I løpet av krigen mot Ukraina har Gerhard Schröder (77) prestert å bli Tysklands mest upopulære mann.

Umiddelbart etter at han i 2005 gikk av som tysk statsminister, tok han på seg store oppdrag for «sin venn» Putin. Det ble styreverv i ulike russiske gass- og olje-giganter - og en kontrakt på North Stream 2-gassledningen som Schröder var tysk sjef-lobbyist for.

Les også: Putins upopulære venn i Tyskland

«Sabel-rasling»

En uke før det russiske angrepet gikk Gerhard Schröder ut og anmodet ukrainerne om å slutte med «sabel-raslingen». Som om det var dem som truet med å overfalle en fredelig nabo.

Til DA hadde sosialdemokrater på alle nivåer i partiet feid problemet Schröder unna med at mannen er advokat og kan ta hvilke klienter han vil.

Kjennere forklarte at mannen vokste opp i dypeste fattigdom og måtte slåss ekstra hardt for å nå toppen. Etter at han var ferdig som politiker, ønsket Schröder åpenbart å skaffe seg en personlig formue og massevis av heder og skulderklapp for sin innsats i politikken.

Og toppene i SPD nektet lenge å innse at det faktisk hadde vært Schröder som påførte landet den rådyre og upopulære gassledningen fra Russland. Tilsynelatende har mange dører som vanligvis forblir lukket for lobbyister, åpnet seg hver gang en tidligere forbundskansler banket på.

Selv etter at North Stream 2 hadde utviklet seg til et nasjonalt mareritt, var det umulig å få SPD-sjefene til å vende Schröder ryggen.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Ut i kulda

Men så kom det - omsider - bud om at «Olaf ikke lenger er tilgjengelig for Gerds råd» - altså at kansler Scholz for fremtiden vil ha seg frabedt alle henvendelser fra sin tidligere venn og beskytter.

Formann Lars Klingbeil krevde av sin tidligere venn og karriere-støtte at han må ta tydelig avstand fra krigen - og forøvrig si fra seg alle russiske verv. Det byr nemlig på noen uskrevne begrensninger å være tidligere tysk forbundskansler.

Les også: - Det finnes bare én person som kan påvirke Vladimir Putin akkurat nå

Blant annet blir det ventet at en ekskansler i det minste holder helt kjeft - men i hvert fall ikke kritiserer den sittende regjering for dennes holdning i alvorlige situasjoner.

Schröder har i løpet av få dager blitt strøket som æresborger av hjembyen Hannover, fjernet som æresmedlem av Borussia Dortmund, mistet sine fire statsansatte medarbeidere på Berlin-kontoret, tapt viktige styreverv og blitt gjenstand for en skittstorm av dimensjoner som ingen tysk etterkrigs-kansler har vært i nærheten av å oppleve.

Les også: Norge har fått en aggressiv diktator som nærmeste nabo

Kastes ut?

Om en mann som tjener styrtende med penger på å jobbe for krigsforbryteren Putin også er verdig til å fortsatt motta en anselig kansler-pensjon - se det skal kansler Olaf Scholz nå ta stilling til, samtidig som han beslutter om Schröders statsbetalte kontor skal nedlegges eller få ny stab.

I en henvendelse til den tidligere partiformannen og kansleren, skal de nåværende lederne Saskia Esken og Lars Klingbeil ha truet med utkastelse av SPD og også ha satt en tidsfrist. Samtidig krever lokallag rundt omkring i hele Tyskland at «Putins beste venn» må fratas partiboka.

De tyske mediene rapporterer nå om en 77-åring som tilsynelatende har vendt alle gamle venner og samarbeidspartnere ryggen. Riktig mange ekte venner har de siste ukene forsøkt å kontakte ham, uten at det kommer reaksjoner verken på mail, sms eller oppringninger.

Noen av dem var frekke nok til å sende ham noen velmente råd. De som mottok svar, fikk det i form av en uforskammet melding på telefonsvareren midt om natta. Schröder skal ha skjelt, smelt og bedt folk om å dra dit pepperen gror.

Den eneste som har tilgang på mannen, skal være hans fjerde hustru - So-yeon Schröder Kim (54) - som i eininga legger ut meldinger på Instagram, der den tidligere tysk-koreansk-oversetteren forklarer hva ektefellen egentlig mener.

Her kan du lese flere kommentarer fra Asbjørn Svarstad

Ingen Hitler

Selv den tredje hustruen - som ellers foretrekker å snakke med eksmannen via advokat - er ute med en advarsel til offentligheten om å sidestille Schröder med Adolf Hitler.

«Gerd» kunne kanskje bruke sine kanaler til Putin på en positiv måte, foreslo Doris Schröder-Köpf her om dagen.

Les også: Skjørte-jeger og eks-kansler må betale erstatning for ekteskapsbrudd

En av de som flere ganger i det siste har skutt med skarpt i Schröders retning, er Ukrainas populære Tysklands-ambassadør.

Andrij Melnyk har flere ganger oppfordret kansler Olaf Scholz direkte om å gi klar beskjed om sitt forhold til Schröder. Er de fortsatt venner? Lytter Scholz ennå til sin tidligere sjefs råd - og hvis «ja», også i spørsmål som angår Ukraina? Melnyk har heller ikke gått av veien for personlige fornærmelser av Schröder.

Også derfor var overraskelsen - og sjokket - så digert i Berlin, da det tidlig på ettermiddagen torsdag ble kjent at Gerhard Schröder har dukket opp i Moskva. Han er visstnok ute på en fredsmisjon som ukrainske myndigheter har bedt ham om å gjennomføre.

Hva vil han?

Ingen i Det sosialdemokratiske partiet (SPD) ante noe om reiseplanene - ei heller noen i regjeringen Scholz.

Og egentlig vet ingen om Schröder overhodet er ute i oppdrag for andre enn seg selv - enn si om han har noen realistisk sjanse til å overbevise sin nære venn Vladimir om at han må stoppe krigen i Ukraina.

Les mer fra Norsk debatt her

De umiddelbare reaksjonene i Berlin er oppgitt hoderisting og de første forsøkene på å forklare hva dette kan gå ut på, lyder at Gerhard Schröder nå setter alt på ett kort - mens han håper å kunne vinne tilbake sitt gode navn og rykte.

Det kommer med andre ord til å bli to frustrerte narsissister som skal sette seg ned sammen - for sammen å lete etter en vei ut av hver sin personlige katastrofe.

Det skal nok bli fint - og ikke minst utbytterikt.