BRASIL GA DET bort, Argentina ble tatt av en genistrek og mistet det totalt. Aldri har vi sett lag med halvannet bein i semifinalen i VM spille seg selv inn i større trøbbel.

Først Brasil, som bare har seg selv å skylde.

Deretter Argentina som ikke visste hva de skulle gjøre da Nederland begynte å spille Drillo-fotball på 0–2 ti minutter før slutt.

SLUTTSUMMEN AV ALT dette – at Argentina er i semifinalen mens Brasil er på vei hjem – vil i resultatbøkene leses som den ene motstanderens evne til å kapitalisere på dumskapen. Kroatia klarte det. Nederland klarte det ikke.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Den tapende VM-finalisten fra 2018 utlignet tre minutter før slutt i andre ekstraomgang og gjorde det de gjorde til en regel for fire år siden, vant på straffer.

Tapende VM-finalist fra 1974, 1978 og 2010 utlignet ti minutter på overtid i ordinær spilletid, kom seg så vidt gjennom ekstraomgangene og tapte på straffer.

Men det skyldes mer enn bare skudd fra elleve meter, kall det underliggende faktorer.

De to viktigste er brasiliansk dårskap og Lionel Messi.

BRASIL GRÅT SINE bitre tårer, Neymar var utrøstelig, men det er ikke synd på dem. Dette nederlaget var selvpåført. Når du leder 1–0 i det 117 minutt forteller forsvarsspillets første setning at du har spillerne dine bak ballen, ikke foran.

Brasil hadde ikke det, ble tatt på en kontring og sto igjen med fire mot fire.

Det beste ordet for det, om det kan brukes i fotball, er selvmord.

ARGENTINA JUBLER ETTER å ha blitt spilt inn i kaos og frykt av en av fotballens klokeste hjerner. Du må nødvendigvis ikke like Louis van Gaal, han er en uberegnelig selvsentrert fyr som gjør og sier det som faller ham inn der og da. Men fotball kan han.

Les også: Lionel Messi er størst. Alltid. Uansett

Da ingenting virket, og da mener jeg ingen verdens ting, kastet han alt det nederlandsk fotball står for på havet, og la om til Drillo-fotball med to fyrtårn på topp.

Det var på mange måter som å se Norge og Jostein Flo mot Brasil i Marseille 1998.

WOUT WEGHORST ER 197 centimeter høy, scoret begge Nederlands mål og var hovedårsaken til at Argentina ble grepet av panikk med ti minutter igjen på klokka. Alt fordi Louis van Gaal hadde tenkt desperate tanker og satt dem i handling.

På en normal dag ville han fått sparken for den typen kjettersk fotball i 4-3-3 landet Nederland,

Denne fredagskvelden i Qatar beviste det 71-åringens genialitet.

Les også: Ellevilt straffedrama – Kroatia sendte Brasil ut av VM

LIONEL MESSI HADDE vært briljant fram til det, ble god igjen da ekstraomgangene startet, men i de pluss 20 minuttene kampen varte fra det 80. minutt og til tilleggstida var spilt, var også verdens beste en spiller uten mål og mening. Argentina visste knapt hva de gjorde.

Mottrekket ble å holde i ballen enda mer, spille av press og la maestro Messi dirigere laget på vanlig måte.

Da straffekonken begynte var Argentina igjen i balanse.

DET ER ET ordtak som forteller at når motstanderen din er i trøbbel, sitt helt stille. Når konkurrenten ikke får det til, ikke gjør noe som helst. Hadde bare Brasil fått med seg det.

Da det eneste de trengte å gjøre var ingenting, om forsvarsspill fra det 117. minutt kan karakteriseres som ingenting.

Når du leder 1–0 i det 117. minutt må du i hvert fall ikke jåle deg langt inne på motstanderens banehalvdel.

BRASIL TAPTE PÅ sin egen forfengelighet, og etter hvert også nerver. Argentina vant fordi de hadde to liv (2–0) da Louis van Gaal reiv dem i filler, og fordi Lionel Messi er den klokeste og beste fotballspilleren som noen gang har levd.

Det er ikke tilfeldig, og måten han trillet Argentina til 1–0 fra straffemerket underbygger påstanden.

Det er mange veldig gode fotballspillere der ute.

Ingen av dem kan måle seg med 35-åringen fra Rosario, Argentina.

Les også: Med Marokko tar religionen sin plass i VM