Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Også i medgang har Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum noen ganger vist seg som en floskelmaskin på speed. Nå, i motgang, har han fått hakk i plata i tillegg.
Fra å være Senterpartiets stemmesanker deluxe, nærmer han seg nå å være regjeringens svakeste kort. Mitt tips er at om han ikke snart kommer seg ut av sporet om «vanlige folk som sliter med å få hverdagen til å gå opp», er Senterpartiet under sperregrensa før han vet ordet av det.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Han er allerede på god vei:
Den siste målingen fra Opinion viser kraftig unnabakke - fra hele 20,7 prosent i mars 2021, via 13,5 prosent ved valget, til sørgelige 7,5 prosent oppslutning nå i mars 2022.
Johannes Bergh, valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, karakteriserer resultatet som «dramatisk», og «så ille som det nesten går an å bli» overfor FriFagbevegelse.
Så kan vi jo lure på hvorfor.
Jeg har tidligere skrevet at mens vi i valgkampen i fjor opplevde en Sp-leder som lovet gull og grønne skoger og sa ja, ja, ja, så ville vi nå oppleve en finansminister som sa nei, nei nei. Å gjøre en ja-politiker til finansminister er nemlig ofte selve mirakelkuren mot mirakelmenn.
Les også: Her er mirakelkuren mot mirakelmenn
Jeg tok feil når det gjelder Vedum.
For Vedum har funnet sin egen, helt særegne vri. I stedet for å si nei, har han gått over til overhodet ikke å svare. Han svarer rett og slett ikke på spørsmål. Ikke sier han ja, og ikke klarer han å si nei. Han snakker bare rundt og rundt i generelle vendinger, og tror åpenbart at det er smart.
Det tror ikke jeg. I dag ble jeg rett og slett så irritert på vei til jobb at jeg måtte ta av meg høretelefonene. Det ser ut som om de som blir oppringt av meningsmålingsbyråene er enig med meg.
For her var altså Vedum innom NRK-studio for å fortelle litt om prioriteringene i den kommende budsjettkonferansen som startet i dag. For statsbudsjettet blir jo nå forberedt midt i en europeisk krig. Hva må vi bruke pengene våre på?
Først fikk vi høre noen selvfølgeligheter om Ukraina og om trygghet og nasjonal beredskap, generell beredskap, generell trygghet og styrket trygghet. Programleder Håvard Gønli ville vite om forsvarsbudsjettet nå ville komme over to prosent på nasjonalbudsjettet, slik målet er. Vedum vred seg unna, og gjentok selvfølgelighetene om å styrke beredskapen og styrke tryggheten vår.
Og så begynner det for alvor. Grønli peker på all turbulensen og all usikkerheten akkurat nå, og vil vite:
- Må vi regne med å stramme inn neste år?
- Det er trygghet det handler om, det er tryggheten for jobben din, jobben min, tryggheten for økonomien. Så det er jo veldig mye turbulelens, men derfor er det jo så kjempebra at ledigheten er lav, for det skaper bedre liv for folk, svarer Vedum.
- Betyr det ja? spør Grønli. - At vi må stramme inn på utgiftene?
- Svaret på det er at vi må bruke krona fornuftig, slik at vi ikke ... hvis vi bare bevilger penger uten å ha folk til å gjøre jobben, så skaper vi bare press i økonomiein og da løser du ikke noen problemer, du bare skaper problemer og hele jobben for Senterpartiet og Arbeiderpartiet er jo å skape bedre liv for folk! For at folk med vanlige, middels inntekter skal føle trygghet rundt jobben sin ...
Grønli avbryter og peker på at statsminister Jonas Gahr Støre har advart mot å bare pøse penger ut på alskens utgifter. Derfor vil han vite:
- Hva er egentlig faren ved å gi forbrukerne hjelp?
