Charter-Sveins munnbindbrenning foran Stortinget, er det beste som kunne skjedd den norske koronadebatten. Helt uavhengig av om han har rett eller ikke.

Han brøt lydmuren mellom folkedypet og eliten i koronadebatten, og havnet i beste sendetid på NRK Debatten, til stor forargelse for eliten.

Ikke bare den koronafaglige eliten, men også komikere, samfunnsdebattanter og diverse nasjonalakademikere tar nå den letteste utveien: De angriper NRK, og først og fremst Charter-Svein, for å gi folkedypet skjermtid.

Les også: «Lothepus» ut mot «Charter-Svein» under «Debatten»: – Jeg synes det er en hån mot dem som virkelig står på

Se klipp fra «Debatten» på NRK:

Lekfolket

Egne selvstendige tanker blir ikke verdsatt når det kommer fra lekfolk, og i hvert fall ikke delt. Forakten mot folkets røster er overveldende i herskerklassen.

Hva bunner frykten for Charter-Svein-segmentet i? Truer det ekspertenes enevelde?

Hvorfor kan ikke voksne mennesker som er mottakere av motstridende og for dem ikke troverdig informasjon om koronatester, tiltak, og restriksjoner få bruke sin ytringsfrihet?

Har de ikke en uomtvistelig rett til å protestere, demonstrere og få satt på dagsorden det de mener ikke fungerer? Uansett hva vi mener om argumentasjonen?

Hvis ryggmargsrefleksen alltid skal være å møte lekfolkets synspunkter med fortielse og en ovenfra og ned latterliggjøring, er vi i trøbbel.

Ekspertene må snakke MED folket, ikke bare TIL folket. Ellers vil folk aldri bli koronaopplyste.

Smittsom sykdom

Forakten mot det folkelige er en smittsom sykdom i maktkretser i Norge. Det hersker en nedlatende holdning som må settes til side, og flere vanlige folk med sunt bondevett må inviteres til debattene. Vi må la tvilen komme tiltalte til gode.

Det synes som om den «kvalifiserte» offentligheten utvikler en stadig mindre respekt for folks evne til å tenke selv. Så det skal en sterk rygg til for å stå i det Charter-Svein gjorde før, under og etter at han var på NRK.

En rekke mennesker irriterte vettet av seg over at NRK i det hele tatt ga mikrofonen til to realitykjendiser. At de dro med seg flere seere inn i den faglige diskusjonen enn tidligere, synes å være underordnet.

Nedlatenheten og latterliggjøringen regjerer tydeligvis over NRKs formål – folkeopplysning.

Les flere kommentarer fra Shabana Rehman her

Har du ikke empati med de syke og døde? Det er Leif Einar Lothe, best kjent som Lothepus, som stiller dette spørsmålet til Charter-Svein i Debatten.

Svein Østvik, kjent som Charter-Svein, svarer at det må gå an å ha empati med de fattige, ensomme, barn og unge, psykisk syke, folk som mister sitt økonomiske fundament, eller som må sloss mot byråkratiet, samtidig som man føler med de koronautsatte.

Her brenner Charter-Svein munnbindet:

Dugnad - en innbakt ensretting

Selvfølgelig vil oppegående vanlige folk med kritisk sans og selvstendig tenkning stille spørsmål i ethvert åpent samfunn, som vi heldigvis later til å være.

Selvfølgelig vil det brennes munnbind, knyttes nevner opp mot himmelen i raseri og marsjeres ut i gatene. Flere gjør dette i andre land, som vi sammenlikner oss med.

Liv skal reddes, helseapparatet skal tåle presset og samholdet i den folkelige dugnaden mot smitte skal opprettholdes.

Men i dugnad ligger det innbakt en ensretting, for man løfter i flokk, og det er bra. Men hva gjør det med mangfoldet i befolkningens tankegods og holdningene til fundamentale menneskerettigheter?

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Mange undrer seg over hvor lett folket ga fra seg friheter, som for eksempel forsamlingsretten: Og hva vil en slik medgjørlighet medføre hvis vi havner i en situasjon hvor makten i landet ikke har så edle hensikter som smittevern? Men kanskje i stedet vil diktere oss politisk?

Våre myndigheter bør ha en større bekymring enn de viser over at folk ikke forstår alt av tiltak og teori rundt hvordan koronaen skal brytes ned, samtidig som folket legger seg flate.

Når folk legger seg flate for myndighetenes diktat, er det helt nødvendig at de gjør det fordi de forstår hvorfor.