneskelige grunner er vår plikt å boikotte.

DEN ER LITEN, bare så det er sagt. Veldig liten. Selv om tabellen inntil videre har sine teorier, mener jeg den er i nabolaget til null. Og det handler ikke om at ferdighetene i sannsynlighetsregning er under gjennomsnittet, det handler om at jeg ser den fotballen landslaget spiller.

Den er, for å være litt grei, ikke veldig bra.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

KONKLUSJONEN PÅ DET er at norsk fotball søndag ettermiddag skal stemme over om vi skal si nei til et selskap vi etter alle solemerker aldri kommer til å bli invitert til, og i tillegg betale en pris på over to hundre millioner kroner. Så idealistiske kan vi ikke være. Verden vet allerede hvor vi står. Når det gjelder å stå opp for migrantarbeiderne i Qatar er vi flinkest i klassen.

I tillegg har vi gjort uavhengige og grundige undersøkelser, snudd de fleste steiner og konkludert 12-2 at t-skjorter er et bedre virkemiddel enn boikott.

Igjen, og om vi er realistisk ærlige med oss selv - vi skal jo ikke dit.

Mens t-skjortene gutta våre bærer med stolthet kan reise hvor de vil.

Kommentarer til denne saken