Vi hadde også norgesferie da jeg vokste opp på 60-tallet. Men det var veldig annerledes.

Én gang for sommeren pakket familien matboksen, fylte opp kaffen på termosen og saft på saftflaska og pakket sekken - også tok vi en dagstur til kysten og havet.

Det var den eneste formen for ferie vi kunne drømme om, og den måtte være på søndag fordi andre dager i uken var vi opptatt med jobbing på småbruket jeg kom fra.

Opplevelsen å se at himmel og hav gikk i ett i horisonten ved storhavet, eller se havørnen som seilte uten vingeslag på jakt etter mat, og måsenes endeløse skrik og jammer etter fiskebåtene, var som å komme til himmelen for oss.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Vi ferierer på en annen måte nå

I år blir det sikkert også en annerledes ferie for de fleste av oss. De som er fullvaksinerte tar turen til Sverige på «harryferie» til Ullared eller camping i Strømstad.

Koronaen har gjort oss nordmenn til turfolk i eget land, i år må vi ut å reise og besøke alle de stedene vi ellers aldri får tid til.

Vi må ut av byer og tettsteder og rett til fjells - eller på ekstreme opplevelser. Når folket skal til fjells så skal det ikke stå på utstyret.

Tomme hyller i sportsbutikkene vitner om at vi er handlevillige på tur- og sportsutstyr.

Vi går ikke på turer for å nyte naturen, lytte til dens mange lyder og beundre skaperverket. Vi går for å ha vært der.

Det å ha gått så og så langt, eller så og så mange skritt, det er det som er avgjørende om turen får respons hos andre eller ikke.

Les også: Si hva du vil om «harry-handlerne». Men de fortjener ikke å stå timevis i kø for å krysse grensa!

Stressferien 2021

Hytten er plutselig ikke bra nok. Det å være hjemme er nesten utenkelig. Vi må bort og langt vekk, alle soloppganger og solnedganger skal foreviges og legges ut på nettet.

Det finnes ikke kriker og kroker som ikke skal bli avbildet, dokumentert og distribuert.

Fiskene har heller aldri vært større, og aldri har vi spist så mye utsøkt og kortreist mat fra et eller annet svindyrt småbruk langt ute der ingen kunne tru at noen kunne bu.

Alle må selvsagt stå ytterst ute på Trolltunga og Preikestolen og balansere, også på verdens mest kjente stein - Kjeragbolten. Tusen meter avgrunn under føttene stopper ikke oss fra å få den beste selfien. For ikke å glemme folkevandring på Besseggen, der vi går på rad og rekke.

Bilder er blitt tatt. Du har vist oss at du har vært der.

Norgesferien blir symbolet på stress fremfor drømmeferien vi kanskje håpet på.

Drømmeferien er kanskje nærmere enn vi tror, og den kortreiste maten kan du lage selv. Måltidet kan du spise på tur i nærmiljøet eller på hytta.

Det å komme seg ut til sjøen, opp på fjell, i skog og mark må være like bra som å stå i kilometer lange fergekøer, mens du biter negler og lurer på om du blir med eller ikke.

Les mer fra Norsk debatt her

Må vi oppleve noe ekstremt hele tiden? Jaget etter ferieopplevelser er blitt stress for mange.

Ingen har godt av en endeløs rekke med ferieopplevelser som man til slutt ikke klarer å skille fra hverandre.