Gå til sidens hovedinnhold

Fpu og Unge Høyre ut mot Vinmonopolet

Det er ikke rart at distrikts-Norge føler seg glemt når de må reise langt og tilpasse seg en gammel, sentralisert ordning for å få tak i en god vin til middagen, skriver debattforfatterne.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Den snart 100 år gamle Vinmonopol-ordningen vi har i Norge begynte som en liberalisering av det totale brennevinsforbudet man hadde hatt i årene før. Utviklingen, som kunne blitt starten på et samfunn på vei bort fra holdningene fra 1920 tallet, stoppet opp før den fikk begynt skikkelig.

Nå står vi igjen med et utdatert og upraktisk system som tviholder på moralismen og setter kjepper i hjulene for et fritt samfunn.

Les også: Ingen grunn til å misunne Petter Stordalens sugerør i statskassen

Vi trenger ikke se lenger enn til Danmark for å finne et samfunn som stortrives uten et vinmonopol. Med et merkbart større utvalg og omfattende tilgjengelighet, overgår den danske løsningen den vi har her i Norge.

Norge som det store, langstrakte landet det er, har knappe 323 vinmonopol. Ikke rart at distrikts-Norge føler seg glemt når de må reise langt og tilpasse seg en gammel, sentralisert ordning for å få tak i en god vin til middagen.

Flere ønsker å beholde vinmonopolet for å begrense tilgjengeligheten av alkohol på grunnlag av at alkohol er helseskadelig. Dersom man setter det i perspektiv; hvor er da monopolet på røyk og snus?

Vi har i flere årrekker hatt et åpent, kontrollert marked innenfor tobakken. Dette viser at salg av høyere alkoholprosent på samme vis er fullt mulig i privat næring.

Les flere saker fra Norsk debatt her

I bunn og grunn er dette en prinsippsak. Så lenge en vare er lovlig bør den kunne selges i dagligvarebutikker. Staten bør verken ha enerett på salg av alkoholholdige varer eller være pliktig til å tilby bred variasjon i utvalg av disse varene.

Et virkelig fritt marked reguleres ikke av annet enn tilbud og etterspørsel. Det er på høy tid at vi fjerner vinmonopolet og åpner markedet igjen.

Dagligvarebutikker burde ha muligheten til å selge en lovlig omsettbar vare, på lik linje med dagens vinmonopol. Private virksomheter klarer utmerket å drive skjenking av alkohol på puber og barer, samt apotekvarer og våpen.

Hvorfor skal da private virksomheter ikke kunne selge vin og vodka?

Kommentarer til denne saken