Gå til sidens hovedinnhold

Fotballen har sjel - og er bedre enn sitt dårlige rykte

Den viktigste EM-kampen er vunnet av Christian Eriksen (29) og Danmark. Den gode utgangen på dramaet i Parken vil alltid være det beste resultatet fra Euro 2021.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

DANMARK ER EN stolt og veldig lettet nasjon i dag. Stolt fordi de har slike «drenge». Lettet fordi denne generasjonens største fotballspiller, Christian Eriksen, etter forholdene har det bra og puster for egen maskin.

Det var da Danmark-Finland virkelig handlet om å kjempe for livet du så hva fotball gjør med lagkamerater, fans og spillere på tvers av landslag, landegrenser og kontinenter.

Av alt det vakre spillet har å by på, det finnes det ikke noe vakrere enn det.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Fra fansen på stadion via twittermeldinger fra fjern og nær, til Inter-kameraten Romelu Lukakus emosjonelle hilsen til TV-kameraene da han senere på kvelden scoret for Belgia mot Russland, det viser at også fotballen har sjel.

Det eneste som er trist er at det må en slik hendelse til for å få det fram.

FOTBALLENS EGOISME OG grådighetskultur, der mer enn nok aldri blir i nærheten av nok, har fått mye juling de siste månedene. Det er godt. I dag snakker vi om det iboende fellesskapet og samholdet som finnes i alle garderober og på de fleste tribuner, uavhengig av de mange forskjellene. Det er bedre.

Fotballen er bedre enn sitt dårlig rykte, og den er i hvert fall god på bunnen.

Lørdag 12. juni 2021 viste oss det.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

DENNE KVELDEN I København handlet ikke fotballen om å vinne. Den handlet om å leve. Om selve livet. Eller som Danmarks landslagstrener Kasper Hjulmand så presist minnet oss om der han satt og kjempet med tårene etter kampen, det handlet om det gode livets uransakelige veier utvikler mellom mennesker.

- Livet dreier seg om meningsfulle relasjoner, sa Hjulmand etter åpningskampen Danmark hadde vunnet tross tapet for Finland.

Alt du så fra Parken, der NRK selvfølgelig burde vært kloke nok til å spare oss for det meste, var bilder på disse relasjonene.

AT KAMPEN BLE sparket i gang igjen er beviset på at livet går videre, ikke minst for Christian Eriksen. The show must go on. Det er bare sånn det er. Og denne kvelden var det ekstra viktig, fordi det gikk bra.

Hvem som vant var ikke viktig, ikke i det store bildet.

Det essensielle ved å restarte kampen var at også fotballen må gå videre.

FINLAND VANT SIN største seier på fotballbanen noensinne. I historieskrivinga er det knapt en parentes. For finsk fotball har 1-0 over Danmark dimensjoner av Norges 2-1 over Brasil i Marseille 1998. Ellers Islands 2-1 over England om du vil, EM-sjokket i Nice 2016.

Bare det forteller hvor tankene og følelsene lå denne kvelden.

Der de selvfølgelig hører hjemme.

Les mer fra Norsk debatt her

INGEN SKJØNTE DET bedre enn finnene, som håndterte det forbilledlig. På finsk fotballs største dag var seieren underordnet. Akkurat som tapet var det for Danmark.

Resultatet alle omfavner og gleder seg over er at Christian Eriksen lever.

Det er også det eneste resultatet verd å snakke om.

Kommentarer til denne saken