Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
(Trønderdebatt): Hvordan kan vi nå de unge? Dette spørsmålet er en gjenganger på skolen, i media og i politikken. Stadig hører vi at det er færre unge som engasjerer seg politisk, færre unge som stemmer ved valg, skjermtiden øker, det samme gjør mobbingen blant unge. Hva er det ungdommen er opptatt av, hva interesserer de seg for? Vanligvis er det de som ikke har peiling – de voksne – som tror de sitter med svarene. Andre ganger deles denne kunnskapen med «de voksne», men da på ungdommens premisser.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Helsesista, Nettpatruljen Vest og begravelsesagenten Tor-Håkon Gabriel Håvardsen hører alle til i sistnevnte kategori. De møter ungdom på de sosiale mediene og plattformene hvor de unge befinner seg. Slik skaper de et rom for å bli kjent med ungdommen, som også får svar på det de lurer på. Hvordan håndterer man ensomhet? Hva bør man gjøre hvis man får tilsendt et nakenbilde? Må den døde ligge på ryggen i kista eller kan man ligge i favorittsovestillinga?
Justisministeren har delt vesentlig færre videoer på sosiale medier enn de ovennevnte eksemplene, men også hun har fått spørsmål fra sine unge følgere. I en video svarer statsråden på spørsmål om situasjonen i Ukraina. «Dette var skremmende, betyr dette at vi kommer til å bli dratt inn i krigen?». Justisministerens svar møter ungdommen på deres premisser, samtidig som hun bidrar med viktig informasjon til bekymrede ungdommer. Målgruppa for videoen er også annerledes enn dersom hun snakker med journalister eller svarer på spørsmål i Stortingets spørretime, som også påvirker formidlingen av budskapet. Det er ungdommen hun kommuniserer med.
Anders Magnus: I denne sammenhengen er det Mehl som er barnet
Men så er det jo heller ikke innholdet på justisministerens TikTok-konto som har vært problemet. Justisministeren har de siste fire månedene valgt å ikke svare på om hun har hatt den kontroversielle appen på sin tjenestetelefon. Den kinesisk-eide appen samler inn store mengder data om brukerne og private opplysninger på telefonen. I tillegg krever kinesiske myndigheter tilgang til denne typen informasjon av kinesiske bedrifter.
Sikkerhetsrisikoen fra kinesiske myndigheter er én side av saken. En annen er de fire månedene statsråden brukte på å besvare spørsmålet om hun hadde lastet ned appen på sin tjenestetelefon. Høyres Erna Solberg og FrPs Sylvi Listhaug anklaget Mehl for å ha ført Stortinget bak lyset. Etter 120 dager kom endelig svaret: Justis- og beredskapsministeren hadde i litt over en måned installert TikTok på sin ugraderte tjenestetelefon – før hun gikk til anskaffelse av en egen sosiale medier-telefon.
Fra Stortingets talerstol sa justisministeren at hun var lei seg for at hun ikke hadde delt denne informasjonen tidligere. At hun hadde vært for varsom. At hennes varsomhet hadde bidratt til å skape mer usikkerhet. Men at hun har svart sannferdig på spørsmål fra Stortinget, og understreket gjentatte ganger at hun har høy sikkerhetsbevissthet. Statsråden la seg så flat det går an å komme, uten å beklage. Samtidig virker det som om opposisjonen var fornøyd med svarene de til slutt fikk.
Erik Stephansen: Politikere lærer aldri – til tross for ydmykelser gang på gang
Det blir ingen høring av justisministerens TikTok-bruk, Frp og Sylvi Listhaug var raskt ute med å legge ballen død. Det fremmes ingen mistillitsforslag i denne omgang.
Men hvor går vi herfra? Skal ingen politikere være på TikTok? Skal vi bare avfeie en av de største sosiale medier-plattformene?
Det mest overraskende med spørretimen onsdag var ikke statsrådens gjentakende og lite utfyllende svar, de stadig mer frustrerte spørsmålsstillerne eller pressen som løp ut i vandrehallen for å snakke med justisministeren det sekundet hennes sesjon var over. Det var tilskuerne på publikumsgalleriet.
Nye skoleklasser og nysgjerrige elever gikk stadig inn og ut av publikumsgalleriet. Noen var heldig og fikk både øyekontakt og et vink fra finansministeren. Mange dokumenterte den høytidelige begivenheten. Men fra det jeg oppfattet, var det justisministeren som så ut til å være høydepunktet.
Og selvfølgelig er en justisminister som har vunnet Kompani Lauritzen, er under 30 år og bruker TikTok mer populær hos de unge, enn de over 50 som ikke har deltatt i realityserier og bruker Facebook som hovedkanal for å nå ut til velgere.
Les også: Hun svikter fundamentalt i en av sine viktigste roller
Det er stor forskjell på de folkevalgte, og de har åpenbart ulike grupper de appellerer til. I en tid hvor ungdommens engasjement ser ut til å dale, er det viktig at også de folkevalgte bidrar til å skape engasjement. Og justisministeren med sine nesten 20 000 følgere på TikTok gjør nettopp det. Hennes siste innlegg – som riktignok ble publisert i oktober 2022 – har over 260 000 visninger, 10 000 likes og 200 kommentarer.
Som justisministeren selv sa til NRK: «Det er den nest mest brukte sosiale medier-plattformen i Norge etter Snapchat blant ungdom mellom 18 og 29 år. Det mener jeg det er riktig å forholde seg til. Dette er et sted der barn og unge ferdes. Da mener jeg det er viktig at også seriøse aktører er på den plattformen».
Jeg er helt enig i det ovennevnte sitatet. Det er viktig at det er seriøse aktører på plattformene ungdom bruker. Da kan ikke alle norske politikere boikotte TikTok – det må bare gjøres gode sikkerhetsmessige vurderinger. Derfor håper jeg justisministeren fortsetter å dele glimt fra livet som statsråd og svarer på spørsmål fra ungdom. Hun bør bruke TikTok – på en egen sosiale medier-telefon selvsagt.