Gå til sidens hovedinnhold

Formålet var å bekjempe Taliban: - Noe gikk veldig galt

Det er nå klart at USA og NATO trekker sine soldater ut av Afghanistan i løpet av september. Men er det grunn til å skryte av den innsatsen de norske og internasjonale styrkene har gjort i landet?

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Den sivile befolkningen var svært glade og takknemlige da de internasjonale styrkene kom til landet.

Man trodde at man nå endelig fikk en demokratisk nasjon der kvinner fikk delta, jenter fikk lov til å utdanne seg, et oppegående skole-helsesystem, og at det skulle bli fred i landet.

Grunnet manglende tradisjon- kulturforståelse og dårlig planlegging er det mye som ikke har fungert etter sin intensjon.

Les også: Stoltenberg om tilbaketrekkingen fra Afghanistan: – Ingen enkel avgjørelse

Mislykket

De internasjonale styrkene skal anerkjennes for sitt betydelige økonomiske bidrag, støtte til politiske prosesser, opplæring og utvikling av sikkerhetsstyrker og fordi de har risikert sine liv.

Men innsatsen har i stor grad vært mislykket.

Formålet var å bekjempe Taliban og å skape stabilitet, fred og sikkerhet i landet. Det har de ikke klart.

Kostnadene av invasjonen og krigen har vært enorme, både for de internasjonale styrkene og den sivile befolkningen. Flere tusen utenlandske soldater og mange tusen sivile er blitt drept. Mange tusen er blitt drevet på flukt. Mange av disse har druknet, i et desperat forsøk på å komme seg til sikkerhet.

Det er flere grunner til at dette gikk veldig galt.

Alliansen

Den første feilen de internasjonale styrkene gjorde, var å samarbeide og å gi makten til de man trodde ville Afghanistan godt. Lite visste man at de man allierte seg med var korrupte, maktsyke krigsherrer og et nettverk av kriminelle som nå lever i sus og dus.

For det andre, dersom en slik invasjon skal kunne lykkes, er man helt avhengig av støtte fra sivilbefolkningen. Med Ghani-regjeringen i spissen, har mange tusen sivile blitt drept, og de pårørende og etterlatte omgjort til Taliban-medlemmer.

Om ikke disse var det fra før.

Det var det heller ingen støtte fra de sivile, når sivile blir drept.

Farligere enn noen gang

Etter snart 20 års invasjon, blir nå disse som i 2001 var terrorister satt tilbake til makten, utstyrt med avanserte våpen og dermed farligere enn noen gang. Spørsmålet nå er om landet er i stand til å stå på egne ben.

Mange frykter at når de internasjonale styrkene trekkes ut, vil landet som til nå har vært helt avhengig av de utenlandske styrkene, vil gå i oppløsning.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Det er en svak og hjelpeløs stat som nå blir overlatt til seg selv. Situasjonen i landet blir stadig verre, opprørerne er blitt sterkere og konflikten er langt unna en fredelig løsning.

Allerede i dag preges store deler av landet av manglende sikkerhet, omfattende korrupsjon, fattigdom, ulikhet, urettferdighet.

Det foreligger med andre ord en stor fare for borgerkrig.

Kommentarer til denne saken