Dagens folkehøgskoler tilbyr et rikt mangfold av alle slags mulige linjer – du kan lære alt fra å lage Youtube- videoer til å strikke sokker, kle deg ut som drag queen og spille på rytmepinner.

Det høres kanskje morsomt ut, men er det morsomt nok til at staten må bruke millioner av skattebetalernes penger på SFO for voksne?

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Når jeg gikk siste året på musikklinja, var det kun tre elever som valgte høyere utdanning. Resten valgte folkehøgskole. Begrunnelsen de ga var at de trengte tid til å finne seg selv, men ikke minst stod to «viktige» studiepoeng sentralt i avgjørelsen.

Det er fullt forståelig at mange unge trenger tid til å finne ut hvilket yrke de vil sitte igjen med frem til pensjonsalder. Det er likevel ikke en god nok grunn til at vi skal bruke våre skattepenger på å finansiere et år med lek i forsøk på selvrealisering, og sponsing av en karakterfri skole med null krav om å vise resultater.

Barnehagen om igjen

Tid er kanskje penger, men her snakker vi tid som koster altfor mye av både mine og dine penger.

FpU mener at skattepengene skal brukes til det som er høyest nødvendig i samfunnet – ikke for å gå barnehagen om igjen.

Men hvorfor har så mange behovet for å dra på folkehøgskole egentlig? Er det promoteringen om at folkehøgskole er «veldig kult» som har noe med saken å gjøre? Er det studieturen, å bo på et internat med andre ungdommer som heller ikke vet hva de vil, eller ideen om å dedikere hobbyen sin på fulltid?

Karriereveiledning skyves under bordet

Det kan være mange ting, men et spesielt viktig tema vi skyver under bordet er nemlig karriereveiledningen på videregående skole.

Det er ingen tvil om at videregående er springbrettet til «voksenlivet» - det ligger i ordet: å gå videre. Men for at man skal gå videre må man ha solid veiledning til å kunne ta riktige valg.

Les mer fra Norsk debatt her

Det siste året har jeg møtt flere svært engasjerte karriereveiledere som kjemper om å ta litt plass i elevenes travle undervisningsdager. De slipper dessverre ikke nok til og møter motstand fra dagens skolesystem som nedprioriterer dem. Det er svært viktig at ungdommene blir bevisstgjort om at det finnes høyere utdanning som passer de aller fleste og at studietiden er noe helt annet enn åtte timer bak skolebenken.

FpU vil heller styrke finansieringen av universiteter og høyskoler, da høyere utdanning gir deg nyttig kunnskap som kvalifiserer deg til arbeidslivet. I arbeidslivet lærer man mer om seg selv og sine kvaliteter. Det er en drivkraft til indre motivasjon og selvrealisering – å bli økonomisk selvstendig gir deg et springbrett til frihet og bedre selvfølelse. Derfor vil FpU øke frikortet til 100 000 kr for å motivere unge til å jobbe. De som vil ta seg et friår på SFO for å leke i sandkassen kan gjerne gjøre det – men det er hodeløst å bruke våre skattepenger på det!