Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.
(Nordnorsk debatt): Den 1. juni 1978 steg general Jorge Videla opp foran mikrofonen på El Monumental stadion i Buenos Aires. Diktatoren erklærte at VM i fotball skulle spilles i fredens tegn.
Samtidig ble opposisjonelle slått i hjel i fengslene ikke langt unna. Argentina i 1978 var både omstridt og moralsk forkastelig.
Argentina vant over Nederland i finalen. Men stanken fra militærjuntaen hang igjen. Leopoldo Luque og flere av de argentinske stjernespillerne sa senere at de skammet seg. Mordere fikk vaske blodet vekk fra hendene, foran hele verden.
Slik var det også i Russland i 2018, et utstillingsvindu for et kriminelt regime på full fart tilbake til stalinismen. Fire år tidligere hadde Putin stjålet Krim fra Ukraina, en forbrytelse mot folkeretten. Fotballen vendte seg bort og ville ikke se.
Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt
Jeg skriver dette for å vise at fotball har en historie som kulisse for brutalitet og overgrep. Den systematiske volden som utøves mot menneskerettighetene i Qatar i 2022 er altså ikke første gang idretten blir misbrukt. Men den spektakulære moralske kollapsen for FIFA i Qatar føles likevel som et vendepunkt.
Det nye er at protestene mot Qatar kommer fra mange hold samtidig, med stor styrke, og fremfor alt fra hjertet av det som er fotballens opprinnelse i Sentral-Europa.
Eller rettere sagt, oppgjøret med FIFA gir håp om at det kan bli et avgjørende øyeblikk hvor fotballen settes i stand til å redde seg selv fra undergang. Den modige og begavede norske fotballpresidenten Lise Klaveness er blant de som har gjort sitt.
Hennes tale i Doha til FIFA-president Infantino og hans medløpere var et skjellsettende øyeblikk. Også den lavmælte protesten fra eliteserieklubben Tromsø har gjort inntrykk og satt ting i bevegelse i Fotball-Norge.
For de her i landet som lot seg forføre av fotball startet forelskelsen ofte med TV-overførte kamper fra England. Men for stadig flere er det en erkjennelse at den øverste divisjonen langt på vei er ødelagt.
Derfor er VM i Qatar kontroversielt:
- Siden tildelingen i 2010, har det haglet med korrupsjons- og sportsvaskinganklager mot Fifa. Av 22 personer som var med på å stemme på at gulfstaten skulle få VM, er 16 enten blitt suspendert, siktet eller havnet i fengsel.
- Som følge av ekstremvarme, vil mesterskapet bli avholdt på vinteren – midt i sesongen for de aller fleste spillerne.
- Sju av åtte VM-arenaer har blitt bygget fra bunnen, og arbeidsforholdene til migrantarbeiderne i landet har vært et heftig diskutert tema i opptakten til VM. En rapport fra The Guardian i 2021 viste at 6500 arbeidere har dødd i Qatar siden tildelingen for 12 år siden. I tillegg har «Kafala-systemet», som gjør at arbeidstakere ikke kan bytte jobb eller flytte hjem uten godkjenning fra arbeidsgiver, fått massiv kritikk. Qatar har på sin side hevdet at kritikken rundt menneskerettigheter er urettferdig, og skal i tillegg ha avviklet Kafala-systemet i landet.
- VM-verten har slått fast at alle er velkomne til mesterskapet i november, til tross for at landet styres av Sharia-loven. I prinsippet betyr det at homofili kan straffes med opptil sju års fengsel. Ifølge Human Rights Watch er det dokumentert at flere LHBT-personer overvåkes og arresteres på grunn av deres aktivitet på nettet.
Kilder: Amnesty, Human Rights Watch, Sky News.
Chelsea gikk villig inn i rollen som Putins sportsvaskere inntil en krig i Ukraina satte en stopper. Newcastle United farter rundt i England i de grønne og hvite farvene til Saudi-Arabia. Newcastle sine eiere lokket journalisten Jamal Kashoggi inn i en felle og kuttet ham opp i småbiter på en ambassade i Tyrkia. Det er frastøtende og kvalmende.
Så har vi Manchester City. Fotballens svar på de norske laksemilliardærene. Likheten er at penger og makt ikke er noen garanti for å bli elsket, hyllet eller beundret.
Det ender med seier uten glede, i seg selv et nederlag som ikke kan kompenseres.
Men tilfellet Manchester City viser også hulheten hos noen av fotballens ledere i Norge.
Dilemmaet har oppstått fordi landslagets målscorer og stjerne i praksis ikke spiller for en klubb, men for et arabisk diktatur, de Forente Arabiske Emirater, som i tillegg har nære bånd til Putin-regimet i Russland.
Det er mørkt og dystert. Og det kan være vanskelig å skjønne hvordan det er mulig å applaudere et totalitært fenomen som Manchester City, hvis man har adresse i et vestlig, opplyst demokrati.
Da er det verdt å legge merke til hva som skjedde da Braut Haaland nylig fikk et kritisk spørsmål under en pressekonferanse i Oslo, stilt av en NRK-journalist som faktisk har blitt fengslet i Qatar.
Det ble møtt med krav fra den norske landslagssjefen Ståle Solbakken om at Haaland må skånes for politikk. Slik opererer den norske landslagssjefen med doble standarder.
Det koster mindre advare mot et VM som er langt borte og som Norge heller ikke er kvalifisert til. Men når helten i en historie er norsk, skal han ikke angripes, men skjermes fra virkeligheten.
Mandag ble det klart at det ikke blir noen kapteinsbind i regnbuefarver i Qatar. Flere landslag avstår fra en planlagt støtte til homofiles rettigheter etter trusler fra FIFA.
Slik går det når fotballen har solgt seg til verdens verste og mest illiberale regimer. Der har ingenting av det vi holder høyt noen verdi overhodet.
Qatar er en øyeåpner.Det er nå klart for alle at fotballen står i ledtog med krefter som har som mål å bekjempe hele vår vestlige måte å leve på.