Det synes som at klimapolitikk trumfer alt annet for Oslo-byrådet. Helse og velferd må åpenbart vike når «bærekraft»-fanen heves høyt.

Søndag kunne Nettavisen fortelle at Oslo kommune har begynt å blande inn linser og bønner i kjøttkakene til de eldre ved byens sykehjem.

At byrådet vil bilen til livs og påtvinger de ansatte kjøttfrie julebord er godt kjent. Men dette synes ikke nok for byrådspartiene der det gjøres knefall for MDGs ekstreme politikk.

Ingen grenser for klimapolitikken

Mange har kanskje trodd at det ikke kan bli stor verre, men det kan det tydeligvis.

Les også: Heftig kjøttkakekrangel: – De eldre blir offer for en ideologisk debatt i rådhuset

For nå har turen kommet til våre eldste og svakeste for å bli prøvekaniner i klimapolitikken. I årsmeldingen for Sykehjemsetaten for 2020 heter det:

«Som et ledd i utviklingen mot økt bærekraft i vid forstand, testet etaten mot slutten av året å erstatte deler av kjøttdeig med linser i kjøttkaker, slik at om lag 25 prosent av kjøttkaker inneholder linser»

Stor helsefare for eldre

Skal virkelig våre eldste og svakeste påtvinges dette i klimaets navn? Er ikke helsebyråd Robert Steen klar over at mange eldre sliter med å få i seg nok næring?

Helsedirektoratets kartlegging i 2019 viste at opptil 60 prosent av eldre brukere av kommunenes tjenester er underernærte eller i ernæringsmessig risiko. Altså kan over halvparten av de eldre som kommunene har ansvar for, være i helsefare på grunn av underernæring.

Forstår ikke Oslo-byrådet at dette alvorlig?

I stedet for å løse dette alvorlige helseproblemet, setter byrådet i gang kostholdseksperimenter. De eldre er ufrivillige prøvekaniner.

Eldre under kommunens omsorg er i en svak og utsatt posisjon. De har ikke noe annet valg enn å prøve å spise den maten som serveres. De eldre har heller ikke fått vite hva maten inneholder. Før nå.

Sykehjemsetaten opplyser heller ikke dette av hensyn til de eldre. Nei – hensikten er åpenbart å skryte av «bærekraft». Bærekraft for hvem? Ikke for dem som må spise maten i alle fall.

Les også: For alt vi har og alt vi er, din jævla hore!

Kjøtt er viktig

Det er ingen tvil om at kjøtt er en viktig og naturlig del av kostholdet. Gjennom kjøtt får vi viktige proteiner og vitaminer som et plantebasert kosthold vanskelig kan gi.

Ikke minst gir kjøtt en god smaksopplevelse. For eldre som sliter med å få nok næring, kan smaksopplevelsen være avgjørende for å kunne få i seg maten.

I stedet for å erkjenne dette, fremstiller byrådet med MDG i spissen, nå kjøtt for nærmest å være en gift. Det kan ikke vi i FNB akseptere.

Vi krever en bedre behandling av våre eldre. Kjøtt er ikke gift. Kjøtt er tvert imot viktig.

Les også: Nå blir det rabalder

En hån mot dem som forsvarte og bygde landet

Denne helgen har vi markert frigjøringsdagen.

Lang tid har gått siden frigjøringen. De som opplevde krigen blir stadig færre. Og av dem bor en stor andel nå på sykehjem. Er kostholdseksperimenter i klimaets navn alt vi har å gi til dem som forsvarte og bygde landet?

Dette er en hån mot alle eldre under kommunens omsorg. Og skammelig.

Les flere meninger fra Norsk debatt