Når det nå lyser i stille grender, og alle snart skal få feire jul igjen, er det ikke alle som føler seg like invitert inn i den hellige hyggen. Etter flere tiår med framskritt når det gjelder rettighetene til homofile og andre minoriteter, er det helt uforståelig hvilke forestillinger og fordommer transpersoner fortsatt møtes med her i landet.

Som heterofil mann kan jeg bare tenke meg hvor smertefullt det er for et medmenneske å ikke få sin seksuelle legning anerkjent. Det eneste som må være verre, og som fyller meg med oppriktig gru, er å få noe så grunnleggende som sitt eget kjønn fornektet. Dét er en byrde å ha på skuldrene, det. For ikke å si i hjertet. Det skaper enorme helseproblemer, og det ødelegger tusener av liv.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Men nå når de fleste av oss går inn i høytiden med en blanding av frydefull forventning og frykt for viruset, har ikke NRK, Aftenposten, Nettavisen og Klassekampen tenkt å skjenke vår mest utsatte minoritet noen julefred.

Mennesket er mye mer enn bare biologi

I adventstiden har det blitt sluppet til kronikker og innlegg hvor budskapet mer eller mindre er at transmenn ikke er menn – og at transkvinner ikke er kvinner. At det utelukkende er biologi og medfødte kjønnsorganer som bestemmer hva slags kjønn vi er.

Det er altså gått mer enn 2500 år siden de greske filosofene slo fast at mennesket er mye mer enn bare biologi. Og etter to tusen år med en religion som forkynner at vi er både kropp og sjel, skal vi altså reduseres til bare biologi igjen. Men hvis vi mennesker egentlig bare er tenkende planter, hvor kommer tanken fra?

Les også: Julen viser virkelig hvem som har mest og hvem som har minst

Det sies at vi må ha en «åpen» og «kunnskapsbasert» debatt, men ville en transperson ha kommet på trykk hvis overskriften var at Anne Kalvig og Kamilla Aslaksen er menn? For det er dét som er essensen i alle disse kronikkene, uansett hvilket dannet språk man skjuler seg bak.

Kalvig og Aslaksen beskylder leksikon for «pseudo-vitenskap» og «propaganda om kjønn», men de bes aldri om å utdype hvorfor biologien må være enerådende.

Den virkelige arven etter Kim Friele

Adventstiden ble innledet med bortgangen til en av det 20. århundrets absolutt største helter. Kim Friele. Kanskje det modigste og tøffeste mennesket vi har hatt i Norge. Blant alle dem som har banet vei for andre, er hun den som har banet vei for flest.

Men ingen må ha illusjoner om hvordan hun ble ansett mens kampen sto på. Hun var fryktet og forhatt. Kanskje ville flere av dem som kom med de vakreste ordene etter bortgangen ha sett på henne som et monster hvis de hadde levd på 50- og 60-tallet. Den som virkelig ønsker å hedre Kim Friele, bør ut i gatene og slå et slag for transpersonene.

En forbløffende stor andel nordmenn synes å mene at transkvinner er menn som har operert bort penis, og at transmenn er kvinner som har fjernet puppene. Eller som planlegger å gjøre det. Dette legger en helt uforståelig stein til byrden når man først er født med den utfordringen det er å være transperson. En byrde pålagt dem av folk som er født uten samme utfordring.

Les også: Kverulering er bedre enn kansellering

Det merkeligste er trans-skepsisen hos grupper som normalt forventes å stå på for minoriteter, slike som anti-rasister, sosialdemokrater, gamle raddiser og feminister. Og, paradoksenes paradoks, hos en del homofile.

Mangel på kunnskap

Hvis vi ser bort fra en hard kjerne av overbeviste transfober, tror jeg det hos de fleste er mangel på kunnskap snarere enn vond vilje som ligger bak. Folk flest kjenner kanskje ikke en eneste transperson. Mange tror det er en motesak eller et fiffig påfunn, slik som piercing.

