Hvordan hadde vi reagert dersom russisk propaganda hevdet at nordmenn kledd i rødt, hvitt og blått – fargene i det russiske flagget – støtter Russlands krig mot Ukraina?

Ved siden av den militære krigen som foregår i Ukraina pågår det en omfattende informasjonskrig for å påvirke opinionen om hvem som støtter partene i konflikten.

Vestlige medier er spesielt opptatt av å finne russere som støtter Ukraina.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Oppsiktsvekkende farger

Lørdagsrevyen 19. mars 2022 hadde NRKs nyhetsredaksjon funnet et nytt eksempel på russiske avhoppere: kosmonauter som nylig hadde ankommet den internasjonale romstasjonen (ISS). I et 100 sekunder langt innslag selger reporter Louise Scharff Thommessen inn nyhetsverdien av ankomsten til deres 600.000 seere:

Det som vekker oppsikt er fargene på draktene deres. De tre kosmonautene hadde på seg gule drakter med blå striper, fargene til det ukrainske flagget. Kosmonautene sier ikke at fargevalget er politisk motivert, de sier de hadde mye gult stoff til overs. Andre mener det neppe er tilfeldig.

NRK ble dermed med i gjengen av internasjonale og norske medier som videreformidlet en historie om russiske kosmonauter som kledde seg i gult og blått som en støttemarkering for Ukraina.

Det hadde jo vært historisk oppsiktsvekkende dersom russiske romfarere snek med seg gule og blå drakter for å vise støtte til Ukraina etter en trygg ankomst i ISS – langt unna Putin. Et slikt opptrinn kunne vært med på å snu opinionen om krigen i Russland.

Dersom det var sant.

NRK bommer

Vestlige medier er samstemte om at de gule og blå fargene på draktene vekket oppsikt på sosiale medier, og det stemmer nok. Noen har åpenbart sett på video fra ISS og vært litt spent på hvordan de russiske romfarerne ble tatt imot midt opp i denne krigen.

Overalt i NATO-vennlige land har det foregått støttemarkeringer for Ukraina ved å ta i bruk ukrainske flagg eller fargene til Ukraina, og bruk av disse fargene tas lett til inntekt for støtte til Ukraina.

Lekfolk som ikke kan noe særlig om hvordan en romferd planlegges og foregår ville derfor lett kunne tolke romdrakter i gult og blått som en støttemarkering for Ukraina.

Pressen skal derimot være hakket hvassere enn lekfolk og sikre at slike innfall er noe mer enn bare tilfeldigheter, og ikke skape assosiasjoner og årsakssammenhenger dersom de egentlig ikke finnes.

Les også: Russland stemmer fransk

Selvsagt mener de aller fleste i NATO-vennlige land at det hadde vært deilig dersom disse romfarerne gav Putin fingeren med en slik markering for Ukraina.

Pressen skal dog ikke formidle hva som er deilig å tro, men hva som er sant.

Grunn til å tvile

Den norske dekningen av saken gav flere grunner til å tvile på versjonen som NRK formidler. For eksempel siterer VG romskribenten Eric Berger, astronomen Jonathan McDowell og astrofysiker Eirik Newth, på at det kan være alternative forklaringer på fargene til romdraktene som ikke har noe med Ukraina å gjøre.

Både VG og ABC Nyheter siterer Berger på at «draktene til kosmonautene ofte velges ut og klargjøres måneder før en romferd» – som betyr at draktene mest sannsynlig var pakket i god tid før invasjonen av Ukraina startet.

McDowell påpeker at romfarerne er utdannet ved Baumann Moscow State Technical University, hvis symbol er gult og blått.

Allerede her har norske journalister fremhevet noe som gjør det usannsynlig at fargene på draktene kan ha noe med Ukraina å gjøre, og en god alternativ forklaring på hvorfor de har valgt ut de fargene.

Bruker man noen få minutter på internett finner man ut at historien som NRK prøver å selge inn til det norske folk ikke kan stemme.

