Gå til sidens hovedinnhold

Forbered deg på at påsken kan ryke likevel

Du kan gjerne reise på hytta i påsken, ja til og med på hotell, var budskapet til Bent Høie i dag. Men er det noe vi har lært oss siden 12. mars i fjor, så er det å ikke ta noe for gitt.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Ikke for å være pessimist, altså:

Men den viktigste setningen til helseminister Bent Høie på påske-pressekonferansen i dag fredag var: «Du må være forberedt på at lokale og nasjonale regler kan endres raskt.»

Med andre ord:

Vi må regne med at korona-våren kan bli akkurat som den meteorologiske våren her i kongeriket langt mot nord. Det går mot lysere tider, men det kan når som helst komme et siste snøfall når vi minst trenger det, i mars/april - eller på 17. mai - for den del ...

Foreløpig er påskerådene fra regjeringen ganske greie:

  • Du kan gjerne dra på hytta, men bare din egen hytte, eller en utleiehytte der bare du eller din familie er. Du bør gjøre innkjøpene hjemme. Og du kan ha maksimum fem gjester, og de skal ikke overnatte.
  • Du skal følge reglene der du kommer fra. Om du kommer fra Oslo og drar på hytta i Hemsedal, så kan du altså ikke gå på restaurant og ta deg en pils der, fikk TV 2 presisert på direkte spørsmål til Høie.
  • På samme måte må det tolkes slik at folk fra Oslo, eller andre «strenge» kommuner, ikke bør dra på hotell.
  • Du skal heller ikke dra til utlandet. Drar du på såkalt unødvendig reise ut av landet, må du i karantenehotell når du kommer hjem - som du betaler.
  • Om du er syk, hold deg hjemme. Om du blir syk i ferien, skal du reise hjem.

Så langt, så greit.

Til dette vil noen si at dette er greie regler, som er akseptable for de fleste. De som ønsker å reise på fjellet eller på hytta i påska, kan gjøre det. De som vil være hjemme og nyte stille bypåske, kan gjøre det.

Så vil andre spørre: Har vi ikke lært noenting etter juleferien, og vinterferien? Etter hver ferie har smittetallene hoppet i været, og akkurat nå i innspurten - med de muterte variantene i fritt omløp - hvorfor i all verden kan vi ikke bare holde oss hjemme denne ene, siste lille ferien før vaksinen kommer?

Her er det langt flere gode spørsmål enn gode svar.

Og jeg vil tro at pilene har pekt begge veier i alle de overveielsene som er gjort i FHI, Helsedirektoratet og helsedepartementet før dagens pressekonferanse.

Jeg tror derfor at det beste rådet for påsken er å legge ekstra vekt på setningen jeg siterte øverst, den om at reglene fort kan endre seg de neste to ukene.

Foreløpig ser det ut som om påsken kommer som vanlig. Du kan altså begynne å forberede deg på å reise på hytta eller på fjellet, om du ønsker det.

Men du bør også forberede en plan B. For turen kan når som helst bli avlyst.

Kommentarer til denne saken