Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
Alle vet at Kina og USA spionerer på hverandre, med spionsatellitter, spionasje og hacking på nettet, og mennesker forkledd som diplomater, eller forskere. Alt dette forsøker begge parter å holde så hemmelig som mulig.
Derfor blir det så annerledes når man kan se «spionen» utfolde seg bokstavelig talt i fri luft.
Den enorme kinesiske ballongen som de siste dagene har svevet over det nordamerikanske kontinentet har vært et ubehagelig syn for USAs befolkning. De blir minnet om at landet deres er under konstant overvåking av en annen stormakt, som nå konkurrerer om å ta fra dem dominansen over verden: Kina.
Les også: Påstått spionballong skaper knute på tråden mellom Kina og USA
Kineserne er gode på spionasje og hacking. I 2013 stjal de tegningene til USAs (og Norge og Natos) beste jagerfly: F-35 Stealth fighter. De bygget sin egen versjon som lignet umiskjennelig og kalte den J-31.
De har også hacket seg inn på datanettverk for å kartlegge bevegelser og medisinske opplysninger til menneskene som styrer det nasjonale sikkerhetsapparatet i USA. Selvsagt gjør USA det samme mot Kina. Det overraskende er at kineserne har blitt like gode.
Men hvorfor sende en diger og godt synlig ballong inn over USAs grenser når kineserne – som sine motstandere – har gode spionsatellitter?
Har ikke gjort stemningen bedre
Forskjellen er at en satellitt kan se alt. En ballong kan i tillegg høre alt. I en høyde på 18.000 meter kan den bruke avanserte sensorer til å fange opp alt av elektronisk kommunikasjon, som radiosamband og samtaler over mobiltelefon.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Derfor var det så viktig at ballongen brukte tid til å bevege seg over delstaten Montana i nordøst. Her ligger mange av USAs atomvåpen-anlegg. Nylig hadde det blitt installert et nytt kommunikasjonssystem fra kommandosentrene i det østlige USA til disse anleggene. Et system kineserne gjerne ville kunne avlytte og få mer kunnskap om.
Nå er ballongen skutt ned over havet, og amerikanske dykkere forsøker å få tak i de viktige delene, slik at ekspertene skal kunne analysere hvor mye kineserne faktisk har fanget opp.
Denne jobben vil ta tid, og det er ikke engang sikkert at USAs sikkerhetsmyndigheter vil dele resultatene med resten av verden.
Anders Magnus
Anders Magnus har vært journalist i over 40 år, og har blant annet vært utenrikskorrespondent for NRK på tre kontinenter: Afrika, Asia og Amerika. Siste utstasjonering var Washington DC, hvor han dekket mesteparten av Donald Trumps regjeringstid - og starten på Jo Bidens.
Magnus har også vært journalist i Bergens Tidende og i TV2 - hvor han ledet programmene PS og M.
Representanter for opposisjonspartiet i USA, Republikanerne, krevet at ballongen skulle skytes ned straks den ble oppdaget av offentligheten. Kritikken mot Biden-regjeringen ble enda mer høylytt da militære myndigheter avslørte at dette ikke var første gang slike kinesiske ballonger hadde kommet inn over USA.
Én gang tidligere i Bidens presidentperiode, men også tre ganger under Trumps tid i Det hvite hus, hadde det vært observert kinesiske spionballonger over amerikansk jord.
Blant annet har de fløyet over øygruppen Hawaii, der USAs Stillehavsflåte ligger. I tillegg har de dukket opp på fem andre kontinenter!
Les også: Kjære Ap og Høyre, kan dere ikke bare innrømme at dere tok feil?
Forholdet mellom USA og Kina er nå svært spent, og spion-ballongen har ikke gjort stemningen bedre.
Avsløringen førte til at USAs utenriksminister Anthony Blinken avlyste sitt planlagte besøk til Kina. Det skulle ha vært første gang siden 2018 at en amerikansk utenriksminister dro til Beijing. Den gang endte det dårlig. Og enda verre ble det i 2021 da de kinesiske utsendingene skjelte ut Blinken og det amerikanske vertskapet under et besøk til Alaska.
