Gå til sidens hovedinnhold

Forfalsket bevis for å sverte Nettavisens skribent med falske påstander om trusler

Kunstnere bløffet om trusler og forfalsket dokumenter i svertekampanje mot Nettavisens skribent Are Søberg.

Nett på sak

Kampanjen enkelte kunstnere har ført mot Søberg, også kjent som Sløserimbudsmannen, er helt utrolig.

Siste utvikling er at Sekretariatet for konfliktrådene har anmeldt regissør og scenekunstner Tormod Carlsen for dokumentfalsk og bevisst misbruk av Konfliktrådet.

Les mer: Konfliktrådet anmelder scenekunstner Tormod Carlsen for dokumentforfalskning

Nettavisens politiske redaktør Erik Stephansen karakteriserer historien treffende som «et vepsebol av bløff og forvrengninger».

Kortversjonen er at Søberg har brukt ironi for å kritisere offentlige millionbevilgninger til det han oppfatter som svak kunst.

Les kommentarene til Nettavisens politiske redaktør Erik Stephansen:

Den merkelige debatten om promp og bæsj i kunsten

Kunstmiljøet fortsetter å bløffe og forvrenge

Mange kunstnere har svart med en svertekampanje der det blir påstått at Søbergs latterliggjøring har ført til trusler mot kunstnere.

«Beviset» har vært en påstått politisak for truslene mot Tormod Carlsen - som i tillegg til å være kunstner selv, også er mottaker av statsstøtte fra Kulturrådet og medlem av Faglig utvalg for scenekunst (som legger premisser for statsstøtte til kunstnere).

Carlsen var sterkt kritisk da Kulturrådet inviterte Sløseriombudsmannen til en samtale på podcast, og organet Scenekunst så en klar sammenheng:

«Nylig har han opplevd å motta en rekke meldinger via Messenger som inneholder trusler og sjikane. Carlsen har vært sterkt kritisk til at Kulturrådet lagde en podkastepisode som inneholdt et anonymisert intervju med den anonyme Facebookprofilen Sløseriombudsmannen. Dette har åpenbart kommet tilhengere av facebookprofilen for øre, og Carlsen mottok nylig truende og sjikanerende meldinger fra til sammen 21 ulike profiler. De var rettet mot vervet han har i Kulturrådet og inneholdt blant annet beskjed om at hvis han gav penger til en navngitt kunstner, visste avsenderen hvor han bodde. De truende meldingene er anmeldt til politiet, og fordi det er under etterforskning er det ikke så mye Carlsen kan si om saken, men han er åpen på at det er viktig at vi snakker om truslene».

Les hele saken her: Hva gjør vi når kunstnere trues?

Sterke saker.

Problemet er bare at det nå ser ut som fri diktning, understøttet av dokumenter som Konfliktrådet stempler som dokumentfalsk og en påstått sak i Konfliktrådet som ikke lar seg finne igjen. Carlsen har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Slik saken nå står, er det mange som skylder Are Søberg en unnskyldning. En mulig oppfølger for Scenekunst er å skrive en kommentar om hva de og Kulturrådet gjør når scenekunstnere lyver og blir anmeldt for dokumentforfalskning.

Kulturrådet har vært helt fraværende i kulturdebatten som har rast i hele sommer, og har heller ikke kommentert hva som vil skje med Carlsen etter at han er anmeldt for dokumentforfalskning for en sak som er direkte knyttet til vervet i Kulturrådet.

Nå har Kulturfondet fjernet den omtalte kunstneren fra nettsidene til Faglig utvalg for scenekunst. Siste endring av sidene er gjort i dag.

Her er pressemeldingen fra Konfliktrådet:

«Konfliktrådet anmelder Tormod Carlsen for dokumentfalsk. Sekretariatet for konfliktrådene (Sfk) har i dag anmeldt regissør og scenekunster Tormod Carlsen for dokumentfalsk, og bevisst misbruk av Konfliktrådet.

- Konfliktrådet Oslo er misbrukt i et dokument hvor det blir fremstilt som om det skal ha vært gjennomført mekling i en sak med Tormod Carlsen som part. Saken er fremstilt som etterforsket av politiet, og deretter meklet i Konfliktrådet Oslo. Konfliktrådet Oslo har imidlertid ikke mottatt en slik sak fra Oslo politidistrikt. Det er heller ikke gjennomført mekling, eller skrevet avtale med Tormod Carlsen som part, sier direktør i konfliktrådet Christine Wilberg.

4. og 5. august fikk Sfk innsynsbegjæringer fra pressen angående meklingsmøte med Tormod Carlsen som part. Opplysninger om hvem som er parter i saker konfliktrådet behandler er underlagt taushetsplikt, og konfliktrådet avslo derfor innsyn etter offentleglova § 13, jf. konfliktrådsloven § 9.

Nettavisen hadde 6. og 11. august oppslag som viste til et dokument som skulle være en avtale fra et meklingsmøte i Konfliktrådet Oslo. Etter grundige undersøkelser kontaktet Sfk til slutt Tormod Carlsen da det ikke var mulig å finne den omtalte avtalen i våre systemer. Carlsen opplyste til slutt at meklingen likevel ikke var i regi av konfliktrådet, og beklaget misforståelsen. Sfk mener at avtalen, som vi senere har fått tilgang til, er laget for å fremstå som en reell avtale etter mekling i regi av

Konfliktrådet Oslo. Konfliktrådet Oslo har aldri fått tilsendt en slik straffesak fra Oslo politidistrikt, og det har ikke vært gjennomført en mekling eller skrevet avtale i konfliktrådets regi. Det er også oppgitt et navn på mekler i avtalen, men denne personen finnes ikke blant våre meklere. - Vi mener Tormod Carlsens fremstilling av saken, som underbygges med avtaledokumentet etter påstått mekling i regi av Konfliktrådet Oslo, er misbruk av Konfliktrådet som offentlig etat, og skadelig for konfliktrådets omdømme. Vi har i dag derfor valgt å anmelde han for dokumentfalsk, sier Wilberg».

Mannen som nå er anmeldt av Konfliktrådene driver kulturhuset Bananaz med støtte fra Kulturrådet frem til 2025, og samarbeidet i sommer med stiftelsen Salam om et omfattende kunstprogram under Pride.

Les saken på Blikk: Salam går Bananaz

Det står altså mange offentlige støttepenger på spill når Sløseriombudsmannen er på farten.

Ikke rart de går Bananaz.

PS! Hva mener du om denne saken? Skriv et debattinnlegg!