Men da skal de vite at det finnes titusener av transpersoner i dette landet, og at hver tredje har prøvd å ta livet sitt. Hele 65 prosent har i perioder holdt seg innendørs av frykt for å bli hetset på gaten. På tross av all propagandaen om hvor farlig det er å gå på samme do som en transkvinne, er det altså 30 prosent av transpersonene som er blitt voldtatt. (Tall hentet fra en undersøkelse av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, 2020).

Hvis man først etterspør logisk og «vitenskapelig» tenkning: Hvor sannsynlig synes du det høres ut at titusener av mennesker frivillig tar på seg å gå gjennom alt dette for en motesak?

Dette er virkeligheta som pressen burde ha fått fram, ikke påstandene til Vebjørn Selbekk, Anne Kalvig og andre om at kvinner er menn og at det egentlig er transpersonene som trekker i trådene og styrer dette landet.

Les også: Et OL i politisk korrekthet

Hadde pressen gjort jobben og bedt dem utdype hvorfor kjønn utelukkende skal bestemmes av biologi, ville de raskt ha avdekket at deres fikenblad av et «kronbevis» i virkeligheten er en kognitiv selvmordsbombe. Dyreriket bugner nemlig av både homofile, trans-bjørner, transpumaer og transmarsvin. Og slike kaster seg ikke på den siste moten.

Isteden legges all kritisk journalistikk til side når det gjelder transpersoner. Så vidt meg bekjent har ingen i norsk presse brydd seg om å undersøke myten om at JK Rowling refses fordi hun har forsvart en kvinne som ‘fikk sparken’ etter å ha «uttalt seg» om transpersoner. Historien er usann. I følge The Guardian var kvinnen Rowling forsvarte var en notorisk mobber, og hun fikk aldri sparken. Hun var ikke fast ansatt.

Størst av alt er kjærligheten

Jeg kan forstå at mange synes det er vanskelige begreper på dette feltet. Cis-person. Binær. Kjønnsdysfori. Jeg er slett ingen ekspert sjøl.

Les også: Den utrolige historien om Kjetil Rolness, hetsing av transseksuelle og framvisning av kjønnsorganer i dokø - og hvor i all verden var de voksne i VG?

Etter min mening trenger man ikke kunne alt dette for å skjønne at en transkvinne er en kvinne og en transmann mann. Og hvis folk synes det er smertefullt å gå over fra å si «skifte kjønn» til å kalle det «kjønnsbekreftende behandling», kan de bare tenke seg hvordan det er for den som faktisk gjennomgår behandlingen.

Dette trenger ikke å være så fryktelig vanskelig. Personlig visste jeg knapt hva en transperson var før jeg fylte førti. Men da min kloke, sindige og snille nevø gjennom 22 år plutselig sto fram som min kloke, sindige og snille niese, var det ikke tvil i mitt hjerte om at hun var kvinne. Om at hun var født kvinne, uansett fysikk.

Jeg vet at vi alle er vokst opp med forestillingen om at gutter er født med penis og jenter med skjede. Og slik er det svært ofte. Men ikke alltid – og nå er det på tide at folk skjerper seg.

Les mer fra Norsk debatt

Noe av det vanskeligste i livet er å kvitte seg med tilvante forestillinger. Men vi mennesker har greid det før. Det er bare å hoppe i det. Åpne sinnet og ta sjansen på å tenke nye tanker. Se hva som skjer. Kanskje til og med invitére en transperson på kafé. Selbekk kan fundere over hva snekkersønnen som fødtes i en vesal stall ville ha ment.

Det er ikke farlig. Det er ikke noe fly i fart du skal hoppe ut fra. Min spådom er at fleste lander trygt på beina. Med sin nye innsikt i at transkvinner er kvinner og transmenn menn. Mens resten av verden er den samme som før, pussig nok. Bare fylt med enda litt mer hygge, respekt og kjærlighet. Og størst blant dem er som kjent kjærligheten.

Og så kan vi alle snart få feire jul igjen.