Hvordan står det egentlig til med økonomien?

Nylig gjennomførte Storebrand en undersøkelse som viser at mange nå må ta store grep for å få det til å gå rundt økonomisk.

Over halvparten av oss er bekymret for egen økonomi som følge av økte utgifter, og én av fem er bekymret for at kredittkortgjelden deres vil øke. Mer enn halvparten går allerede nå i null, eller minus på slutten av måneden, og én av fem har ikke bufferkonto.

Dette kan du gjøre

Hemmeligheten er å spare inn der det merkes minst.

Første steg for å unngå bekymringer er å skaffe seg oversikt over alle faste og mindre faste utgifter, forbruket og inntektene dine.

Hvis du har mistet oversikten over kredittkort, forbrukslån eller annen usikret gjeld, finner du dette på gjeldsregisterets nettsider, eller norskgjeld.no. Mangler du oversikt over inkassosakene dine, finner du god oversikt hos det nye inkassoregisteret.

En gjennomgang av de faste avtalene dine i nettbanken gjør at du ser hva du betaler.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Prøv å forhandle på avtalene så du unngår å betale mer enn du må, og si opp abonnement og strømmetjenester du ikke bruker eller trenger.

Ta et dypdykk i kontoutskriften. Alle småbeløp som forsvinner fra konto uten at du egentlig sitter igjen med noe, kan bli store beløp totalt og dekke inn flere rentehevinger. Her har mange mye å spare.

Få ned forbruket

Ved å være bevisst på hva du bruker penger på, bruker du automatisk litt mindre.

For å begrense forbruket bør du tenke over om dette er ting du virkelig trenger, fremfor å impuls-kjøpe noe som blir liggende ubrukt.

Ser du noe du synes er fint - vent til dagen etter med å kjøpe det. I de fleste tilfellene er det da allerede glemt. Husk at det er mulig å låne eller leie ting du ikke bruker så ofte, eller kjøpe brukt.

Ekstra inntekter

For å spe på økonomien er det alltid smart å selge ting du ikke lenger bruker.

En annen mulighet er å se om du har ting du kan leie ut, som for eksempel en bil som brukes lite, verktøy, bunad, turutstyr, eller kanskje hytte.

Har du mulighet til å jobbe litt ekstra? Eller har du vurdert å bytte jobb?

Arbeidsmarkedet er brennhett for tiden og her kan det være muligheter for å gå opp i lønn.

Oppleves det håpløst?

Hvis du er utenfor arbeidslivet, eller har veldig lav inntekt, sjekk med nav om det er noen støtteordninger du kan ha mulighet til å få. Be om hjelp til å finne løsninger om det ikke går rundt. Nav har rådgivere som er der for å hjelpe deg.

Hvis du har mange inkassokrav og uoversiktlig økonomi, så ring inkassoselskapet og be om hjelp til å få satt opp en plan for hvordan du skal komme deg ut av dette.

Ting blir dessverre bare verre om du ikke tar tak i det.

Har du boliglån kan du også høre om banken kan hjelpe deg.

Les mer fra Norsk debatt her

Hvordan få en ryddig økonomi uten å bruke for mye tid

Sett pengene dine i system med en gang de kommer inn på konto.

Fordel dem på en bufferkonto, en matkonto, en regningskonto, en sparekonto til ferie/gaver/fornøyelser, og resten til fondssparing.

Finn ut hvor mye du trenger til regninger i måneden og overfør beløpet til regningskontoen med en gang du får lønn.

Sett opp avtalegiro på de faste regningene dine, slik at alle faste regninger trekkes automatisk fra regningskontoen, og velg e-faktura hvis det ikke er mulig.

På den måten unngår du fakturagebyr og eventuelle purregebyr som følge av at du glemmer å betale regninger i tide.

Pass på å øke beløpet når rentene på boliglånet øker.

Bufferkonto

En buffekonto vil kunne bidra til at du unngår å havne bakpå.

Ha som mål å ha en buffer på én til tre månedslønner.

Ikke bli stresset over at dette høres mye ut og at du må spare mye om gangen. Start med det beløpet du klarer.

Sett over litt av feriepengene i dag - så er du i gang. Husk at alle monner drar. Selv om alt har blitt dyrt, så vil ikke overraskelser slutte å komme. Plutselig ryker tanna, telefonen, vaskemaskina eller andre dyre ting.

Har du kredittkortlån eller forbrukslån, skal dette alltid prioriteres først.

Les også: Hvordan snakke med barna når kontoen er tom

Slik sparer du effektivt

Sett opp en egen matkonto. Da har du god kontroll på hvor mye du har å bruke på mat i måneden. Nå som matvareprisene har økt, og vil øke mer fremover, blir planlegging viktig.

Spis før du går på butikken, sjekk hva du har hjemme, skriv liste, og unngå mange turer på butikken uten en plan.

Benytt deg av medlemsfordeler og tilbud, men ikke kjøp fordi det er billig om du ikke trenger det. I sommer har vi fått en pustepause fra de høye strømregningene, men de kommer tilbake etter hvert som gradestokken kryper nedover, så fortsett med de gode strømvanene.

Behold en lavere temperatur inne, tenk over hvor lenge du dusjer og slå av lys i rom du ikke er i.

En av de høyeste utgiftene for mange i sommer er drivstoff. Her er det heldigvis mye å spare ved å være bevisst når du fyller tanken. For å få lavest pris på drivstoff anbefaler jeg deg å laste ned en av prissammenligningsappene som finnes. De viser prisen på drivstoff til enhver tid på de ulike bensinstasjonene i nærheten av der du befinner deg. Prisen kan variere fra bensinstasjon til bensinstasjon og fra dag til dag.

Her kan du spare flere hundre kroner per tank.

Med oversikt og kontroll blir det gjerne færre bekymringer.

Blir du flinkere til å prioritere det som er viktig for deg vil du få til mer, og du vil tenke mindre over det du ikke kan gjøre.