I et klipp fra den nye sesongen av realityprogrammet «Powerwomen Norge» snakker Leah Isadora Behn med bonuspappa Durek Verrett om premieren av den nye sesongen, og om premierefesten.

«Jeg var veldig glad for at vennene mine var der, men det var stress med pressen,» sier hun.

«Du vet at jeg og moren din vil beskytte deg mot pressen,» trøster Durek.

I samme klipp minner han om at det viktigste for ham når det gjelder bonusdatterens influenserkarriere er at hun «alltid er komfortabel, og at det aldri er et øyeblikk hvor hun opplever stress, fordi det alltid må være gøy.»

Til det svarer hun selv at hun tror at stress er en naturlig del av å drive med noe man brenner for.

Samtalen fremstilles som et kjærlig øyeblikk mellom Sjaman Durek og Leah Isadora, men framkommer som et eksempel på en undervurdering av dagens unge.

Se klipp av samtalen mellom Durek Verrett og Leah Isadora Behn her:

Der hvor hun selv har en forventning om at stress er en del av å brenne for noe, blir hun likevel minnet på at det viktigste er at «det alltid bare skal være gøy», og oppfordret til å trekke seg unna i øyeblikket man møter motstand.

Det er spesielt problematisk når det hun brenner for er nettopp «å være en offentlig person».

Les også: Mediene har både delt ansvar og delt skyld i farlige influenseres popularitet

Trenes i å gjøre seg selv utilgjengelig

Da Nettavisen tok kontakt med influenserens pressekontakt i forbindelse med premieren av den første sesongen av «Powerwomen Norge», ble det straks gjort en innsats for å vanskeliggjøre et intervju.

I en mailkorrespondanse med pressekontakten ble det først stilt krav om at forespørselen om et intervju måtte gå gjennom manageren hennes (i tillegg til pressekontakt), og at det var nødvendig å vite hva saken skulle handle om for å kunne vurdere å takke ja.

Deretter ble det gitt beskjed fra manager om at Behn «dessverre ikke hadde mulighet til å gjennomføre intervjuet.»

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Märtha Louises datter gjøres til nok et eksempel på hvordan offentlige profiler trenes i å (ironisk nok) gjøre seg utilgjengelig for pressen.

Dersom man trer inn i rampelyset av egen fri vilje burde man forvente å stå i ubehaget av tilbakemeldinger og spørsmål.

Stakkarsliggjørende

Selv om Leah Isadora ble født inn i en kjent familie, har hun selv valgt å, ikke bare ta del i offentligheten, men å tjene penger på den.

Da er kritikk og spørsmål fra presse og publikum det minste man burde kunne forvente. Personer med tilknytning til kongehuset burde ikke være et unntak.

Les også: Hvis ikke disse kvinnene inspirerer til å satse, så forstår jeg ingenting

Ved å forsøke å hindre influenserdatteren sin i å møte spørsmål, kritikk (og i verste fall motbør) fra pressen, signaliserer Leah Isadoras foresatte til både henne, og unge norske kvinner at det er realistisk å «bare ha det gøy», og at det er bra og mulig å unngå kritikk.

Det er å gjøre dem en bjørnetjeneste.

Ikke minst er det kontraproduktivt med tanke på assosiasjonene man liksom skal få til tittelen «Powerwomen Norge». Jeg håper i det minste ikke at den nye sesongen skal handle om «kvinner som tjener penger på offentligheten for så å gjemme seg for spørsmål og tilbakemeldinger.»

De velmenende rådene fra Sjaman Durek til bonusdatteren, framstår med andre ord som lite hensiktsmessig, da det i praksis er å stakkarsliggjøre en ganske så ressurssterk person, og å umyndiggjøre et menneske med et tilsynelatende ønske om å være selvstendig.

Gi mer faen

I januar vant Behn pris under Vixen Influencer Awards i skjønnhetskategorien. I sin takketale var budskapet hennes klart og tydelig: «En ting jeg har tenkt mye på, sorry mamma − er å gi mer faen.»

Les også: Leah Isadora Behn vant Vixen-pris for andre år på rad

Jeg håper hun står ved sitt ord.

For hvis ikke årets prisvinnende influensere skal tåle oppmerksomhet fra pressen, så snakker vi stusselig offentlighet.

At ikke Märtha og Durek orker, gidder, eller tør å snakke med den store skumle pressen får være deres sak. Intoleranse er en stygg ting å prakke på både sine egne etterkommere, og den kommende generasjonen.

For en gangs skyld håper jeg, for norsk offentlighet og likestillingens del, at en influenser skal «gi mer faen».

Les også: Leah Isadora Behn: – Har ikke noe å si hva folk mener