Hardere i klypa
Fra Beijing rapporteres det at kinesiske myndigheter egentlig ikke var særlig opptatt av Blinkens besøk, og forsøkte å tone ned betydningen av det, før gjesten avlyste det hele.
Ledelsen i Kinas kommunistparti, som styrer alt i Kina, er svært irritert over at USA forsøker å hindre utvikling av avansert teknologi i supermakts-konkurrenten.
Biden-regjeringen har forbudt alt salg av amerikansk høyteknologi til Kinas fremste kommunikasjonsselskap Huawei. Amerikanerne har også forbudt salg av avanserte databrikker til Kina, både fra eget og allierte land som Taiwan. Og økt USAs våpeneksport til Taiwan.
Taiwan er i praksis en selvstendig og demokratisk styrt stat. Men Kinas kommunistparti mener øya tilhører dem, og truer med å ta over med makt. Det vil ikke taiwanerne, som ber USA om hjelp i tilfelle kinesisk angrep. I fjor reagerte Kina med massive militærøvelser rundt øya etter at USAs daværende leder i Kongressen, Demokraten Nancy Pelosi, besøkte Taiwan.
Kevin McCarthy er den nye, Republikanske lederen i Kongressen etter valget i USA i fjor høst. Nå planlegger han også et besøk til Taiwan, noe som ytterligere kan øke spenningen mellom USA og Kina.
Republikanerne har ved flere anledninger vist at de ønsker å være enda hardere i klypa mot Kina, enn Biden og Demokratene.
Kan utvikle seg til en storkrig
Noen observatører mener at spenningsnivået mellom supermaktene etter hvert vil bli så høyt at en konflikt ikke er til å unngå.
Den høytstående amerikanske generalen Michael Minihan spår at det vil bryte ut krig mellom USA og Kina innen 2025. Da vil myndighetene i både Taiwan og USA være distrahert etter begge lands presidentvalg året før.
En eventuell krig om Taiwan, kan fort utvikle seg til en storkrig mellom USA og Kina. En tredje verdenskrig.
Men den trenger ikke å bli så omfattende. Partene kan velge å begrense en eventuell krig til et avgrenset geografisk område. Og Kinas kommunistparti kan også velge å avgrense konflikten til en blokade av Taiwan for å tvinge dem i kne. Ikke en fullskala invasjon.
Uansett om det blir storskala krig, eller begrenset konflikt, vil både Norge og resten av verden bli svært sterkt berørt. I fjor sommer advarte jeg i en kronikk om at Norge og nordmenn allerede nå bør forberede oss. Her er noe av det viktigste vi som samfunn og enkeltpersoner kan gjøre:
- Bygge opp lagre av kritiske varer, som medisiner og medisinsk utstyr.
- Forsøke å erstatte import fra Kina av kritiske varer, ved enten å starte egenproduksjon, eller gjøre avtaler med demokratiske land som kan lage slike produkter.
- Slutte å kjøpe produkter fra Kina, som klær og sko – og elbiler. Sanksjoner og handelsrestriksjoner som følge av en konflikt, eller krig kan føre til at det blir problemer med reservedeler og vedlikehold.
- I tillegg bør vi alle selvsagt slutte å bruke appen TikTok. Og forsøke å overtale vår justisminister Emilie Enger Mehl til å gjøre det samme. Fordi TikTok sender dine personopplysninger rett inn i det kinesiske kommunistpartiets overvåkings-apparat.
Sånn for orden skyld: Kinas myndigheter sier at den digre ballongen bare var en uskyldig værballong. Og så ga de sjefen for værtjenesten sparken fordi ballongen «kom ut av kurs».
Men Kinas ballong var 40 meter i diameter og kunne fjernstyres. Værballonger som brukes av Norge og andre land er to meter i diameter og kan ikke styres. Kinas vær-sjef får nok snart jobben tilbake.