I Nederland er det nå store bondeprotester mot myndighetene. Bønder prøver å sperre veier til de store byene og tusenvis demonstrerer. Sånt er vanlig å se fra franske bønder, men når mer sindige nederlendere tramper med treskoene kan det være verdt å spørre om hvorfor.

Denne gangen er ikke bondeopprøret en smal krangel om hvorvidt subsidiene skal økes med tre eller fire prosent: politikerne i Nederland har nå bestemt at landbruksnæringen der skal ha 30 prosent færre dyr allerede innen 2030. Dette vil gi omfattende nedleggelser i landbruket, noe staten skal bruke rundt 25 milliarder euro (nå cirka 300 milliarder skattekroner) på å få til.

Og dette gjøres på grunn av ... nitrogenutslipp fra dyrs avføring?

Jeg er ikke i en posisjon til å vurdere vitenskapen, men det er uansett et ekstremt radikalt tiltak mot et problem som har tatt relativt lite plass i media.

25 milliarder euro er en snau tidel av hele den nederlandske statens skatteinntekter i fjor.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Likheter med kraftproduksjon

Denne saken har visse likheter med da politikere i Tyskland og andre EU-land stengte ned kraftverk, uten en særlig god plan for framtida:

1) Å kutte både kraft- og matproduksjon ser bra ut på miljøregnskap som måles på nasjonalt nivå. Hvis en nederlandsk politiker bruker skattepenger på å flytte en prompende ku fra Nederland til Belgia, flyttes også gassutslippene over til nabolandet. Da kan den nederlandske politikeren kalle sine belgiske kollegaer «miljøsinker», selv om den belgiske kua lager ost som selges i Amsterdam.

2) Folk har tillit til markedet for både strøm og mat, men tilbudssiden blir lite dynamisk når den kontrolleres av myndighetene.

3) Ingen bryr seg om forsyningssikkerheten, siden de er en del av et felles kraft- og matvaremarked som alle tenker de kan importere fra. NIMBY eller «Not in my backyard»-effekten får da løpe løpsk. Alle vil ha billig kraft og mat, mens alle også krever å slippe synet av kraftverk og lukta av kumøkk. Sånt kan noen andre ta seg av.

Hvis ideen sprer seg

Dette går sikkert fint for nederlenderne hvis tiltakene mot bøndene bare innføres der. De er nettoeksportører av mat nå, og hvis politikerne virkelig trår til for å kvele matproduksjonen sin er det kort vei til å importere mat fra Frankrike, Belgia eller Tyskland.

Så kan det være lurt å tenke litt bredere. Hva om ideer om strenge miljøtiltak spres til andre land? Som de jo har en tendens til å gjøre? Hva om politikere i alle EU-land bestemmer å kutte egen matproduksjon av samme grunner som nederlenderne, og heller importere fra ... noen andre?

Russiske kuer får tisse som før

Noe sier meg at - for eksempel - russiske myndigheter ikke kommer til å bruke mye ressurser på å få kuer og griser til å tisse og bæsje mindre, selv om det skulle bli en trend i EU. Hvis EU-land om 10 år må betale blodpris både for russisk gass og mat vil det bli en interessant situasjon!

Dette er Nettavisens spaltister

Dette er veldig hypotetisk, og kanskje er problemene knyttet til nederlandske tissende og bæsjende kuer er så store at tiltak faktisk bør innføres. Men sånt kan det være lurt å tenke godt over, før nederland-inspirerte EU-regler innføres i stillhet overalt.

Også med tanke på strømdebatten, som eksploderte flere år etter at ACER-avtaler var underskrevet og strømkabler var betalt og lagt. Nå virker det til å være fastlåst.