Tar smertelig feil

Via den anerkjente og statskritiske skribenten Glenn Greenwald, blant annet kjent for å ha avslørt NSAs omfattende overvåkningsapparat gjennom lekkasjene til Edward Snowden, ser man fort at denne historien er tvilsom.

Som Berger var inne på, påpekes det også her at det er besynderlig å tro at disse romfarerne nærmest tryllet fram disse draktene, drakter som profesjonelt må lages og som blir pakket lenge i forveien for å bli med ut i verdensrommet.

Hvordan ser journalistene egentlig for seg at disse draktene ble til? Har de engang tenkt på prosessen som måtte ha foregått for at disse romfarerne skal ha kunnet få produsert opp og tatt med seg draktene for å markere støtte til Ukraina?

Les også: De russiske soldatene møter en annen virkelighet enn de forventer

Når man ser på innslaget til NRK blir det smertelig tydelig at de ikke har vært så opptatt av hvordan dette skal ha vært mulig. De ber i grunn seeren bli med på å skru av hjernen mens man koser seg med gladsaken de har funnet.

Man har så inderlig lyst til å tro på historien at de mest banale fakta som må til for at den skal stemme blir glemt.

For dersom man virkelig ønsket å finne ut om denne historien var sann ville man sjekket om disse romfarerne har brukt disse draktene tidligere.

Brukte samme drakt i 2014

Bare ved å holde seg i sosiale medier kunne man avkreftet historien ved å oppsøke Instagram-profilen til den mest fremtredende av kosmonautene, som har delt bilder av seg selv med samme type drakt i samme farger flere ganger mellom 2014–2021.

En videre sjekk av instagrammen til Oleg viser en veldig patriotisk russer som blant annet stiller seg foran flagget til det russiske flyvåpenet, som kan muligens gi oss enda en alternativ forklaringer på hvorfor de ønsket seg gule og blå drakter.

For godt til å være sant

Draktene som NRK og andre medier har knyttet til krigen i Ukraina ble beviselig ikke laget siden invasjonen av Ukraina var et faktum, og kan derfor ikke være laget for å støtte Ukraina.

Det er ikke akkurat «rocket science» innenfor journalistikk å gjøre sånne enkle faktasjekker, men her har vi altså hundrevis eller tusenvis av journalister verden rundt som ikke «klarer» det.

Enten så har de ikke hatt lyst til å ødelegge for en god historie og ble så revet med at de ikke tenkte over problemene med historien – eller så vet de at den er usann men sprer den likevel.

Grunnen til at saker som denne faktisk er viktige er at det avslører måten journalistene over hele verden forholder seg til faget sitt og til fakta generelt.

Hvis de er villige til å spre saker som denne med de beste av intensjoner, hva annet er de også villige til å spre som de enten vet er usant eller som de ikke vil vite om er sant?

Når man får en lang liste med sånne små «for godt til å sjekke»-saker, så dannes plutselig en befolknings forståelse av en historisk hendelse basert på «hvite løgner».

Kleint for journalistene

– Noen ganger er gult bare gult, siterer NRK den russiske romfartsorganisasjonen Roskosmos i en oppfølgende notissak hvor formålet helt opplagt er å fremstille russerne som virkelighetsfornektende.

Men i denne saken er det altså russerne som snakker sant, ikke NRK.

Les mer fra Norsk debatt

Er ikke det litt kleint for journalister som er så opptatt av å påpeke hvor mye Putin lyver, og hvordan russerne sprer løgnaktig propaganda?

Med falske nyheter skal russisk krigspropaganda fordrives?

Jeg har bedt en rekke NRK-medarbeidere som medvirket til innslaget på Lørdagsrevyen om forklaring på hva de foretok seg for å sjekke at vinklingen de valgte å kopiere fra andre medier faktisk har noe for seg. De har ikke svart på henvendelsen.

Klikk på denne lenken for å lese flere innlegg av George Gooding

-------------

George Gooding: Kommentator og mediekritiker. Dataingeniør og webutvikler til daglig. Norsk-amerikaner. Gjort livet surt for journalister siden 2004.