(Nordnorsk debatt): Det er så flaut at det brenn i øreflippene.

Det var full fanfare og tjo og hei fra UiT Norges arktiske universitet. Nå skal det formidles om klima og miljø fra selveste Grønland. Og Hans Majestet Kronprins Haakon skal være med!

Et gigantprosjekt for UiTs 50-årsjubileum, som fort kan vise seg å bli en Titanic. Bare at denne skuta har truffet på et isberg før den engang har lagt fra kai.

Prosjektet har ingen kvinner ombord. Og det er faktisk et stort problem for en forskningsinstitusjon som tar mål av seg å drive på med seriøs formidling i 2022.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Ekspedisjonen ledes av polarhistoriker Harald Dag Jølle. Flink fyr. Men ingen relevant forskningskompetanse på miljø- og klima. En tidligere skiløper er også i farta. Vegard Ulvang, altså. Hyggelig og likandes fyr, bevares, med ingen sjølprodusert kunnskap om smelting av isdekker eller breavsetninger å formidle.

Ulvang er heller ikke ansatt av UiT, så vidt jeg vet. Markus Landrø er også med. Han har forsket på risikovurderinger som skikjørere tar i snøskredterreng.

Igjen - ingen klimaforskning å formidle der heller.

Heldigvis har man med seg en av de teknisk ansatte fra UiT med grønlandsk bakgrunn. Kunuk Olsen Lennert er dykker, og tidligere forsker.* Som trolig har viktig kompetanse på det grønlandske samfunnet og vil være en god kunnskapskilde.

Han skal ta vannprøver underveis på turen.

Hele opplegget er en merkelig affære. Som det murres voldsomt om innad på universitetet.

For veldig mange, om ikke de aller fleste, tungt meritterte forskere på UiT på isdekker, isbreer, havis, breavsetninger, nåværende og fortidig utvikling i klima og miljø i polare områder, er kvinner. Mange forskere på glasiologi, oseanografi, geofysikk, maringeologi, økologi, marinbiologi, mikropaleontologi - kvinner!

Alle igjen, vant til å jobbe hardt under mye mer ekstreme værforhold enn kronprinsen - med all mulig respekt for Hans Majestet.

Man skulle nesten trodd at disse kvinnene var usynlige for dem som planla dette prosjektet. Og for rektoratet som godkjente det.

Åpen kritikk fra fremtredende kolleger, har så langt blitt møtt med passivitet fra ledelsen.

Det er merkelig, og viser manglende forståelse for sprengkraften av signaler en slik ekspedisjon sender i 2022.

For ekspedisjonen er nå der oppe med den hardt kritiserte tildragelsen som tidligere direktør for Polarinstituttet rotet seg borti i 2010. Jan Gunnar Winther skulle padle til Nordpolen for å sette fokus på klimaendringer. Ingen i hele riket skjønte hvorfor. Heldigvis ble det 1,3 millioner kroner dyre prosjektet skrinlagt i tide.

Den muligheten har ikke UiT.

Ferden fra og over Ilulissat - som både er navnet på en by og en isbre - kan sikkert være strabasiøs. Men ikke mer strabasiøs enn at den deles opp i etapper slik at Norges mest beskytta 48-åring, altså tronarvingen, får lov til å kite på ski over isen. Og ikke mer strabasiøs enn at selve breen er gjennomforsket av stort og smått.

At man ikke fant plass til én kvinne på én av etappene er absolutt kritikkverdig. Og det er kritikk som universitetsledelsen ikke kan børste av seg som ubeleilig.

Klimaforskningen ved UiT er et av universitetets sterkeste kort - det setter Tromsø på det internasjonale kartet. Og ikke minst er det der UiT har truffet godt på likestillingsmålene sine.

Det er så inni hampen trist at man da har valgt noen gamle helter til å gå opp sporene til enda eldre helter for å ta tilfeldige vann- og isprøver, og fortelle historien om klima og miljøendringer i Arktis.

Og at man har dratt Kronprinsen inn i det.

Det er mildt sagt utakknemlig overfor de mange kvinnene som har stått i bresjen for virkelig banebrytende arbeid. Enda bra man hadde vett å invitere den danske forskeren Dorthe Dahl-Jensen på pressekonferansen i går. Vanskelig å overse en som så å si egenhendig har bygget opp en forskningsstasjon midt i isødet.

Å fortelle om forskning på grønlandsisen gjennom fortellinger om hardbarka mannfolk som peser over isen på ski er ikke akkurat nyvinnende.

Forskning på det ene av de to gjenværende isdekkene på planeten er teknisk, tungt og ja tidvis eksotisk arbeid. Som er utrolig viktig. Og den gjøres av kvinner hver bidige dag.

Kronprinsens datter døpte et forskningsfartøy som bærer hans navn, der kvinner har ledet tokt etter tokt dypt inn i havisen siden første dag. Kronprinsen er en viktig forkjemper for forskning om miljø og klima.

Han skal nå på tur rammet inn med utgåtte maskuline idealer om forskningsfeltet, som såvidt har klart å riste av seg dét helsikes øket.

Les mer fra Norsk debatt

Dermed bidrar denne ekspedisjonen til å forsterke bildet av den viktige klimaforskningen som en mannlig anliggende.

Tromsø som en port til klimaforskning Arktis er et tungt navn i internasjonale forskningsmiljø, i stor grad takket være mange av de kvinnene som har mønstret på for klimaforskningen under tøffe forhold.

De fortjener bedre enn det universitetet har disket opp med her. Og Kronprinsens rennommé fortjener bedre enn det som nå ser ut som en PR-kampanje på tynn is.

*Korrigert: I en tidligere versjon av kommentaren sto det at Kunuk Lennert heller ikke har forsket på grønlandsisen eller klimaendringene. Det var feil. Lennert jobber ikke som forsker lengre, men har tidligere vært forsker ved Grønlands naturinstitutt.