- Det som er viktig over tid, altså en vanlig familie da, som har et par unger og en vanlig inntekt på rundt 5-600 tusen skal jo oppleve at det er trygghet rundt renta, trygghet rundt jobben, at man over tid får det bedre! Det er jobben til Senterpartiet og Arbeiderpartiet i regjering, at folk får det bedre over tid. Men så er det at det aller viktigste nå er jo tryggheten din og min! Den grunnleggende tryggheten rundt at vi kan takle de situasjonene som er rundt oss, alt fra at vi får, det er så mange nye naboer, med ukrainske flyktninger som vi må få ut i samfunnslivet, til at en skal ha trygghet rundt jobben sin, at en har et politi som fungerer, at man har forsvar, at man har helse, det blir jo litt andre debatter selvfølgelig, når vi står i en sånn internasjonal krise som vi gjør nå, men i bunn så er jo hele målet til Senterparti- og Arbeiderpartiregjeringen at folk skal kunne kunne ha en trygghet rundt sin kjøpekraft og sin privatøkonomi, og da er jo det å snu krona og bruke krona forsiktig og ikke sløse, en god norsk verdi.
- Blir det skattelette? undrer Grønli.
- Altså, regjeringa prioriterte det i fjor høst også, at folk under 750 000, har mindre skatt i år enn de hadde i fjor.
- Og i 2023 da?
- Ja, det er jo den utviklinga vi ønsker, at folk med vanlige og middels inntekter skal oppleve at når vi bruker skattepolitikken, så er det der skattekutta skal komme, altså typisk folk som er pendlere, som har har lang reisevei, de som skal ...
- Så det kjem meir i 2023 da ...
- Ja, nå skal vi jo disktuere det, men hele målet vårt er at folk med vanlige og middels inntekter skal få litt mindre skatte- og avgiftstrykk ...
Grønli skjønner at han ikke kommer noen vei, og vrir samtalen over på de gallopperende bensinprisene. Hva om de kommer opp i 30-40 kroner literen? Kan og vil Vedum gjøre noe med det?
- Selvfølgelig må vi jo se hva som skjer, for nå endrer ting seg veldig fort, når det gjelder oljepriser, gasspriser er ofte litt mer langsiktig og strømpriser litt mer langsiktig, men oljepriser kan endre seg nokså fort, men hvis det blir den type nivå over tid, så selvfølgelig er vi opptatt av at folk som er avhengig av å bruke bil, avhengig av å få hverdagen til å gå ihop, at det de ... at vi må gjøre tiltak i forhold til det ...
- Vil dere kompensere for det liknende det dere har gjort med strømregningene?
- Noe av det viktigste vi har gjort i år da, og som folk vil merke mye, de som er avhengig av å bruke bil mye da, er at vi har styrket pendlerfradraget kraftig.
- Ok, så dere vil ikke kompensere, som dere har gjort på strømpris ...
- Vi kommer til å gjøre tiltak som gjør at kjøpekraften til folk ikke skal gå ned ...
- Ok, avgiftslette da, på drivstoff?
- Altså i fjor høst så prioriterte vi tung avgiftslette på strøm, fordi vi mente at det var riktig fordi avgiftene hadde gått opp åtte år med Høyre og Frp, så det var en tung prioritering da , fordi at vi...
- Så spør jeg om drivstoff nå da ...
- Ja, det må vi se på, også må vi jo se på hvordan utviklingen er litt over tid, men det som er en helt klar arbeidsordre fra Senterpartiet og Arbeiderpartiet er at de samla skatte- og avgfitsgrepa skal gjøre hverdagen for folk bedre og så skal det være slik at hvis du bor på en plass der det er behov for mye transport eller lite transport, så skal det ikke bli for dyrt. Og det er i grunnen arbeidsoppgaven, men så er det akkurat nå litt ekstremtider med litt ting som slår veldig ut, og så skal vi lage et budsjett for 2023 som gjør at den vanlige, jevne familie skal oppleve at ting bir litt bedre ...
Vi stopper der.
Les flere kommentarer av Erik Stephansen
Ikke et eneste svar. Bare gjentakelser av de samme besvergelsene vi har hørt nå i månedsvis, til tross for at NRKs representant virkelig gjorde hva han kunne. Mine tips til Trygve Slagsvold Vedum og hans eventuelle rådgivere framover er ganske enkle:
Hvis du ikke vil svare. Bare si det. Og hvis du tror svaret blir nei. Svar nei. Får vi flere floskler om vanlige folk og trygghet og vanlige folk nå, så ...
-