Gå til sidens hovedinnhold

For alt vi har og alt vi er, din jævla hore!

Jeg vil ha et samfunn der jentene kan både gå, feste og sove tryggere, og vi må unngå at de unge guttene våre blir voldtektsmenn, skriver debattforfatteren.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

(Nordnorsk debatt)

For litt siden feiret vi 8. mai, frigjøringsdagen. For alt vi har, og alt vi er. En årlig påminning om hvem vi bør være og hva som bør være våre verdier. De og det vi skal verne; Våre barn, vår natur, våre rettigheter, likeverd, demokrati, ytringsfrihet og alt som betyr noe for oss.

Alt som betyr noe for oss.

Like årlig kommer russelåtene. «Bounce opp og ned, jævla hore, sett deg ned på kne før jeg slår deg ned, jeg vil se deg miste det helt, miste det helt.»

Prøv å bytt ut ordet «hore» med uansett annet begrep: «neger, same, helseminister eller politi. Blir det like tøft å danse til?

Hvert år kommer diskusjonen om ytringsfrihet, at det bare er ord og latterliggjøring av #krenkefest. Er dette våre verdier? For alt vi har, og alt vi er?

Les også: Jeg beklager til 22. juli-ofrene

Dette er tekstlinjer som gjør meg, og flere med meg, uvel og skremt. Som minner om da jeg ble voldtatt som 18-åring av en «kamerat» som dopet meg ned, holdt puta over hodet mitt og kalte meg hore. Hore!

Vi er mange kvinner som har slike erfaringer. 1 av 10 norske jenter er voldtatt. Halvparten før de fylte 18 år. Boka «En sånn jente» fra 2020 beskriver tenåringsjenter som blir voldtatt av kameratene sine. «Selvjustisen i gjengen er brutal: «Hold kjeft, ellers er du ikke en av oss.»

Temmelig likt når russejenter ikke vil uttale seg om russelåter fordi de frykter «dårlig stemning». Jentene som fra ti-års alderen har kalt hverandre for «bitch» og «hore». Trolig som en måte å ta makten tilbake i en ungdomstid hvor slike begrep er blitt hverdag.

Voldtekt er mer enn et juridisk problem. Det er et helseproblem. Voldtekt kan føre til store helseskader og varig belastning. Sykefravær, frafall fra arbeidsliv, problemer knyttet til relasjoner og seksualitet. Fødsler med fare for mor og barns liv. Forebygging av voldtekt er forebygging av uhelse.

Det er ikke kvinners problem alene. Politiets rapport om voldtektsituasjonen i Norge fra 2019 skriver: «De anmeldte for seksuallovbrudd i all hovedsak er gutter og menn. Mange er unge: 18 prosent av de anmeldte var under 18 år på gjerningstidspunktet. Av de mindreårige er klart flest anmeldt for voldtekt av en jevnaldrende bekjent eller et familiemedlem».

Jeg vil ha et samfunn der jentene kan både gå, feste og sove tryggere, og vi må unngå at de unge guttene våre blir voldtektsmenn.

«En sånn jente» tar opp spørsmål som:

  • Hvorfor er det så mange ungdommer som ikke vet hva en voldtekt er?
  • Hvordan snakker vi med sønnene våre om sex?
  • Og hvorfor er voldtekt fremdeles et stort samfunnsproblem i et likestilt og sivilisert land som Norge?

Kanskje ligger noe i aksepten av hinsides russetekster? Kanskje ligger noe i fedre som forsvarer guttenes innkjøp av hinsides russelåter? Hvorfor er det ingen fedre som reagerer på russelåtenes tekster og skriver innlegg om det? Ytringsfrihet betyr noe for oss. Også når det er behov for å si ifra om det som ikke er greit.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Populærmusikk handlet om sex også på 90-tallet og på 50-tallet. Jeg elsker Elvis. Han synger om «one night with you», og det er vel ingen tvil om hva han mener i tekstlinja «My love is too strong to hide» og at han trenger «your sweet helping hand».

Jeg danset i min russetid til «Blow my whistle, baby» fullstendig klar over hva jeg sang. Jeg hadde til og med lyst. Seksualitet er ikke problemet. Heller ikke seksualiserte sanger. Det er ikke moralisme å mene at å kalle jenter for horer ikke er greit.

Det bør unge gutter som snart skal inn i forsvaret vite – for alt vi har og alt vi er.

Kommentarer til denne saken