For politiske motstandere er det bare å gni seg i hendene over Arbeiderpartiets fall, og det er snart tid for å hente popcorn for å bivåne mer skittkasting og lederstrid.

AUF-leder Astrid Hoem benyttet NRK Debatten til et nytt oppgjør med Trond Giske: – Jeg synes ikke det er Trond Giske som leverer fremtidens løsninger for Arbeiderpartiet, sa hun.

Det er vanskelig å følge AUF-lederens logikk.

Når 280.000 velgere har flyktet på ett år fra Jonas Gahr Støre, så er det neppe Trond Giskes skyld.

  • Ved valget i 2021 gjorde Arbeiderpartiet det dårlig , og de 783.000 velgerne ga partiet 26,3 prosents oppslutning.
  • Hadde ukens krisemåling vært valgresultat, ville bare 503.000 Ap-velgere stått igjen - eller 16,9 prosent.

Mer enn hver tredje velger har mistet troen på Arbeiderpartiet og statsminister Jonas Gahr Støre.

Stor medlemsvekst i Trondheim

Kontrasten til tidligere nestleder Trond Giske er skrikende. Nidaros sosialdemokratisk forum har på rekordtid blitt et levende diskusjonsforum og har vervet 1.000 medlemmer.

Giske har fornuftig nok ikke signalisert noen rikspolitiske ambisjoner, men bygger en lokal maktbase på entusiasme og medlemsrekruttering. Han tar en mastergrad i statsvitenskap ved NTNU og har ikke tenkt å legge seg politisk død. Hvis vi ser bort fra alt annet, så er Giske utvilsomt en dyktig agitator med politisk teft.

Kringsatt av fiender

Det ulmer under overflaten i Arbeiderpartiet, men misnøyen går i alle retninger. Noen tror at velgerne ønsker seg en venstredreining, og altså får mer ekstreme varianter av det de ikke liker.

Andre vil sparke ut Senterpartiet fra regjering

Sympatisørene til de avsatte nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske er spesielt misfornøyde med dagens partiledelse. Langt inn i landsstyret er det motstandere som gjerne ser utskiftinger i partiledelsen.

Det er fristende å sitere Nordahl Griegs berømte verselinje i antikrigsdiktet Til Ungdommen: «Kringsatt av fiender, gå inn i din tid!».

Hvem skal ut?

Arbeiderpartiets største problem er at de ikke har noen naturlig utfordrer til Jonas Gahr Støre. De to tidligere nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske har både støttespillere og aktive motstandere og vil neppe samle partiet.

Dagens nestleder er det knapt noen som vet hvem er.

Tips: Han er fiskeri- og havminister.

Men er det noen som oppriktig tror at løsningen for å få tilbake 280.000 stemmer er å bytte ut Bjørnar Skjæran med noen andre statsråder i dagens regjering?

Å peke på Trond Giske er en lynavleder

Å utpeke Trond Giske til syndebukk er enten en bevisst lynavleder eller en ubevisst feilslutning.

Arbeiderpartiets store problem er at de har gått til frontalangrep på de såkalte «rosavelgerne» - altså folk som befinner seg i midten på høyre/venstre-skalaen og som kan flyte mellom Høyre og Arbeiderpartiet.

Les også

Krisemålingen for Arbeiderpartiet viser at denne regjeringen har kollapset

Den rødgrønne siden har tradisjonelt best grep om offentlig sektor, men de aller fleste velgerne er i privat sektor. Ifølge Statistisk sentralbyrå har offentlig forvaltning 873.000 ansatte, mens privat sektor og offentlig foretak har over dobbelt så mange, og passerer 1,8 millioner sysselsatte.

De aller fleste velgerne opplever svakere kjøpekraft, og det er salt i såret for store grupper som opplever at «vanlige folk» kun er mennesker som tjener under 750.000 kroner og jobber i offentlig sektor.

Når velgerne opplever tøffere tider, så er det bare en oppskrift som fungerer: Det viktigste er at regjeringen forstår problemene, og det er en bonus hvis de løser dem.

Å skylde på Trond Giske er like dumt som å skyte på Erna Solberg.