FOTBALLENS SJEL HAR gode dager. Selv om det aldri vil være greit å bryte sperringer og ta seg inn på en arena, er det noe fint ved aksjoner der supporterne reiser seg i massiv protest.

Mot en klubb og en industri som solgte ballene sine til reven for lenge siden.

Mot grådige eiere som ikke skjønner hva de er en del av.

KUPPFORSØKET SOM BLE lansert som Super League lærte oss én ting. Der det er fotballsupportere er det makt. Fotball er ingen industri på linje med andre industrier.

Fotballen er emosjonell og lever sitt eget liv.

Les også: Premier League reagerer på bråket ved Old Trafford: - Det finnes ingen unnskylding!

MANCHESTER UNITEDS SUPPORTERE erfarte det da de sammen med alle andre reiste seg mot The Dirty Dozen, de 12 klubbene som for et par uker siden prøvde å stjele Champions League og gjøre verdens største klubbturnering til en amerikansk franchise. Denne søndagen gjentok de suksessen.

Jeg vet ikke om hensikten helliget midlene, det er jo ikke slike protester ønsker å se, men budskapet nådde i hvert fall fram hele veien til Amerika.

Manchester Uniteds supportere har fått nok.

Da verdens kanskje største klubbkamp ble stoppet, den skulle i hvert fall kringkastes til 187 land, tegnet klubbens grunnfjell en rød strek i sanden.

SINNET MOT THE GLAZERS er ikke nytt. Det er 16 år gammelt og kommer aldri til å forsvinne før amerikanerne er ute av døra. Det som er nytt er omfanget av protestene. Da Super League ble stoppet i løpet av 48 timer viste alle gode supportere hva makt, styrke og handling kan utrette.

Mer skulle ikke til før Manchester Uniteds trofaste fant gnisten som tente det ulmende bålet.

Her kan du lese flere kommentarer fra MortenP

DET ER ALDRI fint å se supportere storme arenaer og ta seg inn på områder de ikke skal være. Det er ikke slik protester skal foregå. Det er ikke greit når fotballkamper må utsettes og omberammes av frykt for spillernes sikkerhet.

Det som derimot er fint, er protestenes budskap, og den totale forakten rettet mot et eierskap blottet for hjerte, klubbfølelse og empati.

Et eierskap som setter bunnlinja foran historie og tradisjon, og som tror enhver forretning kan ledes med jernhånd fra styrerommet.

I noen fotballklubber er det ikke sånn, børsnotert eller ikke.

Manchester United, akkurat som det andre laget som skulle spilt på Old Trafford søndagen, er blant dem.

DET SKAL IKKE ha vært pøbler slik vi gjerne definerer fotballpøbler som gikk over streken denne søndagen, det var ikke voldelige hooligans. Det var «pissed off» Manchester United-supportere. Røde sjeler som har sett seg lei på driften, belåningen, gjelda, utbyttene og den manglende oppgraderingen av klubbens fasiliteter.

United-supportere som erfarte hva tribunene er i stand til for et par uker siden.

Og som red bølgen.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

I 2005 KLARTE The Glazers å ri av stormen, og har siden det klart å manøvrere seg gjennom røffe farvann. Om de klarer det denne gangen er mer usikkert. Et annet spørsmål er om de vil.

Manchester United har vært god butikk for de amerikanske eierne, en europeisk melkeku med nedslagsfelt over hele verden.

Med Ole Gunnar Solskjær som manager synes også framtida lysere enn på lenge.

MANCHESTER UNITED ER en av verdens mest attraktive fotballklubber, om ikke den mest attraktive. Kommer eierskapet plutselig i spill vil det ikke mangle på interessenter. Et salg vil også tjene Glazer-familien mange penger.

Men en eier er en eier - om ikke en araber-stat eller en oligark står øverst på ønskelista – og de vil alltid ha som overordnet mål å tjene penger på investeringen.

Noe å tenke på for de som gjerne vil ha pengene som kreves i en klubb av Manchester Uniteds format, men som har en tendens til å rope kapitalistiske svin etter de som kommer med alle disse pengene.